Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

2 Strony  1 2 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Pytania o archiwizację Win XP, tylko dla smakoszy ;)

post 22-12-2008, 12:56
Post #1




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

Chodzi o rzeczy związane w sumie z archiwizacją systemu - o których żadne "uczone pismo" nie pisze - podając mdłe ogólniki o używaniu programów do tego. I chyba guzik dają te porady, skoro najlepszą metodą na przywrócenie systemu jest format i instalacja na nowo <_<

No nic - o to dwie sprawy, których nie mogę rozkminić:

1. Jakie pliki wpierw na dysk przegrywa XP'ek podczas swojej instalacji?

2. Czy na twardym XP robi jakieś ukryte miejsce (nie chodzi o rejestr), w którym zapisuje hasła czy ustawienia? Tak, że nie będzie można tego zdobyć jak tylko za pomocą zrobienia obrazu dysku.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-12-2008, 13:08
Post #2




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

1. Praktycznie same sterowniki i pliki instalatora, ktore umozliwia pozniej umieszczenie na dysku wlasciwych plikow systemowych...

2. Jesli chodzi Ci o przeniesienie hasel i ustawien, to jest w XP cos takiego, jak kreator transferu ustawien (chyba - mam wersje eng, wiec nie wiem, jak ejst w PL). Nie wiem tez jak to sie sprawuje, bo nigdy nie probowalem...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-12-2008, 13:17
Post #3




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 584
Nr użytkownika: 590
Dołączył: 12-06-2003

Ad1 to dybyś zapytał o to 2 tygodnie wcześniej to bym mógł Ci spokojnie dać spis wszystkich plików, które są na początku kopiowane. Jeśli jest to bardzo pilne, to mogę to sprawdzić. Lub jeśli ty masz jakiegoś pendriva, to zarzuć sobie instalację na niego i po zgraniu tych pierwszych plików nie kontynuuj instalacji, tylko odpal normalnego windowsa i sprawdź co na "flaszce" siedzi.

Ad2 to nie mam pojęcia
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-12-2008, 13:17
Post #4




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

QUOTE(Deat©hClaw @ 22-12-2008, 13:10)
1. Praktycznie same sterowniki i pliki instalatora, ktore umozliwia pozniej umieszczenie na dysku wlasciwych plikow systemowych...
*


No właśnie i tu jest szpon zakopany :P

Pytanie wynika z problemu jaki się pojawia gdy chcemy odtworzyć system. Odpalamy system po tej czynności a tu wyskakuje komunikat o braku pliku NTLDR i doopa. Na stronie Makrosoftu wyjaśniają ten problem w kilku odpowiedziach na raz - tak że z tego nic nie wynika.

Że to problem zdefragmentowania plików ładujących, że znowuż jakąś poprawkę trzeba zapodać, a najlepiej tylko w konsoli przywracania systemu wklepać parę poleceń. Ale żadna z tych metod nie działa. Zwłaszcza jeśli wrzucamy obraz dysku na inny dysk (czyli o innym rozmiarze ale dokonując modyfikacji zmiany rozmiaru partycji).

QUOTE(salmon)
Ad1 to dybyś zapytał o to 2 tygodnie wcześniej to bym mógł Ci spokojnie dać spis wszystkich plików, które są na początku kopiowane.

No już doszedłem jak pokonać problem przywracania sytemu - ale nie mam żadnej pewności, że na innym komputerze, w innej konfiguracji to się sprawdzi.

Stąd wolę puścić problem w świat i sprawdzić czy dobrymi ścieżkami szło moje myślenie 8]
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-12-2008, 19:11
Post #5




Mechanik
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 450
Nr użytkownika: 2 326
Dołączył: 25-06-2005

Ad2. AFAIR wszystko jest w plikach.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-12-2008, 19:17
Post #6




Śmierdziant Sham(b)owy
Group Icon
Grupa: OUTPOST
Postów: 1 335
Nr użytkownika: 55
Dołączył: 07-11-2002

Czyzby Squonk sie wreszcie przesiadl na ikspeka??? :D
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-12-2008, 19:53
Post #7




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

Nie - nadal loffam i na stałe używam W98 :P Ale nabyłem se laptopa, a wraz z nim XP - więc już bez bujania się w preinstalowane systemy, mogę do woli - bez żadnych dylematów moralnych - gmerać w tym systemie :rolleyes:
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-12-2008, 21:56
Post #8




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 314
Nr użytkownika: 4 080
Dołączył: 27-01-2007

Z tego, co kojarzę, to kreator transferu ustawień (czy jak to się tam zowie) działa jedynie przy aktualizacji systemu (np z win98 do XP) na tym samym kompie - nie zadziała w celu przeniesienia ustawień z jednego kompa do drugiego.

Z instalacją XP na pendrivie bym nie eksperymentował, bo na początku instalacji system modyfikuje sektory startowe (konkretnie MBR) na pierwszej aktywnej partycji dysku (zwykle C:) umożliwiając wybór pomiędzy uruchomieniem dotychczas zainstalowanego systemu, a kontynuowaniem pracy instalatora. Ten bootmanager nie jest to groźny, lecz dość uciążliwy i wydłuża start systemu. Można to później zmienić poprzez zmodyfikowanie odpowiednich wpisów w odpowiednich miejscach, lecz nie napiszę jakich i gdzie, bo drobna pomyłka grozi koniecznością formatu dysku lub wizyty Fachowca (przez duże F).

Edytka:
Przepraszam za total offtop, którym okazał się mój post (ani jedno zdanie nie dotyczyło pytań w temacie), lecz może te porady okażą się dla niektórych choć ciuteczek przydatne.

Ten post był edytowany przez mbwrobel: 22-12-2008, 22:00
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-12-2008, 22:09
Post #9




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 584
Nr użytkownika: 590
Dołączył: 12-06-2003

QUOTE(mbwrobel @ 22-12-2008, 21:58)
Można to później zmienić poprzez zmodyfikowanie odpowiednich wpisów w odpowiednich miejscach, lecz nie napiszę jakich i gdzie

Spoko, ostatnio sam to przechodziłem, wcale to nie jest takie straszne. W internecie znalazłem jasną odpowiedź, co trzeba wykasować a co ewentualnie wyedytować. Jeśli zaszłaby taka potrzeba to mógłbym to odnaleźć.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-12-2008, 22:50
Post #10




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 314
Nr użytkownika: 4 080
Dołączył: 27-01-2007

Niby tak. Ale już kilkukrotnie miałem taką sytuację, że ktoś ruszył coś, co go przerastało, "bo przecież mu poradziłem i miało być takie proste". Na wyraźną prośbę mogę poinstruować osobę, która będzie świadoma ewentualnych konsekwencji. Nie chcę odpowiadać za czyjeś dane.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-12-2008, 23:08
Post #11




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

:offtop:
Instalacja XP na pendrajwie ssie godzilową no wiecie co. Niby są w sieci do zassania spakowane ZIPY, które trza wgrać na klucza i jechane. Jednak to co tam dostajemy to jakiś dziwny mutant Windowsa Live zrobionego przez program BartPE - nie odpalają nam się pliki z pendrajwa tylko do pamięci wczytuje się jakiś obraz płyty. Całość trwa tak długo (no i jest po niemiecku), że można to zapomnieć.

Już lepiej zmajstrować sobie jakiegoś Linuxa w wersji USB Live jak Slaxa ;) Albo zrobić własnego Windowsa Live CD za pomocą owego BartPE.
:offtop:
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-12-2008, 23:21
Post #12




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 314
Nr użytkownika: 4 080
Dołączył: 27-01-2007

Myślę, że wyżej przytoczonego linuxa powinni przechrzcić na "Squonx". Mianowicie z tego względu, że Squonk jest chodzącą jego reklamą i promocją.

(tu chciałem napisać swoje zdanie o wyższości/niższości linuksa/windowsa nad tym drugim, ale nie chcę zaspamować forum wojną pomiędzy zwolennikami, a przeciwnikami tych systemów. Pracowałem w obu, znam z grubsza ich zalety i wady).
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-12-2008, 23:27
Post #13




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 584
Nr użytkownika: 590
Dołączył: 12-06-2003

Ale mi chodziło o zainstalowanie (tzn. skopiowanie plików instalacyjnych bez późniejszej kontnuacji instalacji) windowsa "na chwilę", żeby zobaczyć jakie pliki się skopiowały.
A tak BTW to slax chyba "umarł" albo ewentualnie tylko "stracił przytomność"... modułów do pobrania zbyt wiele od dawna nie ma.
Pozatym winszit na penie nie jest wspaniałym pomysłem... system ten lubi sobie tworzyć i usuwać jakieś niewiadomo co cuja potrzebne pliki, a pamięci flash mają jak wiadomo ograniczoną liczbę możliwych do wykonania zapisów i kasowań (podobnie jak płyty RW). Więc po takim zabiegu, po jakimś czasie pendrajw pewnie odmówi dalszej współpracy.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-12-2008, 00:07
Post #14




Mechanik
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 450
Nr użytkownika: 2 326
Dołączył: 25-06-2005

QUOTE(salmon @ 22-12-2008, 23:29)
Pozatym winszit na penie nie jest wspaniałym pomysłem... system ten lubi sobie tworzyć i usuwać jakieś niewiadomo co cuja potrzebne pliki, a pamięci flash mają jak wiadomo ograniczoną liczbę możliwych do wykonania zapisów i kasowań (podobnie jak płyty RW). Więc po takim zabiegu, po jakimś czasie pendrajw pewnie odmówi dalszej współpracy.
*


Tu muszę trochę stanąć w obronie nie tyle Windows, co pamięci flash, które cykli zapisu per komórka mają jednak dość sporo - widziałem rozważania teoretyczne, z których wychodziło, że przy ciągłym i non-stop zapisie czegoś na pendrive'a, ten przestanie byż użyteczny po naprawdę dłuuuugim czasie, więc IMO nie ma problemu. Poprawcie mnie jakby coś.

A przywracanie Windowsa, proste - obraz dysku i zero problemów. Żadnego bawienia się w kopiowanie plików/katalogów jako takich, bo to strata czasu i nikomu niepotrzebna robota. Zrobić obraz raz a dobrze, nawet zautomatyzować - codziennie o północy robi się nowy obraz i można spokojnie spać.
PS. I tak jak Windowsów nie kocham, co niektórzy tu wiedzą, tak rozmaite przekręcanie nazw ich, MS itp. mnie irytuje trochę. :>

Ten post był edytowany przez Vic: 23-12-2008, 00:09
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-12-2008, 00:28
Post #15




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 584
Nr użytkownika: 590
Dołączył: 12-06-2003

Nie wiem na jakim poziomie stoi obecnie wytrzymałość standardowych flaszek na odczyt/zapis. Kiedyś słyszałem, że standardowy pendrive wytrzymuje ok kilkadziesiąt tysięcy cykli zapis/odczyt. Nie wiem też z jaką częstotliwością windows modyfikuje jakieś swoje pliki, dlatego użyłem słowa "pewnie" (lepszym byłoby zapewne "prawdopodobnie") .
Zapewne wytrzymałość pamięci flash musiała wzrosnąć (mamy w końcu dyski twarde oparte na flash (SSD)), być może więc i obecne pendrive'y są bardziej żywotne. Mógłbym jednego pana psora zapytać jak dokładnie się sprawa przedstawia, ale zapewne po przerwie świątecznej o tym zapomnę :(.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-12-2008, 00:35
Post #16




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 314
Nr użytkownika: 4 080
Dołączył: 27-01-2007

Współczesne pamięci typu flash posiadają systemy przedłużania trwałości polegające na w miarę możliwości równomiernym zapisie danych we wszystkich komórkach. Nie powinna więc wystąpić taka sytuacja, że na "początku" dysku komórki będą zarżnięte, a na "końcu" - prawie nieużywane. Jak to się ma do fragmentacji danych na nośniku - nie wiem.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-12-2008, 01:18
Post #17




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

Dyskusja nam trochę się rozeszła ale w sumie doszła do tego czym miała być od początku - czyli tematem na temat archiwizacji Windowsa XP.

QUOTE(mbwrobel)
Mianowicie z tego względu, że Squonk jest chodzącą jego reklamą i promocją.

Zaspojleruję, że mam pomysła na takie coś :D Ale, że nadal mało co wiem o Linuxach to pomysł się wolno kmini. Kto czytał różne tematy na tej tablicy ten się domyśli o co chodzi.

QUOTE(salmon)
Ale mi chodziło o zainstalowanie (tzn. skopiowanie plików instalacyjnych bez późniejszej kontnuacji instalacji) windowsa "na chwilę", żeby zobaczyć jakie pliki się skopiowały.

No tego nie wiemy nadal - jakie pliki pierwsze instalator XPka wgrywa na dysk podczas jego instalacji ;)

QUOTE(salmon)
A tak BTW to slax chyba "umarł" albo ewentualnie tylko "stracił przytomność"... modułów do pobrania zbyt wiele od dawna nie ma.

SLAX trochę jak nasza scena - żadnych spektakularnych akcji, ale coś tam się dzieje. Niedawno wyszła wersja 6.0.9, choć modułów nowych żadnych niema.

QUOTE(Vic)
A przywracanie Windowsa, proste - obraz dysku i zero problemów. Żadnego bawienia się w kopiowanie plików/katalogów jako takich, bo to strata czasu i nikomu niepotrzebna robota.

No właśnie, że nie bardzo. Bo jeśli będziesz robił archiwizację XPka na którym aktualnie siedzisz, to obraz dysku zrobisz - a owszem. Tylko, że co zauważyłem - XP ma głupią tendencję do "trzymania" w zawieszeniu plików z konfiguracją aktualnego systemu. Dopiero gdy zamykasz system to i te pliki stają się mniej wrażliwe na gmeranie z nimi.

Dlatego też robiąc zapis obrazu dysku na tym samy systemie otrzymasz coś co nie będzie dało się odpalić. Sprawdzałem na programie O&O 2.

Potrzebny jest drugi system, pod który podłączymy dysk z systemem jaki chcemy zarchiwizować.

QUOTE(salmon)
Zapewne wytrzymałość pamięci flash musiała wzrosnąć (mamy w końcu dyski twarde oparte na flash (SSD)), być może więc i obecne pendrive'y są bardziej żywotne.

Mam laptopa z takim dyskiem i zastanawia mnie czemu tamten XPek nie ma włączonego pliku wymiany.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-12-2008, 01:35
Post #18




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 314
Nr użytkownika: 4 080
Dołączył: 27-01-2007

QUOTE(Squonk @ 23-12-2008, 01:20)
[...]
Mam laptopa z takim dyskiem i zastanawia mnie czemu tamten XPek nie ma włączonego pliku wymiany.
*


Więc już wiesz, dlaczego dali Ci więcej, niż rok gwarancji na zestaw. Liczą na to, że go sobie nie włączysz (mówię o pliku wymiany, nie zestawie :D ). Gdyby każdy użytkownik miał plik wymiany włączony, to prawdopodobieństwo ewentualnej awarii mogłoby wzrosnąć do poziomu nieakceptowalnego przez producenta (gwarancja "door to door" związane z tym koszty i te sprawy...)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-12-2008, 01:36
Post #19




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

QUOTE(Squonk @ 23-12-2008, 01:20)
Mam laptopa z takim dyskiem i zastanawia mnie czemu tamten XPek nie ma włączonego pliku wymiany.
*


A ile masz RAMu? Niektore madre glowy radza, zeby na XP przy 2 GB RAMu i wiecej calkowicie wylaczac plik stronnicowy...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-12-2008, 02:47
Post #20




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

1 GB RAM tylko, że co ciekawe - taki Everest podaje mi wielkość pamięci wirtualnej (fizyczna czyli RAM + plik wymiany) jako sumę RAM i właśnie pliku wymiany na 1900 MB. Czyli plik wymiany to ma wynosić ponad 900 MB.

A mimo to w ustawieniach pliku wymiany jego wartość wynosi 0 MB. Baa - w ogóle nie jest włączony :blink:

To jest kolejna zagadka do rozkminienia co panowie? :P
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Strony  1 2 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 19-07-2019, 15:33