Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

4 Strony < 1 2 3 4 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Windows 7

post 11-01-2009, 22:12
Post #21




SHM-3
Group Icon
Grupa: Legenda
Postów: 871
Nr użytkownika: 14
Dołączył: 03-11-2002

Malo nie spadlem pod biurko jak przeczytalem ze Win 98 byl "ok".
Ok dla bluescreenow i wyjatkow krytycznych.

Do tej pory najlepszym, najbardziej wydajnym i najbardziej niezawodnym systemem byl Win 2k (+ Sp do 5). Gdyby nie brak wsparcia ze strony komerchamow to bym go nie porzucil wcale...

Ciezko mi bylo sie przesiasc na XP ale zrobilem to w roku 2006 dostajac oryginalna kopie tegoz systemu.

W roku 2007 mialem sluzbowego laptopa z vista ktory to bedac sluzbowym uniknal:
- wyrzucenia przez okno 24033 razy
- cisniecia o sufit 6582 razy
- podeptania 2150 razy
- pogryzienia 742 razy
- oblania piwem 3 razy (to akurat moja wina a nie billa ;) )

Anyway Win 7 moze byc szansa na opuszczenie XP ale chlopaki beda musieli sie postarac. Vista poniosla totalna klape (gdyby nie przymusowe kopie w laptokach to bylaby klapa oficjalna) a sam MS ma jeszcze dwa lata supportowac XP wiec nie jest zle.
Ciekawe tylko jak z wymaganiami. Cena visty byla identyko jak Xp, wiec i tu nie powinno byc szoku. Jesli nie bedzie wymagac szesnastordzeniowego procka to bedzie gitarra.

SP3 spowalnia procka a Żydzi rzadza swiatem...

PS> Halo 2 ma cracka pod XP.

PPS> Doczytalem sie wlasnie ze LoveBeer kocha / l 2k :) Gudłan!
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 11-01-2009, 22:30
Post #22




SHM-1
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 480
Nr użytkownika: 1 878
Dołączył: 14-01-2005

QUOTE(Deat©hClaw @ 11-01-2009, 22:13)
A wywala Ci na tym ekranie z komunikatem, ze startuje uslugi? (Starting services)
*



Właściwie to nie wywala, ale pojawia się białe (omg, zawsze było, że niebeiskie hehe) okno z jakimś tam zmydlaniem (znaczy tekstem) że po wciśnieciu OK (notabene jedyny klawisz w tym oknie) będzie restart instalacji.

A okno to pojawia się po pierwszym restarcie, w trakcie etapu "zakańczania instalacji", instalator Win7 informuje przed tym etapem, że będzie bodajże instalować a może właśnie uruchamiać "services". Nie pamiętam, ale w każdym razie instalacja nie zakończyła się powodzeniem.

A pytanko, czy na procku 32bitowym pójdzie system 64bitowy?? Tak na chybił trafił pytam... (tu pewnie rozlegną się gromkie brawa za zadawanie tego rodzaju lamerskich pytań miesiąca ;) )

@DargH
Ciekawą statystykę robiłeś, skrupulatny jesteś. Wyślij to Billowi z pozdrowieniami od wytrwałego użytkownika.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 11-01-2009, 22:31
Post #23




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 11-01-2009, 23:03
Post #24




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

Nie martwcie się, do premiery pełnej wersji win7, microsoft na pewno zdąży podpisać kontrakty z producentami procesorów/kart graficznych i ramu ;) (w końcu trzeba "pchnąć" technologie naprzód he he) Tak więc obecne niskie wymagania sprzętowe to pewnie "przypadłość" wersji beta. MicroS zawsze wiele obiecuje przed premierą, a jak do niej już dochodzi, to jedyne co można usłyszeć to "service pack jest w drodze"

I to niestety jest zrozumiałe. Bo gdyby każdemu bez zająknięcia chodził nowy system operacyjny, to wielka rzesza ludu nie kupowała by nowych kompów/proców itp. więc portfele partnerów ms strasznie by ucierpiały, co przełożyłoby się także na dochody microsoftu. Błędne koło ;)

Choć gdyby nie fakt że tą siódemkę, można używać tylko do sierpnia, to sam bym ją sprawdził.

Ten post był edytowany przez Morbid: 11-01-2009, 23:27
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 12-01-2009, 00:17
Post #25




SHM-2
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 544
Nr użytkownika: 5 072
Dołączył: 08-10-2007

DargH - czy ja gdzieś napisałem, że spowalnia procka?
Klik 1
Klik 2
Klik 3
Klik 4

A na WP jak poszukasz to masz kompletny benchmark i porównanie XP SP2, SP3 oraz Vistą z i bez SP

Co? tylko do sierpnia? to nawet się nie fatyguje, poczekam na ewentualną nowszą wersję i jak znajde w danym okresie trochę czasu to chętnie sprawdze. W międzyczasie jednak Szponie informuj o swoich obserwacjach, będą mile widziane, bo z pierwszej ręki...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 12-01-2009, 00:20
Post #26




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Przed chwila zauwazylem cos ciekawego... Uruchomilem sobie klienta czatu, a jak go zamykalem, to wyskoczylo okienko, ze system sadzi iz moze usprawnic dzialanie programu, poniewaz wg niego uruchomienie go w trybie zgodnosci i z innymi parametrami moze polepszyc dzialanie :) ...
No zgodzilem sie. Roznicy pewnie nie zauwaze, ale moze aplikacji bedzie lzej :D ...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 12-01-2009, 03:40
Post #27




SHM-0
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 169
Nr użytkownika: 6 762
Dołączył: 25-03-2008

QUOTE(DargH @ 11-01-2009, 22:27)
Cena visty byla identyko jak Xp, wiec i tu nie powinno byc szoku.

Powinno być tak samo choćby z tego względu, że jeśli ktoś zakupi Vistę w drugiej połowie roku, to najprawdopodobniej siódemkę dostanie później za darmo.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 12-01-2009, 10:16
Post #28




Śmierdziant Sham(b)owy
Group Icon
Grupa: OUTPOST
Postów: 1 335
Nr użytkownika: 55
Dołączył: 07-11-2002

Zeby tak jeszcze migracja z XP do 7-mki, byla "tansza".... ;)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 15-01-2009, 09:51
Post #29




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

O nie! Windows 7 pod wzgledem sterownikow to przegiecie. Dzisiaj z rana wyskoczyl mi monit, ze sa nowe aktualizacje, otworzylem sobie liste dostepnych, a tam mozliwosc sciagniecia aktualizacji sterownikow dla wi-fi i karty graficznej...

Zachecony takim obrotem spraw postanowilem wlaczyc wi-fi (za pomoca kalwisza funkcyjnego+F2). Normalnie trzeba zainstalowac specjalne oprogramwoanie ASUSa do obslugi klawisza funkcyjnego... a tu zadzialalo O_o ...

Co wiecej, przez przypadek wlaczylem wi-fi i bluetooth... Windows wykryl nowe urzadzenia (wczesniej BT nie wlaczalem) i zaczal szukac sterownikow. Otworzylem sobie okienko ze szczegolami i mysle 'No to teraz nie dasz rady'... Ani w XP, ani w Viscie nie bylo tych sterownikow - musialem instalwoac z plytki (Vista) albo szukac na stronie producenta (XP) ... A na 7 po kilku chwilach sciagnal co potrzebowal z Windows Update i wsio chodzi O_o ...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 15-01-2009, 20:26
Post #30




Hetman Wielki Wąsaty
Group Icon
Grupa: Crossroads
Postów: 409
Nr użytkownika: 2 951
Dołączył: 02-01-2006

Testy wydajności Win7 vs Vista
Mam nadzieję że Win7 będzie lepszy jak pełną wersję zrobią - wszak teraz beta ma porównywalne z Vista ;)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 15-01-2009, 20:31
Post #31




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 584
Nr użytkownika: 590
Dołączył: 12-06-2003

@DC: Oby tylko wirusów i innego poobnego syfu nie ściągła tak ochoczo jak sterowniki :). Ostatnio instalowałem WinXP i przy instalacji internet był odłączony. Kabelek podpiąłem dopiero, gdy w systemie działał już ESET a skanowanie systemu odpaliłem po jego aktualizacji. Wynik skanu - 13 szkodliwych plików(czy jak on to sobie określił) :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 15-01-2009, 20:42
Post #32




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

No wiesz zalezy jeszcze co za pliki... Kumpel plakal, ze ma pelno wirusow, a okazalo sie, ze Norton krzyczal bo nie podobaly mu sie kody zrodlowe kaygenow i innych crackow ;) ...

Kilroy > Ja sie nie dziwie, ze mala roznica jest... To prawie ten sam system i nie widze powodu, czemu wydajnosci w grach mialby sie roznic (zwlaszcza, ze przeciez zmienaisz tylko system a nie sprzet). Ale wydajnosc samego systemu rozni sie i to wiele...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 15-01-2009, 21:18
Post #33




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 584
Nr użytkownika: 590
Dołączył: 12-06-2003

Hehe, w moim przypadku to nie były keygeny i cracki :)
A co do porównywania wydajności to poczekajmy na produkt końcowy, bo się tutaj troszku może jeszcze zmienić (oczywiście mam nadzieję, że in plus)

Ten post był edytowany przez salmon: 15-01-2009, 21:19
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 15-01-2009, 22:58
Post #34




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 51
Nr użytkownika: 4 277
Dołączył: 02-04-2007

QUOTE(salmon @ 15-01-2009, 20:46)
Ostatnio instalowałem WinXP i przy instalacji internet był odłączony. Kabelek podpiąłem dopiero, gdy w systemie działał już ESET a skanowanie systemu odpaliłem po jego aktualizacji. Wynik skanu - 13 szkodliwych plików(czy jak on to sobie określił) :)

dlatego przed podlaczeniem windy do sieci najpierw instalujesz firewalla...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 16-01-2009, 00:43
Post #35




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 572
Nr użytkownika: 2 509
Dołączył: 22-08-2005

QUOTE(DargH)
Vista poniosla totalna klape (gdyby nie przymusowe kopie w laptokach to bylaby klapa oficjalna) (...)
A od kiedy system operacyjny jest przymusowy? O_o Z tego co sie orientuje (ale ekspertem nie jestem) to przy zakupie laptoka mozna wybrac sobie system a nawet kupic sprzet bez niego.
QUOTE(Morbid)
Choć gdyby nie fakt że tą siódemkę, można używać tylko do sierpnia, to sam bym ją sprawdził.
A co bedzie w sierpniu? Koniec bety, dziekujemy, wracac do poprzednich systemow a te parenascie testowych gb do smieci?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 16-01-2009, 00:56
Post #36




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

QUOTE
A od kiedy system operacyjny jest przymusowy? O_o Z tego co sie orientuje (ale ekspertem nie jestem) to przy zakupie laptoka mozna wybrac sobie system a nawet kupic sprzet bez niego.


Jeżeli kupuje się zestaw komputerowy, to tak jest to system "przymusowy" tzn. nikt Ci pudła w sklepie nie rozpakuje i nie wgra innego systemu operacyjnego. Oczywiście nikt Ci nie zabroni przeinstalować sysu w domu na inny, ale w niektórych przypadkach może to oznaczać naruszenie gwarancji. Oczywiście jeżeli składasz kompa w specjalistycznym sklepie to wgrają Ci co chcesz, ale kupując zestaw np. super markecie/media markcie nie ma szans na wybranie innego systemu, choć zdarzało się kiedy vista dopiero była wprowadzana, można było dostać ten sam zestaw z innym systemem.

QUOTE
A co bedzie w sierpniu? Koniec bety, dziekujemy, wracac do poprzednich systemow a te parenascie  testowych gb do smieci?


Nie sprecyzowano tego w Faq (albo mi się nie chciało czytać, cokolwiek ;) ), ale wszystko wskazuje że będzie tak jak mówisz :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 16-01-2009, 08:11
Post #37




Śmierdziant Sham(b)owy
Group Icon
Grupa: OUTPOST
Postów: 1 335
Nr użytkownika: 55
Dołączył: 07-11-2002

QUOTE(el_g @ 15-01-2009, 23:58)
A od kiedy system operacyjny jest przymusowy? O_o Z tego co sie orientuje (ale ekspertem nie jestem) to przy zakupie laptoka mozna wybrac sobie system a nawet kupic sprzet bez niego.
*



Juz jakis rok temu (albo i nawet wiecej) kupienie laptoka z oryginalnym, dedykowanym do niego XP-kiem - graniczylo z cudem...
Miales dwie alternatywy - albo z Vista, albo golego i bujaj sie sam z instalacja systemu i jego konfiguracja....
A generalnie Vista w slabszych lapkach - to nieporozumienie...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 16-01-2009, 08:27
Post #38




SHM-2
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 544
Nr użytkownika: 5 072
Dołączył: 08-10-2007

Vista to jedno wielkie nieporozumienie, zacznijmy od tego :>

Obawiam się, że po dodaniu wszystkich tych zbędnych "bajerków" wydajność Win7 będzie jeszcze niższa, ale cała nadzieja w optymalizacji... albo w daleko idącej personalizacji i indywidualizacji systemu przy instalce :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 16-01-2009, 08:52
Post #39




Wilk Bardzo Zły
Group Icon
Grupa: Przyjaciel Shamo
Postów: 2 119
Nr użytkownika: 833
Dołączył: 27-08-2003

QUOTE(bio_hazard @ 16-01-2009, 08:26)
Juz jakis rok temu (albo i nawet wiecej) kupienie laptoka z oryginalnym, dedykowanym do niego XP-kiem - graniczylo z cudem...
Miales dwie alternatywy - albo z Vista, albo golego i bujaj sie sam z instalacja systemu i jego konfiguracja....

Nadal nie jest w tym temacie za różowo. Ale jest jeszcze jedna alternatywa - serwisy komputerowe zwęszyły okazję i za kilkadziesiąt złotych postawią XP bez problemu, choćby i na sprzęcie dedykowanym pod Vistę. Jeśli więc nie ma się zdolności/czasu/ochoty, a nie lubi Visty - wystarczy mieć parę dyszek ekstra. :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 16-01-2009, 09:27
Post #40




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

QUOTE(el_g @ 16-01-2009, 00:58)
A co bedzie w sierpniu? Koniec bety, dziekujemy, wracac do poprzednich systemow a te parenascie  testowych gb do smieci?
*


Nikt nie wie, ale ja jednej stronce dokopalem sie do takiego cytatu (podobno z witryny dostepnej tylko dla zatrudnionych testerow): Gdy ważność bety wygaśnie 1 sierpnia 2009 roku, należy ponownie zainstalować dostępną wersję Windows.
Tak wiec pojawiaja się na tej stronie przypuszczenia, ze gdy wygasnie BETA 1, zostanie wypuszczona wersja RC (release candidate)... A ktortko pozniej juz Windows 7 ma byc dostepny w sklepach...

QUOTE(Wolv @ 16-01-2009, 09:07)
Nadal nie jest w tym temacie za różowo. Ale jest jeszcze jedna alternatywa - serwisy komputerowe zwęszyły okazję i za kilkadziesiąt złotych postawią XP bez problemu, choćby i na sprzęcie dedykowanym pod Vistę. Jeśli więc nie ma się zdolności/czasu/ochoty, a nie lubi Visty - wystarczy mieć parę dyszek ekstra. :)
*


Hmmm... Ja mam wlasnie lapka pod ktorego ASUS dostarcza tylko sterowniki i oprogramowanie pod Viste. Kupilem bez systemu i zainstalowalem Viste. Pozniej jednak poszukalem w necie i uwierzcie mi, ze nie ma problemu ze znalezieniem sterownikow pod doslownie wszystko dla wszystkich systemow. Dosc powiedziec, ze znalazlem stery nie pod zwyklego XP ale XP x64...

Zeby nie bylo, ze zagluje sobie systemami - wszystkie byly oryginalne - udostepniane przez PWr swoim studentom ;) ...


BTW: Siodemka ma fajne udogodnienie. Nie ma juz w niej czegos takiego jak folder 'Moja Muzyka', 'Moje Obrazy' etc. Teraz sa Biblioteki - biblioteka Dokumentow, Obrazow, Muzyki i Wideo. Czym to sie rozni od dawnych folderow? Ano tym, ze na bioblioteke moze sie skladac dowolna ilosc folderow. Mozna je sobie dodac do biblioteki we wlasciwosciach. Pozniej gdy taka biblioteke otworzymy, w okienku wyswietla nam sie zawartosc wszystkich folderow, ktore sie na nia skladaja...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

4 Strony < 1 2 3 4 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 17-09-2019, 09:49