Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

4 Strony « < 2 3 4 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Windows 7

post 19-01-2009, 13:48
Post #61




Włóczęga
Group Icon
Grupa: OUTPOST
Postów: 504
Nr użytkownika: 1 779
Dołączył: 01-12-2004

Wolv, Spoko :) Jak dla mnie poziom wygody etc. jest na tym samym poziomie - niektóre rzeczy łatwiej jest zrobić na Windowsie (instalacja Tlena) inne trudniej niż na Linuksie (kodeki do filmów). Warto jest jednak co jakiś czas przetestować wydania stabilne Ubuntu (obecnie 8.04)- zobaczysz jaki coraz większy postęp w wygodzie użytkowania.

Szpon, Jak masz Win drukarkę to problemy są (np. z Cannnonami) :P Oficjalne sterowniki (jeśli takie są) instaluje się przez System->Administracja->Sterowniki.
Ten Tlen co wybrałeś jest strasznie przed potopowy, 2006 rok :) (obecnie używa się plugina do Pidgina) ale masz rację.
Zresztą są ludzie którzy na Windows nie potrafią zainstalować FireFoxa/Skype, nie mówiąc o kodekach do filmów. Wynika to nie z poziomu trudności a braku chęci, jak wspomniał DrPotf0r.
Btw. jak pobierasz źródła programu, to w nich masz readme w którym pisze co jest trzeba... instalujesz potrzebne biblioteki przed (większość masz w repro) i ./configure&make przebiega bez problemów. Trzeba tylko chcieć.
QUOTE
Instalacja Linuxa to nie problem. Ma nawet fajne narzedzie do partycjonowania, ktore jak chcesz miec dwa systemy na jednym kompie, to samo za Ciebie zabiera wolne miejsce z istniejacych juz partycji i tworzy partycje Linuxowskie. Oczywiscie lepiej jest samemu zrobic sobie partycje na system, partycje swap i partycje na pliki userow. No ale niektorzy boja sie bawic z partycjami wink.gif ..

To automatyczne tworzenie partycji nie jest najlepsze, ostatnio dla testu wypróbowałem i tak powstało 5gb swap... :)

QUOTE
Niewazne - chodzi o to, ze postawienie Linuxa to pikus, bo instalator moze zrobic za Ciebie praktycznie wsio... Gorzej juz pozniej z instalowaniem takich wlasnie pierdulek :>

Mało popularnych pierdułek :>

Żeby nie było offtopu - Win7 też ma to zabezpieczenie, blokujące pirackie programy? Coś podobnego było w Viście.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 19-01-2009, 14:20
Post #62




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Nie wiem czy ma cosik takiego... A jak to wygladalo w Viscie?

Co do tego tleena - jak pisalem nowsza wersja nie chodzila mi. Podobno tak jest na niektorych dystrybucjach, a jesli chodzi o Pidgina i inne klienty jabbera - trzeba tam sie laczyc przez jakies serwery prywatne umozliwiajace przekierowania obslugi tlenu. Jak juz znalazlem serwer dzialajacy, to raz byl online, raz offline a czasami w ogole program go nie widzial... Dalem sobie spokuj. Z Kadu nie bylo problemow, ale ten Tleen to istne tortury.

Co do codekow, to moze Cie zaskocze, ale na razie w W7 nie ma potrzeby ich instalowania :P ... Sam bylem zaskoczony, bo system bez zadnych kodekow instalowanych przeze mnie odtwarza nawet pliki RMVB O_o ...
A jesli chodzi o Ubuntu, to nie bylo wcale tak slodko, jak piszesz. Uzywalem sobie Totema i pewnego razu jakis plik filmowy nie chcial mi sie odtworzyc. Sciagnalem sobie z repozytorium codeki do Totema, niby cacy... Ale film dalej sie nie otwieral...
Otwieral sie za to na XP z K-Lite Mega Codec Pack ;) ... A zainstalowanie K-Lite MCP wcale nie wymaga wiecej umiejetnosci niz zainstalowanie tlena...

QUOTE
Mało popularnych pierdułek :>

Skoro malo popularn to potwierdza tylko, ze zawykly user z Linuxa nie korzysta. Bo np. moja siostra, ktora umie obslugiwac kompa nie ma nawet pojecia co to partycja. Wiec ona i jej podobni musza korzystac z takich narzedzi...
I taki wlasnie jest Linux - jak chcesz cos na nim zrobic to musisz znac nie tylko system, ale zasady jego dzialania i wiele innych zagadnien z zakresu informatyki. Nam sie wydaje to oczywiste, bo znamy te rzeczy.
Dlatego ludzie ktorzy nie potrzebuja wiedziec jak to dziala, czemu i po co, wybieraja Windowsa. Albo Ci, ktorym sie nie chce kombinowac - jak ja :D
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 19-01-2009, 14:42
Post #63




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 51
Nr użytkownika: 4 277
Dołączył: 02-04-2007

QUOTE(Deat©hClaw @ 19-01-2009, 12:13)
Posadzcie czlowieka przy kompie z Windowsem i kazcie zainstalowac tlena. A pozniej przy kompie z Linuxem i kazcie zrobic to samo :> ... Ludek nawet nie bedzie wiedzial co nalezy pobrac.
Ja sobie jakos poradzilem, bo jak juz pisalem uczyli nas obslugi Linuxa na uczelni. Ale nie powiecie mi, ze to jest tak samo prosta instalacja jak na Windzie ;) ...
*


masz na mysli posadzcie przy kompie z windowsem czlowieka ktory zna juz podstawy windowsa?
zgodze sie... linux przeciez jest inny i trzeba w nim wszystko robic inaczej

przyznam szczerze ze nie wiem jakie sa teraz dystrybucje z typowo user-friendly. ja z takiej korzystalem jeszcze za czasow redhata - automatyczne aktualizacje, zadnych problem przy instalacji dodatkowych rzeczy - pobierasz paczke - klikasz mysza z uprawnieniami roota i zainstalowane. no ale to bylo 7 lat temu...
problemy byly tylko gdy instalowalo sie cos nie przeznaczonego na ten system - i wtedy faktycznie trzeby bylo zrobic cos wiecej niz 2 razy kliknac

problem w twoim wypadku polega na tym, ze ty znasz podstawy windowsa w duzo wiekszym stopniu niz podstawy linuxa - i nie potrafisz zrozumiec ze sa ludzie bez wiedzy o windowsie.. wyobraz sobie teraz ktogos kto nie widzi roznicy miedzy win98 a vista. a takich ludzi zatrudnionych przy komputerach wbrew pozorom jest cala masa.
a pobiore sobie skype i co? nie dziala. windows winny bo cos nie dziala. no coz - pewnie nie przeczytal ze nowy skype moze nie dzialac na starym systemie, tak jak ty nie przeczytales dlaczego twoj tlen nie dzialal na Twoim ubuntu...
pamietaj ze osoba bez wiedzy o windowsie nie bedzie wiedziala dlaczego gry wydawane pod viste nie beda dzialac pod xp. aby urucomic taka gre bedzie musiala szukac crakow, bez wiedzy jednak jak i gdzie to zrobic skonczy z zainfekowanym systemem, co przyczyni sie do co chwila wyskakujacych bledow podczas pracy... chyba ze nie bedzie szukala craka i bedzie rozpowiadac innym historie o tym ze na windowsie niektore programy jej nie dzialaja, bez wnikania dlaczego




edit: ---------
pisalem tego posta z przerwami w pracy wiec na wiekszosc rzeczy i tak juz mnie uprzedzil Tails :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 19-01-2009, 14:51
Post #64




Włóczęga
Group Icon
Grupa: OUTPOST
Postów: 504
Nr użytkownika: 1 779
Dołączył: 01-12-2004

QUOTE(Deat©hClaw @ 19-01-2009, 15:35)
Nie wiem czy ma cosik takiego... A jak to wygladalo w Viscie?
*

Po zainstalowaniu pirackiego programu (lub uruchomieniu) pokazuje się uprzejmy komunikat że jest nielegalny i go blokuje. Narzekano że ten patent zżera dużo zasobów.

QUOTE(Deat©hClaw @ 19-01-2009, 15:35)
Co do tego tleena - jak pisalem nowsza wersja nie chodzila mi. Podobno tak jest na niektorych dystrybucjach, a jesli chodzi o Pidgina i inne klienty jabbera - trzeba tam sie laczyc przez jakies serwery prywatne umozliwiajace przekierowania obslugi tlenu. Jak juz znalazlem serwer dzialajacy, to raz byl online, raz offline a czasami w ogole program go nie widzial... Dalem sobie spokuj. Z Kadu nie bylo problemow, ale ten Tleen to istne tortury.
*

Nowa wersja jest z 2007 czy coś :) Nie wiem jak to jest ale do serweru jabber wp.pl połączyłem się bez przekierowań i wsio działało cacy. Zresztą wpsominałem plugin do Pidgina.
QUOTE(Deat©hClaw @ 19-01-2009, 15:35)
Co do codekow, to moze Cie zaskocze, ale na razie w W7 nie ma potrzeby ich instalowania :P ... Sam bylem zaskoczony, bo system bez zadnych kodekow instalowanych przeze mnie odtwarza nawet pliki RMVB O_o ...
*

Wiem, czytałem. Tylko że nadal większość ludzi (i pewnie będzie tak do końca supportu) korzysta z XP :P Ale dobrze że zrobili coś z tym, chociaż nie zdziwiłbym się jak okazało się że te kodeki zawierają darmową wersje jakiegoś oprogramowanie spyware <_< RMVB nie jest formatem Apple?
QUOTE(Deat©hClaw @ 19-01-2009, 15:35)
Skoro malo popularn to potwierdza tylko, ze zawykly user z Linuxa nie korzysta. Bo np. moja siostra, ktora umie obslugiwac kompa nie ma nawet pojecia co to partycja. Wiec ona i jej podobni musza korzystac z takich narzedzi...
I taki wlasnie jest Linux - jak chcesz cos na nim zrobic to musisz znac nie tylko system, ale zasady jego dzialania i wiele innych zagadnien z zakresu informatyki. Nam sie wydaje to oczywiste, bo znamy te rzeczy.
Dlatego ludzie ktorzy nie potrzebuja wiedziec jak to dziala, czemu i po co, wybieraja Windowsa. Albo Ci, ktorym sie nie chce kombinowac - jak ja :D
*

Raczej potwierdza to że ludzie na Linuksie korzystają z innych, bardziej popularnych alternatyw (przykładowy plugin Tlen do Pidgina) :)
Jaki gust, taki biust :P

Btw. żeby było jasne, nie próbuje nikogo przekonać że Linux jest lepszy od Windy. Chce przekonać że pingwin nie taki straszny jak go malują bądź wspominają.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 19-01-2009, 15:14
Post #65




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

QUOTE(gazda @ 19-01-2009, 14:57)
masz na mysli posadzcie przy kompie z windowsem czlowieka ktory zna juz podstawy windowsa?
*


Nie musi ich znac - wystarczy zeb wiedzial, ze plik uruchamia sie dwuklikiem. Przeciez mi chodzi o ludziki, ktore wiedza tylko jak otworzyc plik - juz pisalem o tym wczesniej :) ...

QUOTE
przyznam szczerze ze nie wiem jakie sa teraz dystrybucje z typowo user-friendly. ja z takiej korzystalem jeszcze za czasow redhata - automatyczne aktualizacje, zadnych problem przy instalacji dodatkowych rzeczy - pobierasz paczke - klikasz mysza z uprawnieniami roota i zainstalowane. no ale to bylo 7 lat temu...

Teraz podobno najbardziej 'user-friendly' jest Ubuntu :) ...

QUOTE
wyobraz sobie teraz ktogos kto nie widzi roznicy miedzy win98 a vista. a takich ludzi zatrudnionych przy komputerach wbrew pozorom jest cala masa.

Wlasnie o to chodzi, ze taka osoba, ktora w ogole sie nie zna od razu zauwazy roznice :) ... Nie pod wzgledem dzialania i struktury, ale wlasnie... wygladu :P ... Jak ojcu pokazalem W7, to mi powiedzial: 'Znow zainstalowales to Ubucostam?'
Dla niego wszystko co nie wyglada jak Windows XP to Linux xD ...

QUOTE
tak jak ty nie przeczytales dlaczego twoj tlen nie dzialal na Twoim ubuntu...

Wlasnie, ze czytalem - problem polegal na tym, ze autorzy twierdza, ze TleenX3 bez problemu chodzi na Ubuntu, a w praktyce jest tak, ze jednym dziala a innym nie. Nawet na czystym systemie ;) ...

QUOTE
Po zainstalowaniu pirackiego programu (lub uruchomieniu) pokazuje się uprzejmy komunikat że jest nielegalny i go blokuje. Narzekano że ten patent zżera dużo zasobów.

Tutaj zauwazylem tylko, ze nadal wyskakuja te okienka, ktore pytaja sie czy zezwalasz programowi na dostep do komputera... Niby mialo byc mniej niz w Viscie, ale jakos mi sie nie wydaje, zeby tak bylo :/ ...

QUOTE
RMVB nie jest formatem Apple?

Nie mam pojecia - ale jesli tak to tym wieksze brawa, ze go wspieraja xD ...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 19-01-2009, 20:35
Post #66




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 44
Nr użytkownika: 9 108
Dołączył: 22-12-2008

Doczekam się odpowiedzi? Czy Winde 7 można zainstalowac prosto z dysku TWARDEGO a nie z płyty?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 19-01-2009, 20:39
Post #67




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Mysle, ze gdyby ktos probowal tak robic, to juz bys znal odpowiedz :) ...
Ale pytalem sie kumpla i twierdzi, ze sie da - jak uruchomisz instalke np. przy pomocy jakiegos wirtualnego napedu, to powinno pojsc, bo instalator niby kopiuje sobie najpierw zawartosc plytki na dysk, a pozniej dopiero instaluje.

Tylko oczywiscie da sie to zrobic tylko bedac juz w systemie :) ... A jesli tak uruchomisz instalatora to bedziesz mogl tylko zrobic aktualizacje Visty do W7...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 19-01-2009, 20:45
Post #68




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 44
Nr użytkownika: 9 108
Dołączył: 22-12-2008

Dzięki
Dobra a teraz dlaczego paczuszka zawierająca README wazy 3,5GB??
(IMG:http://img515.imageshack.us/img515/9376/kurwazalse9.png)
/\
||
CO TO MA ZNACZYĆ?! Ja tu męczę kompa żeby mi dwa dni pod rząd chodził i o dziwo się proc nie spalił, zeb sciagnel sie ten windoOws i co? takie O.O i wylanie żalu :/
....
ściągało mi cała noc tego windowsa a teraz kurde :[ Też myśle że się da bo musialem sobie instalke fallouta na mp4 zgrac jako ze napedu nie mam i jakos ladnie sie zainstalowało z dysku twardego.

Ten post był edytowany przez qRQ2: 19-01-2009, 20:55
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 19-01-2009, 21:08
Post #69




aka. Kroffa
Group Icon
Grupa: GWR-5
Postów: 643
Nr użytkownika: 46
Dołączył: 05-11-2002

hahaha, to jest obraz iso - to coś się wypala na płytę (przy użyciu odpowiedniego programu, np Nero)

ew. możesz "zamontować" go przy użyciu np. daemon tools
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 19-01-2009, 21:45
Post #70




Śmierdziant Sham(b)owy
Group Icon
Grupa: OUTPOST
Postów: 1 335
Nr użytkownika: 55
Dołączył: 07-11-2002

oj wstyd kolego qRQ2 - oj wstyd :P takich rzeczy nie wiedziec :D

ale - z drugiej strony to moze i dobrze o Tobie swiadczyc, bo wychodzi na to, ze nie jestes zapalonym piratem ;) :P
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 20-01-2009, 02:03
Post #71




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 44
Nr użytkownika: 9 108
Dołączył: 22-12-2008

Piratem? Tylko Oryginalne oprogramowanie :D
Wczesniej z ym stycznosci nie miałem... wielkie mi co :/ Poznałem cos nowego ze jest to obraz ISO, wiesz bardziej to ja na hardware znam niz na sofcie...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 13-02-2009, 22:59
Post #72




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 178
Nr użytkownika: 2 168
Dołączył: 28-04-2005

User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

4 Strony « < 2 3 4
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 23-09-2019, 20:57