Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

2 Strony  1 2 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Obniżanie prędkości procesora

post 21-10-2008, 16:03
Post #1




SHM-4
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 1 342
Nr użytkownika: 82
Dołączył: 21-11-2002

witam, do niedawna na swoim laptorpie [asus a6k z prockiem amd turion 1,6] miałem zainstalowany program notebook hardware control, który pozwalał mi na obniżenie mocy procesora nawet gdy mam podpięte zasilanie. jednakże po zainstalowaniu service packa 3 do win xp program przestał mi obniżać prędkość [nawet po odpięciu zasilania].czy znacie jakieś programy działające pod win xp z sp3 które pozwalałby obniżyć prędkość procesora z 1600 powiedzmy na 800 albo 400mhz, zarówno gdy laptop podłączony jest do zasilania, jak i gdy pracuje na baterii, gdyż dostarczony mi wraz ze sprzętem power4gear działa tylko podczas pracy na baterii
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 21-10-2008, 16:20
Post #2




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

W żaden sposób nie jestem wstanie Ci pomóc, ale ciekawość mnie zżera dlaczego chcesz obniżyć taktowanie proca? :blink: wiem wiem że to głupie pytanie nic nie wnosi do tematu i zapewne mnie od lam zwyzywasz, ale trudno ciekawość wygrała :D

Ten post był edytowany przez TMorbid: 21-10-2008, 16:20
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 21-10-2008, 18:15
Post #3




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 331
Nr użytkownika: 2 409
Dołączył: 20-07-2005

Mniej prądu żre jak pracuje na baterii.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 21-10-2008, 18:51
Post #4




SHM-4
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 1 342
Nr użytkownika: 82
Dołączył: 21-11-2002

i cichszy jest. jak siedze na necie albo leże i słucham slayera to nie potrzeba mi 1,6 giga mocy obliczeniowej żeby działał winamp
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 21-10-2008, 22:34
Post #5




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

Poszukam w zasobach - może coś znajdę.

Ale nie kumam sedna tego problemu.

Otóż jak rozumiem procesor w tym laptopie jest chłodzony wiatraczkiem, który mierzy jego temperaturę i w zależności od tego zapodaje jego obroty. No to skoro będzie minimalne obciążenie procesora (tylko przez WinAmp) i do tego wyłączony ekran (jeśli się da) to całościowy pobór mocy będzie minimalny, no nie? :unsure:
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-10-2008, 09:38
Post #6




SHM-1
Group Icon
Grupa: GWR-5
Postów: 437
Nr użytkownika: 87
Dołączył: 24-11-2002

Wypróbuj ten program:
http://www.pbus-167.com/nhc/nhc_main.htm

Mój Centrino Duo 1.8 Ghz zwalnia do 980 MHz Mhz w trybie oszczędzania energii. Obniża też napięce, oraz zwalnia wiatrak, dzięki czemu jest niemal niesłyszalny.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-10-2008, 11:45
Post #7




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

QUOTE(Ace)
miałem zainstalowany program notebook hardware control, który pozwalał mi na obniżenie mocy procesora nawet gdy mam podpięte zasilanie. jednakże po zainstalowaniu service packa 3 do win xp program przestał mi obniżać prędkość

No przeca Ace pisze, że miał takie coś zapodane ale zaczęło mu ssać po instalacji SP3.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-10-2008, 14:24
Post #8




Mechanik
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 450
Nr użytkownika: 2 326
Dołączył: 25-06-2005

QUOTE(Squonk @ 21-10-2008, 23:15)
Otóż jak rozumiem procesor w tym laptopie jest chłodzony wiatraczkiem, który mierzy jego temperaturę i w zależności od tego zapodaje jego obroty. No to skoro będzie minimalne obciążenie procesora (tylko przez WinAmp) i do tego wyłączony ekran (jeśli się da) to całościowy pobór mocy będzie minimalny, no nie? :unsure:


Nie do końca. Bo jednak:
a) procesor pracujący na 1600 MHz i na 600 MHz to, pomimo małego obciążenia, inne moce pobiera
b) procesor pracujący na 1600 MHz jednak bardziej się grzeje, niż jak jest obniżony na 600 MHz. A jak się bardziej grzeje, to i wiatrak musi bardziej pracować.

Wprawdzie przy rzeczywiście minimalnym obciążeniu różnice nie będą liczone w dziesiątkach watów, ale jednak będą. A czas pracy na akumulatorze to dość ważna kwestia.

Ja tak mam w laptopie - P3 1.6 GHz, większość czasu pracuje na 600 MHz, cichutko i chłodniutko. Co ciekawe, "skalowanie" częstotliwości mam w Linuksie od momentu instalacji, fajna sprawa.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-10-2008, 15:23
Post #9




SHM-4
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 1 342
Nr użytkownika: 82
Dołączył: 21-11-2002

czyli kolejna opcja za przesiadką na linuxa. musze się w końcu spiąć i zainstalować coś
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-10-2008, 16:10
Post #10




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 584
Nr użytkownika: 590
Dołączył: 12-06-2003

Ubuntu polecam, ostatnio mi nawet bezproblemowo kartę Wi-Fi wykrył (wszystko inne było wykrywane bezproblemowo już od dawna). Spokojnie można na tym systemie działać bez stresów i jeśli ktoś tego nie chce bez zagłębiania sę w mechanizmy dziłania systemu...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-10-2008, 16:11
Post #11




Mechanik
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 450
Nr użytkownika: 2 326
Dołączył: 25-06-2005

Może to będzie dziwne, ale odradzam.
Raz, że jak Ci dobrze na Windowsie, to zostań, po co komplikować. :>
Dwa, że procesor firmy AMD, płytka zapewne z chipsetem firmy Via albo NVidia, nie wiem jak jest sytuacja z ich obsługą. U mnie to Intel, Intele są tradycyjnie dość dobrze obsługiwane.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 25-10-2008, 22:13
Post #12




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

QUOTE(.:)
Space Ace [:.,23-10-2008, 16:04]czyli kolejna opcja za przesiadką na linuxa. musze się w końcu spiąć i zainstalować coś
*


No nie całkiem.

Po pierwsze - a po co zainstalowałeś SP3? Może odinstaluj to?

Po drugie - wszystkie uczone księgi podają, że najlepszy do takich rzeczy byłby jednak program Notebook Hardware Control. Tylko, że do jego działania jest potrzebna biblioteka NET Framework.

Kwestią do analizy jest jaki jej numer i czy w ogóle ją masz zainstalowaną u siebie. Skoro np. twój XP ma zainstalowany SP3 to może powinieneś zainstalować sobie ostatnią wersję tych bibliotek czyli 3.5? :unsure:
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 26-10-2008, 11:44
Post #13




SHM-4
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 1 342
Nr użytkownika: 82
Dołączył: 21-11-2002

zainstalowałem sobie frameworka 3.5 i dalej nic :/ wie ktoś jak odinstalować sp 3 ?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 26-10-2008, 12:57
Post #14




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

Może podobnie jak SP2? Zresztą TUTAJ jest opis odinstalowania tego i tego.

A tutaj masz info z samego Szatansoft >>> KLIK :D
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 27-10-2008, 00:08
Post #15




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 314
Nr użytkownika: 4 080
Dołączył: 27-01-2007

format c:
Recepta na wszelkie dolegliwości Windowsa. Niestety, bardzo czasochłonne uodparnianie na kolejne infekcje i wszelkie dolegliwości bieżące :) .
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 02-11-2008, 16:46
Post #16




Mechanik
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 450
Nr użytkownika: 2 326
Dołączył: 25-06-2005

Obraz dysku robić, oszczędność czasu i roboty.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 03-11-2008, 17:05
Post #17




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

No ale jak niby? Jak np. chcesz zarchwizowac sobie katalogi Windows, Program Files czy jakieś ważne dla działania systemu i okazuje się, że całość ma więcej niż pojemność płyty DVD? :unsure:

To na drugi dysk trza to przegrać czy jak?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 03-11-2008, 18:35
Post #18




Mechanik
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 450
Nr użytkownika: 2 326
Dołączył: 25-06-2005

Jak nie masz miejsca na aktualnym to możesz i na drugim (ale nie musisz, jak masz miejsce i stworzysz partycję na backup to nie ma problemu). Jak masz dwa komputery to możesz zrobić obraz przez sieć na drugim kompuerze i w razie potrzeby stamtąd sobie odzyskać.
Backup na dvd to jednak problematyczna sprawa, płytki się niszczą, trzeba nimi manipulować z czytnika i do czytnika, nie zrobisz w tani i prosty sposób automatyzacji, dysk to najlepsze rozwiązanie.

Jedziesz i kopiujesz całą partycję. Bo na partycji systemowej, gdzie nie trzymasz filmów, muzyki i dużo ważących gier generalnie nie ma mało ważnych danych, a te co są, ważą groszowe sprawy w porównaniu z pozostałymi.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 03-11-2008, 22:58
Post #19




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 314
Nr użytkownika: 4 080
Dołączył: 27-01-2007

Ewentualnie Macierz RAID 1 - mirroring. Kopia zapasowa robi się sama w czasie rzeczywistym.
Kontroler - 40 zł (jeśli nie jest zintegrowany na płycie). Instalacja sprzętu - 15 min. Zainstalowanie Windowsa XP na macierzy RAID - bezcenne...*

*) - jest to "nieco" problematyczne, pomimo teoretycznych możliwości :wacko:

Ten post był edytowany przez mbwrobel: 03-11-2008, 23:02
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 03-11-2008, 23:36
Post #20




Mechanik
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 450
Nr użytkownika: 2 326
Dołączył: 25-06-2005

Ta. Tyle że jakby tak to powiedzieć, ewentualne zawalenie się Windy zostanie ładnie automatycznie skopiowane również do backupu. :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Strony  1 2 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 16-12-2019, 07:54