Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

Drzewo · Standardowy · [ Linearny+ ]

> [F3] Wywalańsko do Windy, czyli gram sobie i nagle łubudu :(

post 31-10-2008, 22:53
Post #1




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 584
Nr użytkownika: 590
Dołączył: 12-06-2003

Jak już w innym temacie wspomniałem, Fallout3 wykrzacza mi się co jakiś czas do Windowsa (bez żadnego komunikatu błedu, tak po prostu hop siup i nagle widzę swój pulpit). Na SHAMO chyba się nikt nie skarżył na podobne problemy, zaś na innych serwisach/forach problem ten jest mocno wałkowany, ale nikt nie podał jeszcze żadnego konkretnego rozwiązania takiego problemu. Redaktorzy valhalli testowali Falla na przeróżnych komputerach... i wszędzie to samo. Scenariusz wykrzaczenia bywa różny, niektórym wywala się przy konkretnych czynnościach (np. korzystanie z VATS'a, hackowanie komputerów) innym wywal się w praktycznie zupełnie przypadkowych momentach (tak jest u mnie). Jednym pokazuje się komunikat błędu a innym (mi) nie.

Jeśli ktoś miałby podobny problem i znalazł rowiązanie lub natknął się na rozwiązanie gdzieś w internecie, to prosiłbym o jakieś info. Robienie quicksave'a co chwile nie jest fajne... a czasem się człowiek zapomni i trzeba pół godziny gry powtarzać...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
3 Strony  1 2 3 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll
Odpowiedzi(1 - 19)
post 31-10-2008, 23:05
Post #2




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Czytalem gdzies ze gostek mial taki problem, to zrobil reinstalke sytemu i dziala teraz OK :P ...

Mysle, ze po prostu bozia Was wszystkich karze za to, ze macie F3 przede mna :angry:
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 31-10-2008, 23:21
Post #3




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 412
Nr użytkownika: 6 276
Dołączył: 14-02-2008

Jak macie problem z codekami, to je wsystkie odinstalujcie w cholerę i używajcie tego programu do odtwarania filmów
http://www.maxprograms.pl/plik,491.html
nie potrzebuje, żadnego (!!!!) codeka i odtwarza bezpośrednio stream niemal wszystkich formatów filmów bez żadnych problemów. Absolutna rewela. No może raz na ruski rok się wiechnie i nie ma jakiejś porywającej szaty graficznej, ale dzięki niemu pozbyłem się problemu codeków na zawsze. Mozna go też nagrywać, jako portable (skopiować folder instalacyjny) na płytę z filmem i oglądać go wszędie gdzie się chce.
I sorry, chyba już o nim gdzieś pisałem.

Edit:
A rozwiązania waszego problemu doszukiwałbym bym się raczej w krytycznym patchu który pewnie niebawem wyjdzie. Nie pierwszy raz...

Ten post był edytowany przez Nathaniel77: 31-10-2008, 23:24
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2008, 00:27
Post #4




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 534
Nr użytkownika: 4 495
Dołączył: 01-06-2007

Znalazłem coś - może to pomoże komukolwiek

FORUM BETH

Z ciekawych rzeczy zauważyłem pewną prawidłowość - prawie zawsze sypie się na kartach nVidii. Świat się kończy...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2008, 03:36
Post #5




SHM-3
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 968
Nr użytkownika: 4 233
Dołączył: 03-03-2007

Fanboye ATI sie ucieszą.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2008, 07:11
Post #6




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 584
Nr użytkownika: 590
Dołączył: 12-06-2003

Co do kodeków, to też żadnych paczek nie mam zainstalowanych. Używam mplayera, który ma jakieśtam własne prywatne kodeki. Wczoraj zainstalowałem nowe sterowniki do dźwięku i grafiki, ale tak jak się spodziewałem nic to nie dało. Być może lepsze byłyby właśnie starsze stery do grafiki... tylko które :(
Co do karty graficznej, to mam Nvidię...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2008, 07:59
Post #7




I-szy Sekretarz SHAMO
Group Icon
Grupa: Założyciel
Postów: 2 972
Nr użytkownika: 1
Dołączył: 01-11-2002

User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2008, 08:06
Post #8




SHM-4
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 1 298
Nr użytkownika: 1 951
Dołączył: 13-02-2005

U mnie występuje ten problem, ale wiem, że jest związany z niedociągnięciami sprzętu - karta graficzna mi się przegrzewa i co jakieś dwie godziny gra się po prostu wywala. Mam radeona. Wsadzenie dumy do kieszeni i zmniejszenie detali pomogło :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2008, 12:40
Post #9




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 4
Nr użytkownika: 8 552
Dołączył: 31-10-2008

Witam. Mam następujący problem z którym męczę się od wczoraj - po zainstalowaniu gierki i odpaleniu exe ekran robi się czarny, przez ułamek sekundy widać coś w rodzaju zielonych drzwi hangaru i wyrzuca mnie do windowsa. Żadnych komunikatów, żadnych błędów, proces fallouta się jest wyłączony gdy wezmę alt+ctrl+del. Zainstalowalem najnowsze sterowniki ati (mam radeona x1300), najnowszego directa i wszystkie dodatkowe programy w stylu frameworka ktore byly na płycie i dalej jest to samo. Zastanawiam sie czy moze to miec jakis zwiazek z procesorem albo tym czy mam 32 czy 64 bitowy system. Mam dwurdzeniowego athlona 64 4200+, ale moj system operacyjny to xp 32 bitowy z service packiem 2 (ktorego co ciekawe ten directxowski program do diagnozowania widzi jako xp professional build 5.1. Czy to moze miec jakis zwiazek? Co mam robic? Zainstalowac service packa 3 ? Ktoś miał może podobny problem? Z góry dziekuje za odpowiedzi. Najgorsze jest to ze siedze teraz na kafejce bo w domu nie mam internetu, a chętnie bym sobie pograł przez weekend
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2008, 13:22
Post #10




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 534
Nr użytkownika: 4 495
Dołączył: 01-06-2007

Wyżej jest opis sposobu rozwiązywania problemów opracowany przez jakiegoś zioma z forum Bethesdy - spróbujcie poczytać.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2008, 13:28
Post #11




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 584
Nr użytkownika: 590
Dołączył: 12-06-2003

U mnie chyba zadziałało odpalenie gry w oknie (tzn windowed). Od godziny gram bez wywalenia się Fallouta.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2008, 13:59
Post #12




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 534
Nr użytkownika: 4 495
Dołączył: 01-06-2007

moge zadać pytanie? Po cholerę gresz w grę 3D w oknie?! To zbrodnia!
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2008, 14:25
Post #13




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 4
Nr użytkownika: 8 552
Dołączył: 31-10-2008

Headbanger - tamten problem dotyczy nVidii a przecież napisałem ze mam ATI z najnowszymy sterownikami. Próbowałem uruchomić w oknie, w innych rozdzielczościach, zmianialem ustawienia w catalyst, przywracalem domyślne i nic się nie zmienia. W ogóle nie mogę uruchomić gry i to mnie troche dezorientuje, bo o problemach w trakcie grania już się dosyć sporo naczytałem. Na razie nic nie pomaga
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2008, 15:30
Post #14




SHM-2
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 544
Nr użytkownika: 5 072
Dołączył: 08-10-2007

Jakie masz kodeki zainstalowane? Może FFDshow?

Headbanger: a co jeśli np. ja w oknie wyciągam prawie 30% więcej FPSów niż normalnie, w dodatku unikam zwisów, (większości) problemów z dźwiękami i nigdy - powtarzam nigdy gra sięnie wywala gdy chce z niej wyjść?

Menu start - autoukrywanie, a potem trzeba okno gry o grubość paska tytułowego przesunąć w górę - wychodzi fullscreen, nie poznać, że togra w oknie.

Skąd lepsze osiągi grając w oknie? mnie nie pytaj, ale mi działało, niestety znajomy sobie z tym (odpalaniem F:3) poradził [grzebał wszędzie i zadziałąło, nei wie co pomogło] więc już sobie pograłem :P przynajmniej do czasu aż przydjzie do mnie mój egzemplarz.

Ten post był edytowany przez Ulyssaeir: 01-11-2008, 15:34
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2008, 15:35
Post #15




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 4
Nr użytkownika: 8 552
Dołączył: 31-10-2008

o tym też czytałem. przeinstalowałem k-lite i odznaczyłem FFDshow. przed chwilą dodatkowo zaktualizowałem windowsa service packiem 3 i dalej jest to samo :(
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2008, 15:47
Post #16




SHM-3
Group Icon
Grupa: Legenda
Postów: 776
Nr użytkownika: 5
Dołączył: 03-11-2002

Najczęściej edytowana ostatnio strona na wiki:

http://fallout.wikia.com/wiki/Fallout_3_bugs
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2008, 15:58
Post #17




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 4
Nr użytkownika: 8 552
Dołączył: 31-10-2008

Ok, wreszcie się uporałem. Faktycznie jest to opisane na forum glownym Bethesdy ... trzeba uruchomić msconfig i w usługach poodznaczać wszystko co nie jest microsoftu. Jak się zrobi "czysty" rozruch to można grać. Najwidoczniej gierka gryzla sie u mnie z jakimis bzdetnymi procesami co sie uruchamiaja w windowsie przy starcie systemu. Wracam do grania :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2008, 16:33
Post #18




Legenda Tytana
Group Icon
Grupa: Przyjaciel Shamo
Postów: 61
Nr użytkownika: 26
Dołączył: 04-11-2002

Witam, pykam sobie w F3 od godzinki i napotkałem na pierwszy problem, a problem jest nie mały, otóż chce wyjść do przedsionka krypty i za każdym razem jak otwieram drzwi wywala mi bluescreena i jest reset kompa...

Dobra przeczytałem ten topic i nadal nic nie idzie zrobić, powylączałem usługi i ciągle te fakerne drzwi restartują kompa.

Ciekawym jest natomiast pojawienie się save'a gdzie stoje golusieńki przed kryptą, to jest jakiś defaultowy save ?

Czy może mi ktoś przejść przez drzwi ? save'a podesłał bym na maila.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2008, 18:25
Post #19




SHM-2
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 544
Nr użytkownika: 5 072
Dołączył: 08-10-2007

Spróbuj zmienić ustawienia na LOW, spróbuj w oknie i na fullscreen, spróbuj odinstalować kodeki, wszystkie które instalowałeś, spróbuj wyłączyć HDR/Bloom, albo włączyć, wyłącz antialiasing, spróbuj odpalić grę w profilu innego użytkownika komputera [przenieś save'y], spróbuj wyłączyć muzykę w opcjach - ręcznie w moje dokumenty/ my games/ fallout3/ - jest tam INI do skonfigurowania.- albo automatycznie

Pobierz najnowsze sterowniki, sprawdź jak wygląda system pod względem aktualizacji windows update.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 03-11-2008, 15:35
Post #20




Legenda Tytana
Group Icon
Grupa: Przyjaciel Shamo
Postów: 61
Nr użytkownika: 26
Dołączył: 04-11-2002

QUOTE(Ulyssaeir @ 01-11-2008, 18:06)
Spróbuj zmienić ustawienia na LOW, spróbuj w oknie i na fullscreen, spróbuj odinstalować kodeki, wszystkie które instalowałeś, spróbuj wyłączyć HDR/Bloom, albo włączyć, wyłącz antialiasing, spróbuj odpalić grę w profilu innego użytkownika komputera [przenieś save'y], spróbuj wyłączyć muzykę w opcjach - ręcznie w moje dokumenty/ my games/ fallout3/ - jest tam INI do skonfigurowania.- albo automatycznie

Pobierz najnowsze sterowniki, sprawdź jak wygląda system pod względem aktualizacji windows update.
*



Próbowałem wyłączyć HDR i wgrałem nowsze stery, generalnie nie widzę sensu przycinać grafiki. Problem rozwiązałem, być może ktoś jeszcze się natnie na takie wywalańsko i podane wyżej metody nie odniosą skutku, zalecam wtedy reinstalkę windy, u mnie pomogło, gra działa płynnie w rozdziałce 1900x1200 z wszystkim wymaksowanym - składam hołd twórcom za takie zoptymalizowanie gry.

ps. giera super, wciąga jak chodzenie po bagnach.

ps. na nowym systemie zainstalowałem w oryginalnej wersji językowej, być może to tez było powodem resetów. Dzięki za próbę pomocy :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

3 Strony  1 2 3 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 11-12-2019, 22:15