Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

9 Strony < 1 2 3 4 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Sprzęt a Fallout 3

post 06-12-2002, 02:34
Post #21




Czarny Król
Group Icon
Grupa: Przyjaciel Shamo
Postów: 1 579
Nr użytkownika: 20
Dołączył: 04-11-2002

2035?
Chlopie!
W tym tempie zrobisz jeszcze ze cztery upgrady zanim wyjdzie Fallout 3!!!
Ja tam zaczekam na premiere (ewentualnie poprosze wnuki zeby kontynuowaly rodzinna tradycje i cierpliwie czekaly na F3;) )
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 06-12-2002, 15:47
Post #22




SHM-3
Group Icon
Grupa: Legenda
Postów: 871
Nr użytkownika: 14
Dołączył: 03-11-2002

Optymizm ponad wszystko! :D
Nie no, tak pozno sie nie ukaze, bo w na koniec roku 2077 bedzie wojna atomowa... Chyba ze zajma sie tym ludzie z Enklawy...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 06-12-2002, 17:22
Post #23




Śmierdziant Sham(b)owy
Group Icon
Grupa: OUTPOST
Postów: 1 335
Nr użytkownika: 55
Dołączył: 07-11-2002

No to i ja walne swoj konfig:
- K6 3 400 MHZ (nie podkrecalem bo mi sie nie chcialo, z reszta na standardowym chlodzeniu pewnie wiecej jak 50 MHz by sie nie dalo ...)
- 256 RAM (ostatnio dolozylem wlasnie 128 :))
- 30 GB Caviar (+ 2,5 GB Seagate - chlip, moj pierwszy dysk :))
- Savage 4 32 RAM (...przynajmniej ma T&L...)
- SB 16 (he, he - to wam szczeki pewnie opadly, ze ktos jeszcze ma taki staroc na ISA ;))
- CD-ROM Philips 40x (to wzglednie nowy nabytek ;))
- GigaShit GA7 (ze wstydu nie powiem nic wiecej o tej plycie glownej.... :/ )
- Winzgroza XP Profeszjonal :)

Heh... chyba nie odstaje za bardzo od reszty ;)

Zreszta nawet juz nie mam tego kompa, bo sie przeprowadzilem i musialem go zostawic siostrze :(((
A w robocie mam MegaIntegre :) na Duraku 1200 (w Falla sie zagra, a i CS pojdzie) - ale lacze za to 1 Mbit :P

Tak cos mi sie wydaje, ze wszyscy czekaja jak na zbawienie na F3, zeby upgrejd kompow zrobic :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 09-05-2005, 15:19
Post #24




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 14
Nr użytkownika: 2 071
Dołączył: 29-03-2005

ja myślę że mam spokój co do sprzętu...
Celeron 2,7 Ghz
1 GigaRAM
karta graf. 258Mb pamieci taktowania nie pamiętam
Cd/DVD 50x
i coś tam jeszcze ale szczególów nie pamietam
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 09-05-2005, 15:58
Post #25




Hammer Man
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 1 162
Nr użytkownika: 96
Dołączył: 29-11-2002

A ja mam A3K+, 512ram, GF FX 5600, Asusa a7n8x-d, modem, leadteka tv2000xp e, i dwa dyski 40 i 6,4 ... i kilka pomniejszych pierdol w środku...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 24-01-2006, 23:07
Post #26




SHM-1
Group Icon
Grupa: GWR-5
Postów: 437
Nr użytkownika: 87
Dołączył: 24-11-2002

Wybaczcie odgrzebywanie starego tematu, ale warto przypomnieć sobie, jakie były oczekiwania ludzi co do wymagań sprzętowych przed 4 laty. Nie ukrywam, że wydaje się to teraz dość śmieszne.
Może jestem niepoprawnym optymistą, ale wydaje mi się, że jesteśmy na półmetku oczekiwania na fallouta3 , tzn. nie będziemy czekali dłużej, niż do tej pory czekamy :-)

No i moje proroctwo - zalecany sprzęt do Fallouta3:
Procesor P4 3Gz, lub odpowiednik AMD
Pamięć 1GB (zalecane 2GB)
Grafika minimum GFX7800 512MB
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 24-01-2006, 23:11
Post #27




Mechanik
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 450
Nr użytkownika: 2 326
Dołączył: 25-06-2005

CYTAT (Kmieciu4eveR @ 24-01-2006, 22:22)
Procesor P4 3Gz, lub odpowiednik AMD
Pamięć 1GB (zalecane 2GB)
Grafika minimum GFX7800 512MB

Eeeno chyba lekko zawyżyłeś... Najlepsza domowa karta graficzna na rynku, 2 GB RAMu?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 24-01-2006, 23:48
Post #28




Człowiek Orkiestra
Group Icon
Grupa: GWR-4
Postów: 644
Nr użytkownika: 644
Dołączył: 02-07-2003

Jesli w Fallu 3 bedzie taka grafika jak ma byc w Oblivionie, to bym sie nie zdziwil...

pozdr.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 24-01-2006, 23:54
Post #29




SHM-1
Group Icon
Grupa: GWR-5
Postów: 437
Nr użytkownika: 87
Dołączył: 24-11-2002

GFX7800 kosztuje ponad 2000zł, za 2 lata będzie kosztować 600-800zł, za 3 lata 300zł
więc raczej zaniżyłem

W momencie premiery Geforce3 (2200zł) był reklamowany jako "karta na której Carmack robi Dooma3. Jak się po 3 latach okazało, ledwo wystarczała na minimalne detale.

1GB RAMu jest standardem teraz. Do gry w FEAR zalecali 2GB (u mnie na 1 GB ciągle się coś doczytywało). Nie wiem, ile maksymalnie obsługuje WinXP (chyba 2 ablo 3 GB), ale z upowszechnieniem się wersji 64-bitowej będzie można zapakować więcej pamięci.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 25-01-2006, 00:00
Post #30




Mechanik
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 450
Nr użytkownika: 2 326
Dołączył: 25-06-2005

CYTAT (Kmieciu4eveR @ 24-01-2006, 23:09)
1GB RAMu jest standardem teraz.

512 MB prędzej.

CYTAT (Kmieciu4eveR @ 24-01-2006, 23:09)

Nie wiem, ile maksymalnie obsługuje WinXP (chyba 2 ablo 3 GB), ale z upowszechnieniem się wersji 64-bitowej będzie można zapakować więcej pamięci.

Wersja 32 bitowa Windowsa obsługuje AFAIR do 4 GB RAMu.
Nie żebym coś mówił, ale w Normalnych Systemach Operacyjnych ograniczenia są trochę mniej znaczace w tej materii. :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 25-01-2006, 00:01
Post #31




SHM-3
Group Icon
Grupa: GWR-4
Postów: 881
Nr użytkownika: 1 297
Dołączył: 01-04-2004

CYTAT

ja mam A3K+, 512ram, GF FX 5600, Asusa a7n8x-d, modem, leadteka tv2000xp e, i dwa dyski 40 i 6,4 ... i kilka pomniejszych pierdol w środku...

Watpie by poszlo - patrz gfx

[quote]
Grafika minimum GFX7800 512MB
[/quopte]
Kmieciu - nie przesadzaj :D, dla mnie 6600 bez problemu uciagnie ten silnik (patrzac po screenach), 6200 moze rowniez da rade

- ale zobaczymy co jeszcze ten silnik bedzie potrafil
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 25-01-2006, 00:26
Post #32




SHM-1
Group Icon
Grupa: GWR-5
Postów: 437
Nr użytkownika: 87
Dołączył: 24-11-2002

Wymagania minimalne podaje się takie, żeby ludzie ze zbyt słabym sprzętem kupili daną grę. Następnie, gdy już im się ona spodoba, postanową upgrejdować komputer, żeby móc czerpać z gry 100% przyjemności.
W Obliviona będzie można włączyć zapewne na każdej karcie obsługującej Pixel i vertex shader 2.0. Tak jak Morrowinda mozna było włączyć na kartach nie posiadających wogóle tych funkcji. Wtedy różnica polegała jedynie na braku efektu fotorealistycznej wody. W obecnych czasach coraz więcej, jak nie wszystko robione jest na PS i VS, i różnice np. pomiędzy 2.0 a 3.0 będą coraz bardziej widoczne. Za 3 lata będziemy mieli pewnie i 4.0 i kolejnego direct x dla windows vista.
Jakkolwiek bardzo bym chciał, żeby w Obliviona grało się dobrze na GF6600GT, to wiem, że Bethesda nigdy nie była znana z optymalizacji kodu swoich gier. I rzeczywiście, w dooma 3 można na tym geforsie giercować bez frustracji.
Jednak gdy wyszedł Morrowind żadna, ale to żadna karta nie mogła zapewnić minimalnych 30 fpsów. Tak na GF3, jak i na Radku8500 w miastach fpsy spadały do 10-15 (mimo 30-40 w terenie i podziemiach). Powstał nawet świetny program FPS Optimaliser, którego pierwotnym zadaniem było dynamiczne zmienianie zasięgu widzenia, aby otrzymać stałe fpsy.

EDIT:
512MB ramu wystarczy, żeby na laptopie pisać teksty, posłuchać mp3 i pograć w starcrafta. Doom3 wymaga do płynnej rozgrywki 1 GB (wiem, bo dołożyłem drugie 512 i znam różnicę) Pomyślcie, jak klaustrofobicznie małe ma on plansze, w porównaniu z oblivionem (urcze mam nadzieję, że nie będzie w nim doczywywania znanego z Morrowinda, tylko dynamiczne jak w Daggerfall)
Jednak z drugiej strony: tak rozbudowaną grę jak GTA San ANdreas udało się wcisnąć do 38 MB ramu Playstation 2
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 25-01-2006, 01:56
Post #33




Człowiek Orkiestra
Group Icon
Grupa: GWR-4
Postów: 644
Nr użytkownika: 644
Dołączył: 02-07-2003

CYTAT

karta na której Carmack robi Dooma3


Powaznie tak reklamowali? Przeciez w tym sensu nie ma zadnego! OMG

CYTAT

Wersja 32 bitowa Windowsa obsługuje AFAIR do 4 GB RAMu.
Nie żebym coś mówił, ale w Normalnych Systemach Operacyjnych ograniczenia są trochę mniej znaczace w tej materii.


Jest tak, bo 640 kb ramu powinno wystarczyc kazdemu :D

CYTAT

Jednak z drugiej strony: tak rozbudowaną grę jak GTA San ANdreas udało się wcisnąć do 38 MB ramu Playstation 2


PS2 rozni sie znacznie architektura od PC, wiec nie ma sie co dziwic. U mnie GTA:SA chodzi plynnie, a mam 256 mb ramu i slabiutka karte graficzna.

pozdr.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 25-01-2006, 02:46
Post #34




Mechanik
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 450
Nr użytkownika: 2 326
Dołączył: 25-06-2005

CYTAT (Kmieciu4eveR @ 24-01-2006, 23:41)


W obecnych czasach coraz więcej, jak nie wszystko robione jest na PS i VS

Nie zgodzę się. Shadery to jedynie modyfikacje obrazu (wierzchołków, tekstur, pikseli) na jednym z końcowych stadiów tworzenia grafiki, w związku z czym mogą być używane coraz częśćiej, ale nie kosztem "normalnego" tworzenia grafiki.

CYTAT (Kmieciu4eveR @ 24-01-2006, 23:41)

, i różnice np. pomiędzy 2.0 a 3.0 będą coraz bardziej widoczne.

Tu jest to trochę skompilokowane. Różnice tkwią głównie od strony programistycznej - jak długie mogą być programy shaderowe, ile i jakich instrukcji można użyć itp.
Przy odpowiednim programowaniu (ale komu by się chciało męczyć) można uzyskać na nich o ile się orientuję podobne efekty.


CYTAT (Kmieciu4eveR @ 24-01-2006, 23:41)

Za 3 lata będziemy mieli pewnie i 4.0 i kolejnego direct x dla windows vista.

DirectX jak DirectX. OpenGL nowy może wyjdzie, chociaż i tak bieążaca wersja 2.0 jest obsługiwana tylko przez najnowsze karty, a szkoda. Może więcej gier openglowych by wyszło i by się pokazało jaki DX jest be. :P

CYTAT (Kmieciu4eveR @ 24-01-2006, 23:41)

Tak na GF3, jak i na Radku8500 w miastach fpsy spadały do 10-15 (mimo 30-40 w terenie i podziemiach).

Very strange. Na Radeonie 9200 (jedynie czym się różni od 8500/9100 to użycie AGp 8x) działał dobrze..

CYTAT (Kmieciu4eveR @ 24-01-2006, 23:41)

512MB ramu wystarczy, żeby na laptopie pisać teksty, posłuchać mp3 i pograć w starcrafta.

??
Do pisania tekstów, słuchania muzyki i grania w SC/Dooma/Quake'a/Herosów wystarczy nawet 128 MB (czasami nawet 64). Po co Ci 512 MB do pisania tekstów?? Przecież Windows nie ma aż tak tragicznego zarządzania pamięcią żeby 512 MB do odpalenia jakiegoś vima było potrzebne...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 25-01-2006, 08:29
Post #35




Czarny Król
Group Icon
Grupa: Przyjaciel Shamo
Postów: 1 579
Nr użytkownika: 20
Dołączył: 04-11-2002

Ale do odpalenia np. Worda plus Excela plus Winampa plus szukanie jakichkolwiek informacji w sieci (do pisanej pracy) to juz muli nawet majac 256 MB....
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 25-01-2006, 12:28
Post #36




Mechanik
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 450
Nr użytkownika: 2 326
Dołączył: 25-06-2005

Do odpalenia Gnome Numerica + Gnome Edita + xmms + firefox 256 MB spokojnie starcza, więc to zależy. Chyba że mówimy o WinXP, który z 256 MB sobie większość na starcie zabiera...

Ten post był edytowany przez Vic: 25-01-2006, 13:00
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 25-01-2006, 15:52
Post #37




Czarny Król
Group Icon
Grupa: Przyjaciel Shamo
Postów: 1 579
Nr użytkownika: 20
Dołączył: 04-11-2002

Tak - mowimy o Win XP (ktos uzywa starszych? Myslisz, ze F3 sie w ogole uruchomi na 98?) i do tego Microsoftowy Word i Excel w wersji 2003 (jak masz pozabezpieczane dokumenty to zadnym innym wynalazkiem nie otworzysz - przynajmniej ja nie mialem w lapkach takiego pod windows).

I nie zaczynaj prosze z Linuksem, bo F3 na linuksa nie wyjdzie...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 25-01-2006, 16:02
Post #38




S.M.A.R.T.I.E.
Group Icon
Grupa: Przyjaciel Shamo
Postów: 1 147
Nr użytkownika: 1 501
Dołączył: 19-06-2004

Rozmowa znów zbacza na Winda vs. Pingwin :P

Co do wymagań sprzętowych - upgrade kompa jest rzeczą naturalną i w zsadzie kazdy co jakis czas musi zainwestowac w sprzet :) - Jesli chcemy pograc w naszą ulubioną gre ciezko owiniac twórców ze nie napisali jej tak by poszłą nam na naszym aktualnym konfigu :) - zreszta fakt uzycia zaawansowanego technicznei silnika Obliviona powinien nas cieszyc - a ze odbije sie nam to na kieszeniach to juz inna para kaloszy
(BTW: Dawno dawno temu jak pozyczyłem płytke z F2 od kumpla na 1 dzien okazało sie ze na moim dysku 1,3 GB nie ma miejsca by zmiescic całą instalke - obojetnie czego bym nie wyrzucił i tak troszke brakowalo - sie okazało ze trzeba było kupic wiekszy dysk (wtedy zasponsorowali go rodzice :)) - ale warto było wydac te pare złociszy na taką grę :)

User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 25-01-2006, 16:27
Post #39




Mechanik
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 450
Nr użytkownika: 2 326
Dołączył: 25-06-2005

CYTAT (Abadon @ 25-01-2006, 15:07)

Tak - mowimy o Win XP (ktos uzywa starszych?

Win2000. Najlepszy Win jak dotąd.

CYTAT (Abadon @ 25-01-2006, 15:07)

do tego Microsoftowy Word i Excel w wersji 2003 (jak masz pozabezpieczane dokumenty to zadnym innym wynalazkiem nie otworzysz

Dlaczego MS od razu. Równie dobrze może być dokument zabezpieczony w ODFie (a co, format oficjalnie zatwierdzony przez nasz rząd), którego za nic w MS Office nie otworzysz.
A Win2k + OO + player + Firefox w 256 MB ramu spokojnie się zmieszczą.

CYTAT (Abadon @ 25-01-2006, 15:07)

I nie zaczynaj prosze z Linuksem, bo F3 na linuksa nie wyjdzie...

Nie zamierzałem nawet. Chodziło mi o pokazanie że do prac biurowych/grania w starsze gierki 256 MB wystarczy. Tyle z mojej strony.

Edit: ale co by nie było, do Obliviona/Fallouta 3 1 GB to bedzie ilość wymagana. :-/

Ten post był edytowany przez Vic: 25-01-2006, 16:29
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 25-01-2006, 17:42
Post #40




SHM-1
Group Icon
Grupa: GWR-5
Postów: 437
Nr użytkownika: 87
Dołączył: 24-11-2002

CYTAT
PS2 rozni sie znacznie architektura od PC, wiec nie ma sie co dziwic. U mnie GTA:SA chodzi plynnie, a mam 256 mb ramu i slabiutka karte graficzna.

Różnice architektuty znam, chodziło mi o to, że jeśli ma się ograniczone z góry wymagania sprzętowe, to twórcy gry muszą zrobić tak, żeby działało dobrze na danej konsoli. Natomiast na PC większość gier jest pisanych niechlujnie, bo zawsze można kupić szybszy sprzęt.
Jeśli GTA:SA chodzi ci zbyt płynnie, to włącz najwyższe detale :-) Z moich obserwacji wynika, że po zmianie z "medium" na "very high" FPSy spadają o 50%.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

9 Strony < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 13-11-2019, 17:07