Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Karta graficzna do laptopa, Potencjalna wymiana

post 17-12-2008, 17:24
Post #1




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 317
Nr użytkownika: 7 577
Dołączył: 09-07-2008

OK, a wiec mam takie pytanie co do karty graficznej dla mojego laptopa.

ASUS F5Nseries mam na nim karte graficzna NVIDIA GeForce 7000m, a chcialbym wymienic na 9000 badz 8800. Do jakiego sklepu komputerowego-internetowego moglbym sie zglosic? Ile kosztuje taka karta 9000, a ile 8800?

Dzieki i czekam na szybka odpowiedz.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-12-2008, 17:25
Post #2




SHM-2
Group Icon
Grupa: GWR-4
Postów: 666
Nr użytkownika: 1 829
Dołączył: 26-12-2004

Dodam od siebie tylko, że będzie baaaaaaaaaaaaaardzo ciężko cokolwiek znaleźć. Mało firm bawi się w tuning notków. A tak przy okazji to google.pl nie gryzie hehe ;)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-12-2008, 17:28
Post #3




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 317
Nr użytkownika: 7 577
Dołączył: 09-07-2008

Hehehe szukalem ale nie umiem znalesc :/ Jak myslisz ile taka karta bedzie kosztowac?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-12-2008, 17:30
Post #4




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Juz chcialem dac warna za podwojny post, bo kiedys ostrzegalem cerberixa xD ...
A to Keldorn tylko ze z identycznym avkiem...

Ale ta karta chyba jest zintegrowana, czy mi sie wydaje? Wiec musisz wiedziec, ze samej karty nie wymienisz...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-12-2008, 17:39
Post #5




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 317
Nr użytkownika: 7 577
Dołączył: 09-07-2008

Nie da sie? :( Nie no chyba musi sie dac...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-12-2008, 17:44
Post #6




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Jesli karta graficzna jest zintegrowana, to znacyz mniej wiecej tyle, ze jest czescia plyty glownej. Jak chcesz wymienic taka karte graficzna?
Trzeba wymieniac plyte glowna, a wiec i zapewne procesor i wiekszosc bebechow. Nikt takich rzeczy nie robi, bo ostatecznie wchodzi na to samo, co zakup nowego laptopa...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-12-2008, 17:49
Post #7




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 178
Nr użytkownika: 2 168
Dołączył: 28-04-2005

Dodam też, że jest powszechne mniemanie o tym, że karty x.800 są dużo lepsze od x+1.000 . Czyli na dobrą sprawę 8800 będzie lepszy od 9000.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-12-2008, 17:59
Post #8




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 317
Nr użytkownika: 7 577
Dołączył: 09-07-2008

QUOTE(Konstantyna @ 17-12-2008, 18:51)
Dodam też, że jest powszechne mniemanie o tym, że karty x.800 są dużo lepsze od x+1.000 . Czyli na dobrą sprawę 8800 będzie lepszy od 9000.
*



A nie da sie jakos wmontowac drugiej?

Ten post był edytowany przez cerberix: 17-12-2008, 18:00
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-12-2008, 20:09
Post #9




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 584
Nr użytkownika: 590
Dołączył: 12-06-2003

Buehehe, miejsca za bardzo nie ma :) Jak ktoś wspomniał żeby wymienić grafikę, musiałbyś wymienić płytę główną. A z tego co mi wiadomo, płyty główne do laptopów nie są ustandaryzowane, więc znalezienie płyty z lepszą grafiką może być niemożliwe.
Nie od dziś wiadomo, że laptopów do gier się nie kupuje... no chyba, że ktoś ma parę tysięcy do wydania raz na rok-dwa.
Prwie dwa lata temu ASUS wpadł na ciekawy pomysł: http://www.purepc.pl/node/956 ale niestety ostatnio coś cicho na ten temat.
QUOTE
Dodam też, że jest powszechne mniemanie o tym, że karty x.800 są dużo lepsze od x+1.000 . Czyli na dobrą sprawę 8800 będzie lepszy od 9000.

8800 jest porównywalny pod względem osąganych wyników do 9600... zatem przewyższa 9500 i wszystko co poniżej jeśli coś takiego istnieje.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-12-2008, 21:05
Post #10




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

QUOTE(Szpon)
Juz chcialem dac warna za podwojny post, bo kiedys ostrzegalem cerberixa xD ...
A to Keldorn tylko ze z identycznym avkiem...

Już się szykowałem by zrobić to samo - bo dawno nikomu niczego nie wtrzepałem :D

QUOTE(cerberix)
A nie da sie jakos wmontowac drugiej?

Jeśli nie ma tzw graficznych kart zewnętrznych - czyli podłączanych przez USB - a raczej nie ma, bo graficzna jest integralną częścią systemu (szybkość przesyłu danych, komunikacja z RAM czy procesorem).

W "uczonym piśmie" - czyli Komputer Świat Ekspert nr 5/2008 jest spory artykuł o modernizacji laptopa. Można tam się dowiedzieć, że da się dołożyć RAM, zapodać nowy twardy czy nawet wymienić procesor. Jednak nic o karcie grafiki.

Dlaczego?

Bo takowa karta jest wlutowanym w płytę główną czipsetem, który jest jej integralną częścią.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-12-2008, 22:00
Post #11




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 63
Nr użytkownika: 3 779
Dołączył: 13-10-2006

QUOTE(Squonk @ 17-12-2008, 21:07)
Bo takowa karta jest wlutowanym w płytę główną czipsetem, który jest jej integralną częścią.
*


Nie jest to zawsze prawda. Niektóre firmy w niektórych modelach lapków stosują wymienne moduły z kartami graficznymi.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_PCI_Express_Module
Niestety - dotyczy to przede wszystkim najsilniejszych grafik do notebooków. Nv 7000m jest najsłabszym chipem z rodziny 7demek dla notebooków. W zasadzie wlutowany 1 układ w płytę - one chip solution jak twierdzi NV http://www.nvidia.com/object/mobogpu_nb_7series.html.
Więc w tym przypadku na 100% NIE DA się wymienić karty - bo nie ma czego - karty brak.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 18-12-2008, 06:45
Post #12




Czarny Król
Group Icon
Grupa: Przyjaciel Shamo
Postów: 1 579
Nr użytkownika: 20
Dołączył: 04-11-2002

I uprzedzę pytanie autora wątku:

Nie da się też dołożyć nowej, bo gniazda też z pewnością brak...

Poza tym nie spotkałem się z układami graficznymi do lapków w wolnej sprzedaży. Może jakbyś miał jakieś dojścia w jakimś serwisie to byś coś załatwił...

W każdym razie - chcesz lepszą kartę graficzną - kup sobie konsolę ;)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 18-12-2008, 10:10
Post #13




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 317
Nr użytkownika: 7 577
Dołączył: 09-07-2008

A juz mialem grac w GTA IV na laptopie ;/ tylko ze podczas grania nie wczytuja sie grafiki, w ogole ekran jest zamazany i tnie mi ;/ Bede musial poczekac na nowy komputer... :( No trudno dzieki wielkie za pomoc :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 22-07-2019, 13:12