Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

2 Strony  1 2 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Pierwsze wrażenia z gry

post 22-10-2010, 12:37
Post #1




SHM-1
Group Icon
Grupa: GWR-5
Postów: 437
Nr użytkownika: 87
Dołączył: 24-11-2002

Na razie miałem czas pograć tylko z 3 godzinki i wrażenia są całkiem pozytywne. Poziom trudności na "Very Hard" + tryb hardcore i gra nie jest już taka cukierkowa. Ukąsił mnie skorpion, to musiałem użyć superstima, żeby przeżyć. Trzeba jeść, pić wodę i spać, ale nie jest to zbytnio uciążliwe. Na ognisku możemy piec mięsko z zabitych potworów i pichcić różne różności. Amunicja ma wagę, a z łusek, ołowiu i prochu możemy wytwarzać nową. Można nawet rozebrać jeden rodzaj amunicji i przerobić ją na inną, jeżeli mamy składniki. Trochę to przypomina Fallout Online.

Na razie tylko szlajałem się po okolicy, bez wykonywania questów. Jakiś gostek prosił mnie o uratowanie swojej żony, a gdy wytępiłem wszystkie gekosy w okolicy okazało się, że to był podstęp i chciał się dostać do skrytki z lootem. Postrzeliłem go dwa razy w rękę - upuścił rewolwer i dał nogi za pas. Jako że byłem w dobrym nastroju, pozwoliłem mu uciec.

W porównaniu do F3 jest większa różnorodność broni, pancerzy, amunicji - rzeczywiście jest różnica, czy strzelamy z Hollow Pointów, czy Przeciwpancernych. Jako że engine ma już dobre parę lat, śmiga mi na ultra detalach. Grafika nie jest spektakularna, ale klimat trzyma. Szkoda, że budynki są osobnymi mapami - brakuje strzelania przez okna, rodem z Fallouta 1&2.

Podsumowując - jest lepiej niż w Falloucie3, za kilka dni podzielę się kolejnymi wrażeniami.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-10-2010, 13:50
Post #2




Fmud Fan
Group Icon
Grupa: GWR-4
Postów: 214
Nr użytkownika: 1 368
Dołączył: 28-04-2004

Nu, to czekam bardzo bardzo na kolejne informacje z gry, bo nie wiem, czy kupować, czy nie kupować itd!
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-10-2010, 14:15
Post #3




Demon Spawn
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 79
Nr użytkownika: 669
Dołączył: 08-07-2003

A więc wymienię po kolei.
+ Qesty (bardzo dużo i fajnych zadań)
+ Postacie ?( czasami aż chce się pomóc niektórym)
+ Lokacje (trzymają klimat bezproblemowo)

- Wywalanie do windowsa ( częste u mnie ) nie wiem czy wina sprzętu czy software
- Słabe tłumaczenie Cenegi
- Zawieszanie się czasami samej gry

Ogólnie podsumowując, gra jest bardzo dobra. Tak z 5 razy lepsza pod względem fabularnym niż F3. Lokacje też są fajne ale świat pozostawia trochę do narzekania. Znaczy się niezbyt dokładne i spójne wykonanie lokacji. Czasami widać ze zostały robione na szybko i brak w nich logiki. Ale jak do F3 podszedłem z rezerwą i raz tylko grałem to już tutaj planuję przynajmniej 3 podejścia. Grafika jak w poprzedniku, nie uważam żeby była za słaba. Jedyne co bym zmienił to podpory autostrad bo za każdym razem jak na nie patrze to kojarzą mi się z Oblivionem :)

PS.
Cholernie klimatyczne lokacje :)
super podoba mi się miasto Ghouli :)

Ten post był edytowany przez modoc: 22-10-2010, 14:16
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-10-2010, 19:40
Post #4




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Rowniez juz troche pogralem i na razie wyglada to calkiem fajnie. Inaczej niz Fallout 3, ale z naciskiem na pozytywna innosc.
Na razie wyszedlem tylko z Goodsprings, wiec odezwe sie jeszcze, jak pogram wiecej ;)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-10-2010, 21:12
Post #5




Fmud Fan
Group Icon
Grupa: GWR-4
Postów: 214
Nr użytkownika: 1 368
Dołączył: 28-04-2004

Chciałbym zadać jedno, zajebiście, ale to zajebiście ważne pytanie:
Jak wygląda inwentarz? Tak samo jak w F3? Są może jakieś opisy poszczególnych itemów? Jakieś miniatury, czy cały czas jeden "obrazek" dla np. wszystkich rodzajów amunicji?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-10-2010, 21:43
Post #6




Zoor
Group Icon
Grupa: Super Moderator
Postów: 1 356
Nr użytkownika: 3 713
Dołączył: 18-09-2006

Opisów itemów nie ma i inwentarz jest zrobiony w ten sam sposób.

Pograłem chwilę, podobnie jak Szpon ledwo ruszyłem się z Goodsprings. w pewnym momencie (znalazłem taką jedną rzecz) podczas snu zaczepił mnie jeden gość i opowiedział o skarbie, rzekomo pilnowanym przez jakiegoś mitycznego Festusa :D. Takich nawiązań jest więcej, a te, które widziałem do tej pory, zrobione są bardzo fajnie i inteligentnie. Nachalnego kiczowatego "klimatu" z F3 tu nie uświadczycie.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-10-2010, 18:23
Post #7




Fmud Fan
Group Icon
Grupa: GWR-4
Postów: 214
Nr użytkownika: 1 368
Dołączył: 28-04-2004

No i pojechałem i kupiłem i znowu pluję sobie w brodę.
Czy Wam też wychodzi do windy przy otwieraniu 60% drzwi?
VATS w ogóle mi nie działa - jego aktywacja powoduje restart komputera.
Jakieś pomysły/sugestie?
Sterownik grafiki mam najnowszy, jakby co...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-10-2010, 20:36
Post #8




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Jedyne, co moge zasugerowac to gryzienie sie gry ze sprzetem. U mnie Fallout 3 biegal bez zarzutu i tak samo jest z NV. Raz czy dwa sie wiechnal, ale ma prawo, bo gram minimalizujac co chwile gre, by dopisac cos do poradnika.

Gra robi na mnie o wiele lepsze wrazenie niz Fo3. Zadania sa fajne i wciagajace. Uruchamianie Heliosa, albo rakiet dla ghuli wywoluje u mnie podobne emocje co zwiedzanie Mariposy badz SAD. Bardzo podobny klimat. Znalazl sie nawet quest z obrona brahminow ;)
Poza tym - sa gekony, modliszki, Mroczne Super Mutanty. Na razie duzo wiecej pozytywow niz negatywow.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-10-2010, 23:27
Post #9




Demon Spawn
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 79
Nr użytkownika: 669
Dołączył: 08-07-2003

QUOTE(bisqp @ 23-10-2010, 18:23)
No i pojechałem i kupiłem i znowu pluję sobie w brodę.
Czy Wam też wychodzi do windy przy otwieraniu 60% drzwi?
VATS w ogóle mi nie działa - jego aktywacja powoduje restart komputera.
Jakieś pomysły/sugestie?
Sterownik grafiki mam najnowszy, jakby co...
*



Ja mam czasami to samo więc trzeba poczekać na patcha. Niestety wypuścili niedopracowaną grę z dużą ilością błędów. U mnie z kolei często się zawiesza i sama wychodzi do łindołsa.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 24-10-2010, 12:06
Post #10




Fmud Fan
Group Icon
Grupa: GWR-4
Postów: 214
Nr użytkownika: 1 368
Dołączył: 28-04-2004

QUOTE(Deat©hClaw @ 23-10-2010, 20:36)
Jedyne, co moge zasugerowac to gryzienie sie gry ze sprzetem.

Hmm, motyla noga. Czy macie jakieś pomysły jak zrobić, żeby się nie gryzło?
Cholera jasna. Nie po to wydaje 150PLN, żebym się teraz dowiedział, że nie pogram, "bo się gryzie". Jak się wypuszcza grę na rynek, to ona powinna działać!
QUOTE
Ja mam czasami to samo więc trzeba poczekać na patcha. Niestety wypuścili niedopracowaną grę z dużą ilością błędów. U mnie z kolei często się zawiesza i sama wychodzi do łindołsa.

Jakby mi się to działo "czasami", to pewnie bym nie płakał. Ale ja mam tak, że wciśnięcie 'V' powoduje restart komputera.
I ,kurde, inne gry śmigają bez problemu - więc to nie powinien być mój problem!
Czuję się oszukany!! Banda degeneratów!
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 24-10-2010, 15:11
Post #11




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Jedyne co Ci moge poradzic, to poszukanie na forach, jak ludzie radzili sobie z takimi problemami podczas premiery Fo3. Obie gry sa praktycznie takie same pod wzgledem technologicznym, wiec sposoby dzialajace na Fo3 powinny zadzialac i tutaj.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 25-10-2010, 13:05
Post #12




SHM-1
Group Icon
Grupa: GWR-5
Postów: 437
Nr użytkownika: 87
Dołączył: 24-11-2002

Ja zacząłem grać już po wypuszczeniu patcha i jedynym błędem który doświadczyłem to opóźnienia w wejściu do VATS po przeładowaniu broni (bardzo rzadko występują). Jeszcze mnie z gry nie wywaliło, a mam już ugrane 14 godzin. W Questach też na razie bugów nie stwierdziłem.

Tryb hardcore bardzo mi się podoba, jednak jeden detal mnie denerwuje. Followerzy nie są nieśmiertelni, co w połączeniu z ich kiepskim AI zmusza do częstych loadów. Naprawiłem tego małego sputnika ED-E żeby za mną latał i sprzęt nosił. To ustrojstwo nie ma za grosz instynktu samozachowawczego, a co gorsza przeciwnicy wpierw atakują jego, a nie mnie. Mimo, że ustawiłem mu zachowanie pasywne, nieustannie rusza na wroga i daje się zabić. Brakuje opcji, żeby uciekał i nie mieszał się do walki. Dlatego zostawiam go w mieście i wykorzystuję tylko do transportowania towarów na sprzedaż.

Bardzo przypadło mi do gustu przerabianie amunicji i jej różne rodzaje. Np. w kalibrze .357 Magnum mamy zwykłą amunicję, oraz Hollow Point. Ponadto w broni tego kalibru możemy używać zamiennie pocisków .38 Special, które są trochę słabsze, ale za to wolniej zużywają broń. Ponadto można nauczyć się tworzenia .357 JFP, która jest celniejsza, zadaje większe obrażenia i lepiej przebija pancerze niż standardowa. Ponadto w kalibrze .357 mamy nie tylko rewolwery , ale i strzelby powtarzalne, dzięki czemu możemy mieć broń krótką i długą na tą samą amunicję. Do tego dochodzą modyfikacje niemal każdej broni ...
Powiem wam, że tak jak w Fallout 3 od razu wziąłem się do robienia moda zmieniającego uzbrojenie, tak tutaj wszystko jest spójne, logiczne i miodne - na razie nic nie zmieniam :-)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 25-10-2010, 19:58
Post #13




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 65
Nr użytkownika: 446
Dołączył: 18-04-2003

Jak narazie jedyne co mnie wkurzylo to iz po instalacji wystrzelilo mi w kosmos winde7 ale po szybkim formacie i instalacji na nowo z nowszymy sterownikami do karty wszystko chula jak trzeba i jak narazie na 8 godzin grania tylko raz mnie wyzucilo ale to i tak jest swietny wynik ... jak dla mnie :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 25-10-2010, 21:42
Post #14




Fmud Fan
Group Icon
Grupa: GWR-4
Postów: 214
Nr użytkownika: 1 368
Dołączył: 28-04-2004

Ja jestem po dwóch dniach czytania przeróżnych for, kopiowania, wgrywania cudowania z plikami, ustawieniami gry, reinstalacji itd.
Nic nie działa, nic nie pomaga.
Równie dobrze mógłbym dać te 150zł rumunom na dworcu, bo pomocy ze strony producenta/wydawcy oczywiście nie doświadczyłem.
Ostatni raz kupiłem grę tej firmy. Jakbym to wytargał z torrenta to może też by się krzaczyło, ale przynajmniej miałbym 150zł na piwo.


EDIT: re down: oczywiście działałem z tym plikiem. Problemem nie jest u mnie jak gdyby płynność gry (bo jak chodzi to działa płynnie), tylko to, że restartuje mi ona PC za każdym razem gdy chcę użyć VATSa :( Patrzyłem nawet, czy nie przegrzewa mi się karta grafiki itd, ale nj... wszystko w tym temacie jest okej. Nic tylko czekać na pacza... mam nadzieje że PRĘDZEJ niż później...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 26-10-2010, 13:45
Post #15




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 50
Nr użytkownika: 2 857
Dołączył: 09-12-2005

Hej!

Zakładam, że próbowałeś odpalać z tym plikiem: http://www.newvegasnexus.com/downloads/file.php?id=34778 w katalogu gry? U mnie na dosyć starym laptopie HP zdecydowanie pomogło, gra działa jakieś 2x szybciej i nie spowalnia kiedy na ekranie dużo się dzieje.

Jeśli to nie pomoże, to prędzej czy później będą musieli wypuścić patcha, więc kasa nie przepadnie.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 13-11-2010, 17:36
Post #16




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 411
Nr użytkownika: 48
Dołączył: 05-11-2002

Po pierwszym przejściu gry w/g mnie gra wymiata, na to czekałem, choć na samym początku zniechęciłem się startem gry i nudnym w/g mnie początkiem fabuły, ale jak odkryłem questy związane z BoS/NCR/Legionem to już uśmiech od ucha do ucha miałem:)

Dopisek: Zakończenie wyraźnie wskazuje na dodatek rozszerzający grę:>

Ten post był edytowany przez Nico: 13-11-2010, 21:21
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 16-11-2010, 18:52
Post #17




SHM-1
Group Icon
Grupa: GWR-5
Postów: 437
Nr użytkownika: 87
Dołączył: 24-11-2002

Mnie przejście gry zajęło ok 100 godzin - a nie odwiedziłem wszystkich lokacji i nie ukończyłem wszystkich questów.

Myślę, że to wystarczy za rekomendację...

Niestety im dalej w grze, tym częściej mnie wywalało do windowsa (XP). Pomagał reset kompa - więc być może to jakiś "memory leak".


QUOTE(bisqp @ 25-10-2010, 21:42)
Ja jestem po dwóch dniach czytania przeróżnych for, kopiowania, wgrywania cudowania z plikami, ustawieniami gry, reinstalacji itd.
Nic nie działa, nic nie pomaga.
Równie dobrze mógłbym dać te 150zł rumunom na dworcu, bo pomocy ze strony producenta/wydawcy oczywiście nie doświadczyłem.
Ostatni raz kupiłem grę tej firmy. Jakbym to wytargał z torrenta to może też by się krzaczyło, ale przynajmniej miałbym 150zł na piwo.
EDIT: re down: oczywiście działałem z tym plikiem. Problemem nie jest u mnie jak gdyby płynność gry (bo jak chodzi to działa płynnie), tylko to, że restartuje mi ona PC za każdym razem gdy chcę użyć VATSa :( Patrzyłem nawet, czy nie przegrzewa mi się karta grafiki itd, ale nj... wszystko w tym temacie jest okej. Nic tylko czekać na pacza... mam nadzieje że PRĘDZEJ niż później...
*



Po pierwsze zainstaluj patcha 1.2.0 - podobno poprawia błędy związane z facegen (animacja twarzy).

Wypróbuj także to: http://www.newvegasnexus.com/downloads/file.php?id=35868
U mnie rozwiązało to problem... z Call of Duty: Black Ops.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 20-11-2010, 23:10
Post #18




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 497
Nr użytkownika: 850
Dołączył: 01-09-2003

Jestem po jakichś 50 godzinach gry - a końca nie widać ;] Generalnie to naprawdę dobra gra i nie najgorszy Fallout. Jedyne minusy jakie mogę podać to:
- czasem zbyt uproszczone przekonywanie NPC do różnych rzeczy za pomocą wysokiego skilla. Z reguły wystarczy kliknąć na ten napis z perswazją i nasz przeciwnik od razu daje się przekonać. Jedno zdanie i koleś zmienia nastawienie o 180 stopni :/
- broń palna w złym stanie zadaje mniejsze obrażenia niż broń w dobrym stanie (że co? kule wolniej lecą?)
- brak hotkey-ów
- towarzysze którzy nie mogą założyć danej (frakcyjnej) zbroi nie chcą jej nawet włożyć do ekwipunku (ED-E też!)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-11-2010, 17:25
Post #19




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 2
Nr użytkownika: 8 893
Dołączył: 29-11-2008

QUOTE
- brak hotkey-ów


Hotkeye to akurat są, do broni. ; )

Zaś co do samej gry, cóż, dobry Fallout chociaż nie umywa się do dwójki, a tym bardziej do jedynki to jednak niszczy trójkę. Wiele ciekawych motywów i kontynuacji, chociaż końcówka głównego questu ssie po całości imho. Nabicie wszystkich achiviementsów to zaledwie 60h, przejście to niecałe 50 czyli całkiem całkiem, biorąc pod uwagę przyszłe DLC. ; )

Ten post był edytowany przez Feanor: 22-11-2010, 17:28
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 30-11-2010, 21:18
Post #20




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 2
Nr użytkownika: 7 749
Dołączył: 25-07-2008

a możecie się wypowiedzieć jak wygląda walka wręcz\bronią białą?
Można celować w poszczególne części ciała, wybierać pomiędzy słabym szybkim czy wolnym i silnym ciosem? Jest frajda?:D Warto tworzyć postać pod taką rozgrywkę?
Bo w F3 w vatsie słabo to wyglądało
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Strony  1 2 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 18-11-2019, 11:51