Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

6 Strony < 1 2 3 4 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Ogólnie o grze, opinie, recenzje, etc.

post 04-08-2006, 19:58
Post #21




Wilk Bardzo Zły
Group Icon
Grupa: Przyjaciel Shamo
Postów: 2 119
Nr użytkownika: 833
Dołączył: 27-08-2003

Niepokoję się trochę. Z kupieniem gry nie będę miał problemu. Ale mój sprzęt to Sempron 2600+, 512 MB RAM, GF6600GT <a właściwie będzie taki, gdy dojdą zamówione części>. Mój procek ma 1.6 GHz, minimalne wymagania to 2 GHz. Czy to cudo w ogóle u mnie ruszy?
I co to za optymalizacja? Nie widziałem na screenach fajerwerków, które wymagałyby takiego sprzętu...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 04-08-2006, 20:14
Post #22




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Jak juz pisalem wczesniej. Gra pod wzgledem wymagan jest troche dziwna. Moj komp jest troche lepszy niz sugerowane wymagania, a musze grac na srednich ustawieniach, zeby chodzilo w miare plynnie...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 04-08-2006, 20:37
Post #23




Newsman Shamo
Group Icon
Grupa: Newsman
Postów: 455
Nr użytkownika: 1 895
Dołączył: 22-01-2005

A u mnie P4 3Ghz, 512Mb RAMu, GeForce Fx 5500 gra w rozdziałce 800x600 przy ustawieniach detali ponizej średniej tnie się okrutnie i wygląda brzydko. O dziwo przy rozdziałce 1024x768 i takich samych detalach tnie się tak samo ale wygląda ciut lepiej.

Ja gre usunałem po 15 minutach bo nie dałem rady w to pograć w ludzki sposób.

To już druga moja gra do SilverStyle i druga tak samo zabugowana i tak samo niezoptymalizowana.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 04-08-2006, 21:06
Post #24




Włóczęga
Group Icon
Grupa: OUTPOST
Postów: 504
Nr użytkownika: 1 779
Dołączył: 01-12-2004

*snip*
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 04-08-2006, 21:32
Post #25




Newsman Shamo
Group Icon
Grupa: Newsman
Postów: 455
Nr użytkownika: 1 895
Dołączył: 22-01-2005

Eee a co mi miało przypaść? Muza w menu była ok, intro też całkiem fajnie. A poza tym nic więcej nie zobaczyłem bo gra mi się niemiłosiernie cieła. Zrobiłem trzy kroki i niewytrzymałem.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 05-08-2006, 12:04
Post #26




Wilk Bardzo Zły
Group Icon
Grupa: Przyjaciel Shamo
Postów: 2 119
Nr użytkownika: 833
Dołączył: 27-08-2003

Nie zdzierżyłem i kupiłem. :) Dopóki nie dojedzie moja karta graficzna i RAM nawet nie próbuję instalować, ale przeczytałem manual.

Bardzo podoba mi się rozwinięcie <w stosunku do Fallouta> umiejętności -np. elementów survivalu <patroszenie, przygotowywanie posiłków, pozyskiwanie skór/zębów/pazurów, wykrywanie wody, udawanie trupa>, zdolności złodziejskich <to, że można połamać wytrych, że jest rozdział na kradzież od przodu i od tyłu>, czy inżynieryjnych <to, że można składać i rozkładać różne rzeczy>. Miałem zastrzeżenia do wskrzeszania <to nie jest jakiś terefere "Baldur's Gate"!>, ale gdy dowiedziałem się, że to resuscytacja i to ograniczona czasowo - nawet zaczęło mi to odpowiadać. Generalnie duży plus za rozbudowę możliwości postaci.
Mam nadzieję, że znajdują one zastosowanie w praktyce i nie są tylko ozdobnikami, które przydają się raz w grze...

Fajnym pomysłem jest też stworzenie karty postaci w formie karty identyfikacyjnej. Heh, sprawdzam swoje dane w dowodzie osobistym. ;) No i rozbroiła mnie rubryczka "W przypadku śmierci: Czy zgadzasz się przekazać swoje ciało na cele konsumpcyjne?" :D

Dziwi mnie nazwanie "charakterem" współczynnika powszechnie znanego jako "wytrzymałość". Nie pasuje mi to.

Walka i interakcja też wyglądają na sensownie rozwiązane.

I w zasadzie tyle mogę powiedzieć na podstawie instrukcji. Ale mam kilka pytań do już grających:

- Czy gracz ma pełną kontrolę nad pozostałymi członkami drużyny i ich współczynnikami? <jeśli tak, to bardzo dobrze, bo te rozbudowane współczynniki dają tyle możliwości, że zapłaczę się chyba, bo jednej postaci raczej nie da się rozwinąć wszystkiego>

- Jak wygląda świat "The Fall"? Czy jest podobny do tego znanego z "Fallouta"? Czy też są tam prostytucja, prochy, gangi i bluzgi?

- Jak tam z interakcją z otoczeniem? Dużo rzeczy można podnosić/używać/przesuwać?

- Jak wygląda walka?

- Czy pojawiają się easter eggs, nawiązania, ciekawe spotkania losowe z podtekstem, itp.?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 05-08-2006, 12:51
Post #27




SHM-2
Group Icon
Grupa: Persona Non Grata
Postów: 624
Nr użytkownika: 1 515
Dołączył: 26-06-2004

Zaraz pójdę i kupę to grę - a jednak fakt jej wydania w Polsce mi się nie przyśnił :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 05-08-2006, 13:43
Post #28




Włóczęga
Group Icon
Grupa: OUTPOST
Postów: 504
Nr użytkownika: 1 779
Dołączył: 01-12-2004

*snip*
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 05-08-2006, 14:02
Post #29




Newsman Shamo
Group Icon
Grupa: Newsman
Postów: 455
Nr użytkownika: 1 895
Dołączył: 22-01-2005

Pochwale się :D Po wyłaczeniu cieni i minimalnym zmniejszeniu chyba zasiegu wzroku czy coś gra chodzi mi w miare płynnie na max detalach na 1024x768.

Tylko sobie jeszcze english moda zapodam.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 06-08-2006, 01:07
Post #30




SHM-4
Group Icon
Grupa: GWR-5
Postów: 1 659
Nr użytkownika: 1 766
Dołączył: 23-11-2004

Dziś zakupiłem sobie The Falla.
Instalka, włączam grę. Intro trąci Chosen Onem. Zdziwiłem się że nie można ustawić współczynników (na szczęście zaraz okazało się że można, ciekawe rozwiązanie :) ). Grafika jakaś marna, ale chodzi bardzo płynnie. Wyłączyłem grę, podkręciłem grafikę (większa rozdziałka i pare bajerów) i dalej chodzi płynnie. Wielki +!!

Co do samej grafiki. Szczegóły są ok, miasta wyglądają bardzo fajnie, prawdziwy Wasteland. Jednak mam zastrzeżenie - ziemia gdy idę jest jednym wielkim pikselem i powoli się doczytuje (znaczy nabiera rozdzielczości), wygląda to super nieestetycznie. Pozatym jest ok.

Rozgrywka jest bardzo fajna. Całość mnie wciągnęła, niektóre questy są całkiem nietypowe (zbieranie artykułów do gazeta, czy szukanie części dla podróżnika w czasie (sam quest to nic nadzwyczajnego, ale filmik... to trzeba zobaczyć :D)).

W walce brakuje mi tur, sterowanie tak licznym oddziałem jest zbyt chaotyczne podczas walki (chociaż na początku wszyscy napotkani przeciwnicy są przeze mnie roznoszeni w pył). Najbardziej byłbym kontent z systemu zastosowanego w KOTORZE (walka w czasie rzeczywistym i aktywna pauza z możliwością dokładnego rozplanowania ataku, nie tak jak tu, gdzie pauza daje niewiele możliwości, a ustawione czynności nie zawsze działają (bugi)). Ale da się przeżyć.

Nie kapuję systemu handlu, w FO trzeba było zaproponować identyczną lub większą cenę za towar, tutaj nie bardzo wiadomo jak trzeba przebić propozycję handlarza :/ Bywa że daję mu łącznie dużo bardziej wartościowe razem rzeczy niż to co on mi sprzedaje.

Mało rzeczy można znaleść w domach, powinny być chociaż śmiecie, a przeszukując domy nie natknąłem się jeszcze praktycznie na nic.

Podoba mi się świat, ludzie łażą, rąbią drewno, polują, naprawiają samochody, Fall nie jest tak statyczny pod tym względem jak FO.

Mniejsza swoboda, nie można wszystkich zaciukać :P

Wkurza brak kwestii mówionych, szlag bierze jak postacie ruszają ustami, gestykulują i nic nie słychać.

Ogromna ilość przedmiotów, sprzętów, broni, ubrań, zupełnie jak w FO.

Fajna opcja łączenia przedmiotów, mimo że narazie nie mam pojęcia co ze sobą łączyć :P

Po 3 godzinach grania wystawiam The Fallowi 8/10, gra mnie bardzo wciągnęła, miałem ochotę zajrzeć do każdej dziury (świetne lokacje!), jak dla mnie jedna z najlepszych gier post-apo. Jak jeszcze pogram to coś napiszę.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 06-08-2006, 01:12
Post #31




Street Samurai
Group Icon
Grupa: GWR-4
Postów: 388
Nr użytkownika: 870
Dołączył: 08-09-2003

Nareszcie porządna recenzja - dzięki, Święty :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 06-08-2006, 10:52
Post #32




Wilk Bardzo Zły
Group Icon
Grupa: Przyjaciel Shamo
Postów: 2 119
Nr użytkownika: 833
Dołączył: 27-08-2003

CYTAT (Święty @ 05-08-2006, 23:22)
Grafika jakaś marna, ale chodzi bardzo płynnie. Wyłączyłem grę, podkręciłem grafikę (większa rozdziałka i pare bajerów) i dalej chodzi płynnie. Wielki +!!

Jaki masz sprzęt?

CYTAT (Święty)
W walce brakuje mi tur, sterowanie tak licznym oddziałem jest zbyt chaotyczne podczas walki <...> pauza daje niewiele możliwości, a ustawione czynności nie zawsze działają (bugi)). Ale da się przeżyć.


Na stronce gry, w dziale "fakju" o systemie walki piszą tak:

CYTAT (The Fall FAQ)
The Fall posiada system walki w czasie rzeczywistym, przebieg walki można w przerwać w każdej chwili.
W trakcie przerwy można wydawać swoim bohaterom rozkazy. Jest też możliwość Auto-Przerwy, wtedy gra zatrzymuje się podczas ustalonego zdarzenia (np. brak amunicji lub mała energia bohatera). Dla fanów walk trybie turowym jest Simulated-Turnbased-Mode, który zatrzymuje grę po każdej rundzie walki.

Jak to wygląda w praktyce? Sprawdzałeś ten STM? Czy pomimo auto - przerwy można też zatrzymywać grę niezależnie? Jakie polecenia można wydać w trakcie pauzy?

Szkoda, że nie można celować w poszczególne partie ciała. Owszem, jest procentowa szansa na trafienie w głowę, ale to tyle...

CYTAT (Święty)
Mniejsza swoboda, nie można wszystkich zaciukać :P

Ano właśnie, czytałem, że w grze będą np. dzieci, ale niezabijalne. Zabrzmi to dziwnie, ale szkoda, że ograniczono swobodę w tej materii.

CYTAT (Święty)
Fajna opcja łączenia przedmiotów, mimo że narazie nie mam pojęcia co ze sobą łączyć :P

Jak to ładnie mówią - RTFM. ;) Znajdziesz tam wskazówki na ten temat. Chyba, że chcesz do wszystkiego dojść sam.

CYTAT (Święty)
Po 3 godzinach grania wystawiam The Fallowi 8/10

Wysoko - mam coraz większą ochotę na tę grę. Może już jutro przyjdą części?

CYTAT (Święty)
miałem ochotę zajrzeć do każdej dziury

Świntuch! :P
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 06-08-2006, 12:00
Post #33




SHM-4
Group Icon
Grupa: GWR-5
Postów: 1 659
Nr użytkownika: 1 766
Dołączył: 23-11-2004

CYTAT (Wolv @ 06-08-2006, 10:07)

Jaki masz sprzęt?

P4 2.4MHz; 1024 Ram DDR 512, GF4 Ti 4200 64MB. Najbardziej bałem się o karte graficzną, bo ta jest najsłabszym punktem mojego komputera, jednak dobrze sobie poradziła.

CYTAT
Na stronce gry, w dziale "fakju" o systemie walki piszą tak:

CYTAT (The Fall FAQ)
The Fall posiada system walki w czasie rzeczywistym, przebieg walki można w przerwać w każdej chwili.
W trakcie przerwy można wydawać swoim bohaterom rozkazy. Jest też możliwość Auto-Przerwy, wtedy gra zatrzymuje się podczas ustalonego zdarzenia (np. brak amunicji lub mała energia bohatera). Dla fanów walk trybie turowym jest Simulated-Turnbased-Mode, który zatrzymuje grę po każdej rundzie walki.

Jak to wygląda w praktyce? Sprawdzałeś ten STM? Czy pomimo auto - przerwy można też zatrzymywać grę niezależnie? Jakie polecenia można wydać w trakcie pauzy?


Mieli dobre chęci ale nie wyszło. W trakcie pauzy można wydać ludziom normalne polecenia, zmiana pozycji, ostrzał konkretnego przeciwnika, ruch w dane miejsce. Nie da się jednak zaprogramować kilku działań (jak w Kotorze), a bywa że postacie nie wykonują rozkazów tak jak trzeba, np. położy się tylko połowa najemników, zaznaczeni członkowie ekipy wcale nie strzelają, i zanim się skapniesz że wcale nie mają zamiaru atakować, przyjmą już na klatę parenaście strzałów. Ogólnie system jest, ale wg. mnie się nie sprawdza. A STM nie próbowałem i zastanawiam się na czym polega owa "tura"?

CYTAT
Jak to ładnie mówią - RTFM. ;) Znajdziesz tam wskazówki na ten temat. Chyba, że chcesz do wszystkiego dojść sam.


Read the fu*** manual? ;) Przeczytałem po napisaniu tamtego postu i widzę że niewiele jest możliwości łączenia przedmiotów :(

CYTAT
CYTAT (Święty)
miałem ochotę zajrzeć do każdej dziury

Świntuch! :P


Tylko ty wyczaiłeś o co tak naprawdę chodzi :P
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 06-08-2006, 12:58
Post #34




Włóczęga
Group Icon
Grupa: OUTPOST
Postów: 504
Nr użytkownika: 1 779
Dołączył: 01-12-2004

*snip*
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 06-08-2006, 13:34
Post #35




SHM-4
Group Icon
Grupa: GWR-5
Postów: 1 659
Nr użytkownika: 1 766
Dołączył: 23-11-2004

CYTAT (Tails @ 06-08-2006, 12:13)

Przedmioty są ale w skrzyniach, i szafkach które są pozamykane :) więc bez wytrychów nic nie zdziałasz. Czasami na półkach leżą ale to naprawde rzadkość.

Ao właśnie. Jak używać umiejętności złodziejskich? Mam babkę z całkiem wysokim skilem kradzieży i otwierania zamków a nie mam pojęcia jak tego użyć. W instrukcji jest że pojawia się ikonka po klknięciu na NPCa, a ja mam tylko te standardowe bez żadnych dodatkowych.
Pozatym gdy chcę ukraść coś z domu, to gdy klikam np. na szafkę mówi "zwykła szafka, nic w niej nie ma", a wszystkie kufry jakie dotąd znalazłem łatwo się otwierały ale były puste :/

CYTAT
A ta cała instrukcja to porażka... tak samo jak polonizacja... Dobrze że jest English Text Mod ;)


Instrukcja faktycznie jest do bani, chybą ją tłumaczyli translatorem. Co do polonizacji w grze nie powiedziałbym że jest tak tragicznie. Wcale nie jest tak jak mówiliście że nic się nie da zrozumieć (trzeba było zagrać w spolonizowanego Splinter Cella, tam dosłownie nie da się tego zrozumieć). Nie jest to tłumaczenie na poziomie CD-Projektu, ale bez przesady, nie jest źle.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 06-08-2006, 13:52
Post #36




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Hmmm... Wychodzi Swiety na to, ze mam lepszy sprzet od Ciebie (troszeczke) i u Ciebie gra hula, a u mnie sie tnie na srednich ustawieniach...
Wniosek: Gra wspolpracuje dobrze tylko z niektorymi kartami graficznymi, prockami albo kij wie czym... Optymalizacja pod wzgleden sprzetu tu lezy. Dla mnie jest to wielki minus, bo przez takie cos poprostu nie chce sie grac...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 06-08-2006, 14:15
Post #37




Włóczęga
Group Icon
Grupa: OUTPOST
Postów: 504
Nr użytkownika: 1 779
Dołączył: 01-12-2004

*snip*
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 06-08-2006, 14:40
Post #38




Newsman Shamo
Group Icon
Grupa: Newsman
Postów: 455
Nr użytkownika: 1 895
Dołączył: 22-01-2005

Szpon a wyłaczyłeś Cienie? W instrukcji pisze, że gra może na niektórych konfiguracjach mieć problemy z wydajnością i wtedy należy całkowicie w opcjach wyłaczyć Cienie. Ja tak zrobiłem i działa dobrze.

User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 06-08-2006, 17:02
Post #39




SHM-4
Group Icon
Grupa: GWR-5
Postów: 1 659
Nr użytkownika: 1 766
Dołączył: 23-11-2004

Ok, już wiem jak okradać, tyle tylko że ludzie nie mają nic ciekawego, a sklepikarzy nie idzie okraść, czyli narazie kompletnie nieprzydatna umiejętność :/

Za to znalazłem Hummera i już nie muszę popylać na piechotkę :D Dobrze że sterowanie jest WSADem, bo system jedź-tam-gdzie-kliknę był kompletnie do bani w FT. Pozatym zauważyłem bugi na planszach. Bywa tak że nie da się przejechać samochodem między np. dwoma drzewami, chociaż te są na tyle daleko od siebie że samochód spokojnie by się zmieścił.

A gra mi się coraz bardziej podoba :) Rozwaliłem już Pustynnych Mnichów i teraz szukam C4 do wysadzenia arsenału :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 06-08-2006, 17:33
Post #40




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

CYTAT (Zdzisiu @ 06-08-2006, 12:55)
Szpon a wyłaczyłeś Cienie? W instrukcji pisze, że gra może na niektórych konfiguracjach mieć problemy z wydajnością i wtedy należy całkowicie w opcjach wyłaczyć Cienie. Ja tak zrobiłem i działa dobrze.

Moj sprzet powinien wytrzymac wszystkie ustawienia dane na maxa. Jak mam wylaczac cienie, to niech napisza, ze zalecana konfiguracja to procek 5GHz, 2048 ramu, karta graficzna 256 MB etc...
Ale sprobuje, dzieki za rade Zdzisiu ;) ...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

6 Strony < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 16-12-2019, 08:27