Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Problem z Ram'ami

post 22-11-2008, 20:15
Post #1




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 10
Nr użytkownika: 8 256
Dołączył: 27-09-2008

Witam.

Mój komp to ogólnie rzecz ujmując eksponat muzealny, aczkolwiek śmiga na nim CS (jak i fallout'y 1, 2 i Bos oczywiście ;] ). Ogólnie dzieją się na nim rzeczy różne (a dokładniej rzecz ujmując dziwne, np wykrywa mi proca jako Unknown procesor, działają na nim gry które działać nie powinny, ostatnio wyskoczył mi fatal error : no error, etc), więc postanowiłem spróbować odpalić na nim F3. Okazało się, że brakuje ramu (miałem 256... SDRAM), więc postanowiłem owego RAM'u trochę dokupić (bo i CS'a trochę mi cięło, a ci co grają, wiedzą do czego to prowadzi ;[ ).

Dziś RAM'y odebrałem, przetestowałem, nakramiłem nimi kompa. Niby wszystko ok, ale w momencie w którym powinna zacząć ładować się Winda komp się resetuje.

Udało mi się dociec, że dzieje się tak, kiedy podepnę wszystkie kości do płyty. Jeśli wyjmę jedną z nich, Winda się uruchomi.

Może wam się przydać:
- miałem 256 mb SDRAM. Dokupiłem 1gb w dwu kościach po 512 mb. Slotów na płycie (MSI K7 T Turbo 2) mam 3. Łącznie jest to 1gb 265mb. Jeśli obniże tę wartość do 1gb lub mniej, komp (a w zasadzie Winda) rusza.

Za wszelką pomoc z góry dziękuję.

PS.
Grzebałem w Googlach. Nic mi to nie dało.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-11-2008, 20:28
Post #2




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

Starasz się wszystkie trzy sloty wykorzystać? tzn. 512 + 512 + 256? Cóż te 256 pewnie działa pod inna częstotliwością mhz stąd też pewnie i nie porozumienia. A i czy te dwie kości to też sdram?

Ten post był edytowany przez TMorbid: 22-11-2008, 20:30
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-11-2008, 20:35
Post #3




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

Ziomek, a ty kupiłeś zwykly RAM czy kości w wersji "Dual"?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-11-2008, 20:37
Post #4




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Albo to, ze dwa rozne rodzaje ramow, albo masz problem z gniazdami, jak ja w moim starym kompie.
Spalila mi sie swego czasu dzwiekowka (zintegrowana), wiec kupilem nowa. Po wlaczeniu do jednego gniazda nie wlaczal sie nawet BIOS, po przepieciu do drugiego tak, jak u Ciebie ladowal sie windows, po czym sie zawieszal juz gdy mial pokazywac sie pulpit. Gdy wlozylem karte do trzeciego gniazda wszystko chodzilo, ale nie bylo glosu.

Mozliwe, ze jakies gniazdo jest walniete i robi jakis konflikt na plycie glownej...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-11-2008, 20:41
Post #5




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

QUOTE(Deat©hClaw @ 22-11-2008, 20:39)
Mozliwe, ze jakies gniazdo jest walniete i robi jakis konflikt na plycie glownej...
*



Też myślę że to może być wina gniazd, miałem podobny problem co Twój, tyle że był niezły random encounter: raz komp włączał się do momentu ładowania winzgrozy, a czasem zapiszczał i monitor padał ;) A jeżeli to jest ten problem, to chyba nie uda mu się trzech kości RAM wpakować. Ale chyba 1 giga starczy chociaż do odpalenia F3? Bo z płynnością to raczej nie wróżę niczego dobrego.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-11-2008, 20:47
Post #6




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

No w koncu minimalne wymagania na XP to tylko 1 GB RAMu, wiec nie widze problemu. A skoro mial wczesniej tylko 256 MB ramu, to Visty zapewne nie mial na kompie ;) ...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-11-2008, 21:02
Post #7




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 584
Nr użytkownika: 590
Dołączył: 12-06-2003

Coś Ci się pomerdało szponku... najpierw mówisz o XP, potem o Viscie. Ale żaden z tych systemów nie ma w minimalnych wymaganiach 1GB RAMu. XP - 64MB, Vista 512MB
Walnięte gniazdo chyba odpada. Jeśli miałeś wcześniej 256MB, to dodatkowe kości zapewne wsadziłeś w dwa wolne gniazda i kupa, jeśli po wyjęciu 256MB ze slotu w którym wcześniej działały komputer śmiga, to z gniazdem raczej wszystko jest w porządku. Więc raczej TMorbidowa wersja jest bliższa prawdy - dwie różne częstotliwości się gryzą (co prawda nie mam pojęcia czy tak się może dziać, ale innego wyjścia nie widzę). Niby płyta mogłaby obsługiwać max 1GB, ale wtedy albo po prostu wykryłoby tylko 1GB, albo na poziomi BIOSu by coś krzyczał. Kości raczej muszą być sdram, ponieważ ta płyta korzysta tylko z tego typu kości (ddr'y na chama możnaby wcisnąć, ale raczej w ogóle by nie zadziałały :P).
@Sqounk: SDRy nie mogą pracować w trybie dual channel
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-11-2008, 21:05
Post #8




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

QUOTE(salmon @ 22-11-2008, 21:04)
Coś Ci się pomerdało szponku... najpierw mówisz o XP, potem o Viscie. Ale żaden z tych systemów nie ma w minimalnych wymaganiach 1GB RAMu. XP - 64MB, Vista 512MB
*




Chodziło mu pewnie o wymagania F3 pod danym systemem.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-11-2008, 21:08
Post #9




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Nie pomerdalo, tylko jak zwykle wyslowilem sie chaotycznie :P

To o 1 GB RAMu dotyczylo komentarza TMorbida, ze starczy na odpalenie F3. A o Viscie wspomnialem, ze ewentualnie na niej moglyby byc problemy przy 1 GB RAMu z gra. Visty jednak miec Kolo_man nie moze, skoro mial wczesniej tylko 256 MB RAMu :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-11-2008, 21:17
Post #10




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 584
Nr użytkownika: 590
Dołączył: 12-06-2003

QUOTE(Deat©hClaw @ 22-11-2008, 21:10)
wyslowilem sie chaotycznie :P

No troszkę :)
Zrobiłem edita poprzedniego postu, napisałem co sądzę o problemie kolo_man'a
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-11-2008, 21:24
Post #11




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

QUOTE(salmon @ 22-11-2008, 21:04)
dwie różne częstotliwości się gryzą (co prawda nie mam pojęcia czy tak się może dziać, ale innego wyjścia nie widzę).
@Sqounk: SDRy nie mogą pracować w trybie dual channel
*


Z tego, co sie orientuje, to w takich przypadkach kompy chodza dosc normalnie - w sensie, ze system dziala, ale ma nizsza niz powinien miec wydajnosc, albo wykrywa tylko jeden rodzaj kosci...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-11-2008, 21:33
Post #12




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 584
Nr użytkownika: 590
Dołączył: 12-06-2003

http://forum.idg.pl/pamieci-f104-problem_z...pa-t116276.html - podobny problem, ale niestety konkretnego rozwiązania nie uzyskano.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-11-2008, 22:26
Post #13




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 497
Nr użytkownika: 850
Dołączył: 01-09-2003

QUOTE(Deat©hClaw @ 22-11-2008, 21:26)
Z tego, co sie orientuje, to w takich przypadkach kompy chodza dosc normalnie - w sensie, ze system dziala, ale ma nizsza niz powinien miec wydajnosc, albo wykrywa tylko jeden rodzaj kosci...
*



Ja mam na swoim dziadku dwie kości DDR1 (po 256 mega) - jedną 333mhz drugą coś koło 400 (na pewno inne). Zero problemów

Problem był tylko przy pierwszym montażu - zero działania i dziwne dźwięki z pudła. Potem okazało się że po prostu zruszyłem starą kość wkładając nową. Wystarczyło poprawić.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-11-2008, 11:22
Post #14




Śmierdziant Sham(b)owy
Group Icon
Grupa: OUTPOST
Postów: 1 335
Nr użytkownika: 55
Dołączył: 07-11-2002

Teoretycznie mozna mieszac kosci pamieci o roznych czestotliwosciach i powinno to dzialac (patrz post wyzej) ale wtedy wszystkie dzialaja z czestotliwoscia najslabszej kosci (rownaja w dol), ale zdarza sie tak, ze kosci sie po prostu "gryza" ze soba i za cholere nie beda wspolpracowac...
Jezeli masz 1Gb RAMu w 2 kosciach (jak rozumiem ten sam typ, model, firma) to wyrzuc te 256 - bo w sumie wielkiej roznicy nie zauwazysz w dzialaniu, a tylko moga byc problemy...

A tak wlasciwie kolego to jaka masz Winde na tym kompie? Bo cos nigdzie nie widze zebys napisal....

Temat wlasciwie powinien trafic do dzialu Nauka i Technika ;)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-11-2008, 12:17
Post #15




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 314
Nr użytkownika: 4 080
Dołączył: 27-01-2007

Częstotliwości Ram-ek (jak już wcześniej napisano) powinny równać w dół, więc teoretycznie nie powinny ze sobą konfliktować. A BIOS poprawnie wykrywa pamięci, gdy są włożone wszystkie trzy? Można by spróbować w BIOS-ie na piechotę ustawić częstotliwość ich pracy.
Jeszcze jedno: czy pamięci są typu ECC lub Non-ECC (z korekcją błędów, czy bez). Jeśli kości są różnego typu, to może dlatego się gryzą.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-11-2008, 14:18
Post #16




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 10
Nr użytkownika: 8 256
Dołączył: 27-09-2008

Wow, szczerze mówiąc nie spodziewałem się tak dużego odzewu. Wszystkim wielkie dzięki.
Udało mi się rozwiązać problem, lecz poczułem się jak bohater dramatu antycznego - mam do wyboru kierunek zły, gorszy, lub centralnie do d**y
Otóż wkładając kość Starą do 1-go a nowe do następnych slotów, Winda nie ruszała.
Combo Nowa - Stara - Nowa poskutkowało odpaleniem Windy, lecz zniknięciem grafiki po zalogowaniu się na Usera (widziałem tylko kursor myszki, którym mogłem poruszać)
Mix 2x Nowa - Stara podziałał, lecz jakiekolwiek obciążanie kompa (np. włączenie FF) owocowało zawiechą.

Czyli jednak daruję sobie Triple Combo, pozostanę przy Dual.

Aha, tak dla Waszej informacji:
- Nowe kości to duale, stara nie. Nie znam specyfikacji starej kości, ale na pewno ma niższe taktowanie. Co do ECC - nie mam pojęcia. Jednak kompowi było to obojętne - kombinacja 256 + 512 działała (lecz nie testowałem tej kombinacji (nie obciążałem kompa itp.))

- Płyta obsługuje max 1,5gb RAM, wszystkie sloty są sprawne (testowałem)

- Winda to oczywiście XP, konkretnie prof. na SP2

- Wiem że F3 zbyt płynnie chodził nie będzie (Athlon 2200+, Radeon 9550 256/128, 1gb SDRAM, XP), ale chodziło o zakład ;] Swoją drogą nie zdziwiłbym się gdyby F3 wcale się nie ciął, a chodził na nie całkiem minimalnych ustawieniach. Zobaczymy.

- Podejrzewam że mieszała mi coś Winda. Jak znajdę czas na reinstal systemu to zrelacjonuję Wam wyniki tego experymentu.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-11-2008, 14:34
Post #17




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 584
Nr użytkownika: 590
Dołączył: 12-06-2003

QUOTE(Kolo_man @ 23-11-2008, 14:20)
Co do ECC - nie mam pojęcia.
*


Czyli na 99% non-ECC
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 21-07-2019, 09:37