Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Serwer w grze (multiplayer)

post 29-01-2009, 19:27
Post #1




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 317
Nr użytkownika: 7 577
Dołączył: 09-07-2008

Dlaczego jak gram przez siec w dowolniej grze i jak zrobie swoj serwer nie ma go na liscie serwerow w internecie oraz nawet jak podam adres IP osoby ktora by chciala wejsc na moj serwer ona go nie widzi ale za to ja widze. Czy jest moze cos aby to naprawic?

Internet: Vectra (z kablowki)
IP: 172.**.***.***

Co do adresu IP nie jest chyba IP-em publiczym ale to nie powinno miec raczej roznicy powinienem moc zrobic serwer, a jednak go nie ma :(
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 29-01-2009, 19:41
Post #2




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 584
Nr użytkownika: 590
Dołączył: 12-06-2003

Jeśli nie masz publicznego IP to Twojego serwera nie będzie widać z "internetu". Byłaby szansa, gdybyś miał forwardowany port, który dana gra wykorzystuje, wtedy pomimo niepublicznego IP możnaby chyba się z Twoim serwerem połączyć.
O forwarding portów trzeba pytać admina (w Twoim przypadku kontaktować się jakoś z operatorem), ale zazwyczaj prośby takie kończą się porażką.

Ten post był edytowany przez salmon: 29-01-2009, 19:43
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 30-01-2009, 12:09
Post #3




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 317
Nr użytkownika: 7 577
Dołączył: 09-07-2008

OK dzieki cos tam czulem, ze tak bedzie ale mam jeszcze pytanie. Czy zmiana na adres publiczny kosztuje czy nie? Kilka osob mi mowi, ze tak, czytalem gdzies w internecie i pewien facet pisal ze nie, a jak bylem sie pytac u operatora to powiedzial, ze jednak kosztuje i to z doplata co miesiac. Sprobuje dowiedziec sie jaki port maja te moje gry glownie chodzi mi o Iron Storm, Swat 4.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 30-01-2009, 12:59
Post #4




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 178
Nr użytkownika: 2 168
Dołączył: 28-04-2005

Sam mam z vectry, usługa własnego ip kosztuje 10 złotych. Ale możesz z kumplami też grać przez program Hamachi. Poczytaj na internecie o tym programie.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 30-01-2009, 16:39
Post #5




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 584
Nr użytkownika: 590
Dołączył: 12-06-2003

Jeśli publiczy adres IP jest opcjnalny, to zazwyczaj o czym się przekonałeś trzeba za ten luksus zabulić i jest normalną rzeczą, że ta opłata jest uiszczana co miesiąc. Być może wynika to z dosyć mocno ograniczonej ilości możliwych adresów. Jeśli tak rzeczywiście jest, to całkowite przejście na protokół IPv6 rozwiąże problem (obecnie na 1km kwadratowy powierzchni ziemii przypada 8,42 unikalnych adresów IP, przy wykorzystaniu IPv6 liczba unikalnych adresów wzrasta do 6,7×10 do potęgi 17 na milimetr kwadratowy, czyli problemu z dostępnością nie będzie :) )

Chcesz wiedzieć jakie porty wykorzystują te gry, a czy pytałeś operatora o możliwość forwardu portów gier??
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 17-07-2019, 21:44