Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

4 Strony  1 2 3 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Windows 7

post 10-01-2009, 20:59
Post #1




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Od dzisiaj mozna pobrac darmowa bete najnowszego Windowsa z witryny M$ za free...

TUTAJ

Uzywal juz ktos tego 'cuda'? :> Interesuje mnie jakie sa wstepne opinie zwyklych userow. Ja zaczalem juz sciagac siodemke, bo Visty nie trawie, a XP niestety juz jest systemem przestarzalym. Coraz wiecej gier wychodzi tylko pod DX10, ktorego jak wiemy XP nie obsluguje...

UWAGA! Wyczytalem gdzies, ze najnowszy bajer Siodemki - WMP 12 sobi cos smiesznego z mptrojkami i moze dojsc do tego, ze obetnie czesc pliku O_o ... Niby jest na to jakas latka wydana juz przez M$, ale nikt nie wie skad ja pobrac ;] ...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 10-01-2009, 22:13
Post #2




SHM-0
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 169
Nr użytkownika: 6 762
Dołączył: 25-03-2008

QUOTE(Deat©hClaw @ 10-01-2009, 21:14)
Coraz wiecej gier wychodzi tylko pod DX10, ktorego jak wiemy XP nie obsluguje...

Jakieś przykłady? Bo z gier działających wyłącznie pod Vistą przypominam sobie wyłącznie Shadowruna (notabene wydanego przez MS), którego z resztą szybko scrackowano, żeby działał też na DirectX 9. Po tej akcji chyba żaden producent nie odważył się wydać gry tylko pod Vistę. Co jakiś czas pojawiają się co prawda pogłoski o jakiejś grze bez wsparcia DirectX 9, ale zazwyczaj są bardzo szybko dementowane.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 10-01-2009, 22:17
Post #3




Beer Lover
Group Icon
Grupa: Przyjaciel Shamo
Postów: 387
Nr użytkownika: 34
Dołączył: 04-11-2002

halo 2 ;]
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 10-01-2009, 22:27
Post #4




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Najnowsze GTA nie chodzi czasami tylko na DX 10?

EDIT: Prawda jest taka, ze jak juz M$ wypusci Siodemke, to postara sie o to, zeby wszystko co nowe chodzilo tylko pod DX 10. Tak jak postaral sie, zeby wszystkie nowe kompy byly sprzedawane z Vista... XP odejdzie do lamusa i to wlasnie dzieki M$, ktory bedzie chcial zarobic na Siodemce...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 10-01-2009, 22:31
Post #5




SHM-2
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 544
Nr użytkownika: 5 072
Dołączył: 08-10-2007

GTA4 można odpalić na Xp z SP3, ale że SP3 spowalnia kompa to szkoda zachodu.

Co do Win7, to jest wydajniejszy od Win XP z SP2 wg raportów jakie do tej pory przeciekały do neta. Znacznie poprawiono tempo ładowania się systemu oraz wprowadzono wiele usprawnień wydajnościowych. Mimo wszystkop trzymam się od systemu z daleka, nie wiem nawet jakie wymagania ma nowa Winda, a nie zamierzam sie babrać w powroty do XP jeśli się okaże, że mi przy 2 gb ramu ddr3 skacze kursor myszy... wrrrr.

Wg producentów jest lepszy od Visty, zobaczymy, choć nie będzie trudno. Jak sie pojawią szersze opinie to będe mógł zaryzykować...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 10-01-2009, 22:36
Post #6




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Wymagania systemu, ze strony M$:

1 GHz 32-bit or 64-bit processor
1 GB of system memory
16 GB of available disk space
Support for DirectX 9 graphics with 128 MB memory (to enable the Aero theme)
DVD-R/W Drive
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 10-01-2009, 23:20
Post #7




Hetman Wielki Wąsaty
Group Icon
Grupa: Crossroads
Postów: 409
Nr użytkownika: 2 951
Dołączył: 02-01-2006

QUOTE
GTA4 można odpalić na Xp z SP3, ale że SP3 spowalnia kompa to szkoda zachodu.

Jakoś tego nie zauważyłem na 2 kompach na których pracuję ;)

Co do W7 - mam nadzieję że będzie równie dobry jak XP, bo wedle poprzednich dokonaniach MS powinno tak być:

98 - ok
Me, 2000 - shit
XP - ok
Vi$ta - shit
7 - ok
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 10-01-2009, 23:50
Post #8




Mechanik
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 450
Nr użytkownika: 2 326
Dołączył: 25-06-2005

QUOTE(Deat©hClaw @ 10-01-2009, 21:14)
Coraz wiecej gier wychodzi tylko pod DX10, ktorego jak wiemy XP nie obsluguje...

Hehe, pokaż mi ten wysyp gier DX 10 only. :D Rynek graczy używających XP jest jeszcze dość duży póki co.

QUOTE(Deat©hClaw @ 10-01-2009, 21:14)
Wyczytalem gdzies, ze najnowszy bajer Siodemki - WMP 12 sobi cos smiesznego z mptrojkami i moze dojsc do tego, ze obetnie czesc pliku O_o ... Niby jest na to jakas latka wydana juz przez M$, ale nikt nie wie skad ja pobrac ;] ...

Ja wiem: :cenzura:

Ale nie oszukujmy się, kto przy zdrowych zmysłach używa WMP do czegokolwiek? O.o
I Szponie, dawaj przykład jako Administrator, nie przekręcaj skrótu MS...

Ja tam fanem Win nie jestem, ale nie sposób przyznać, że pod niektórymi względami XP rządzi. I podobno W7 to będzie takie XP zrobione z Visty. ;) Ja jestem w trakcie ściągania Bety.

Edit: http://xkcd.org/528/ hiehie :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 11-01-2009, 00:04
Post #9




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Ja wiem, ze Ty masz fisia na punkcie prawidlowego zapisywania skrotow, ale to niestety jest forum polskie, a skrot MS polski nie jest ;) ...

Siodemka to XP zrobione z Visty? Pierwsze slysze... Kilka razy slyszalem, ze to ma byc Windows z elementami Linuxa i Mac OSa, ale porownywanie go do XP? Przeciez to byloby cofniecie sie w rozwoju...

Znam ludzi, ktorzy uzywaja WMP do odtwarzania wszystkich plikow multimedialnych... Tak samo mozna powiedziec - kto w dzisiejszych czasach uzywa IE? A do niedawna mieszkalem z gosciem, ktory go wolal zamiast FFa, bo twierdzil, ze IE wygodniejszy...

EDIT: Jak mi przypominasz tak ladnie o moich obowiazkach admina, to ja Ci ladnie przypomne, ze nie dajemy linkow do pirackiego obrogramowania, ani stron, ktore takie zawieraja :) ... O legalnosci bety W7 na torrentach mozna sie sprzeczac, ale wiadome jest, ze mozna tamz nalezc mase innego nielegalnego oprogramowania... Dlatego linka usowam...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 11-01-2009, 00:33
Post #10




Hetman Wielki Wąsaty
Group Icon
Grupa: Crossroads
Postów: 409
Nr użytkownika: 2 951
Dołączył: 02-01-2006

Huh, jak z kumplem rozmawiałem to u niego na 1szym roku infy zdania o XP i Viście są podzielone dokładnie na 50%. Takie przekomarzanie się nad zaletami jednego i drugiego... Dlatego też czekam na Win7.

Co do WMP, to niestety, są jeszcze ludzie na świecie co nie znają potęgi Internetu i Google pozostając 'nienawróceni' ;) I, o zgrozo, oni WMP używają dosłownie do wszystkich plików multimedialnych O_o

Ten post był edytowany przez Kilroy: 11-01-2009, 00:34
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 11-01-2009, 00:34
Post #11




Śmierdziant Sham(b)owy
Group Icon
Grupa: OUTPOST
Postów: 1 335
Nr użytkownika: 55
Dołączył: 07-11-2002

QUOTE(Kilroy @ 10-01-2009, 22:35)
QUOTE

GTA4 można odpalić na Xp z SP3, ale że SP3 spowalnia kompa to szkoda zachodu.

Jakoś tego nie zauważyłem na 2 kompach na których pracuję ;)
*



Ale ze co - ze SP3 spowalnia system, czy ze sie da odpalic GTA4???
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 11-01-2009, 00:38
Post #12




Hetman Wielki Wąsaty
Group Icon
Grupa: Crossroads
Postów: 409
Nr użytkownika: 2 951
Dołączył: 02-01-2006

QUOTE(bio_hazard @ 11-01-2009, 00:49)
Ale ze co - ze SP3 spowalnia system, czy ze sie da odpalic GTA4???
*

Że mi nie spowalnia systemu/ów ;)

Ten post był edytowany przez Kilroy: 11-01-2009, 00:40
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 11-01-2009, 09:09
Post #13




Beer Lover
Group Icon
Grupa: Przyjaciel Shamo
Postów: 387
Nr użytkownika: 34
Dołączył: 04-11-2002

QUOTE(Kilroy @ 10-01-2009, 22:35)

Me, 2000 - shit



fajne uproszczenie - postawienie me i 2000 w jednym rzedzie. dla mnie 2000 to najlepszy system w historii i tylko dlatego przesiadlem sie chwile temu na xp bo 2000-ce skonczyl sie calkowicie support. a system byl najstabilsniejszy, najszybszy, najmniej sie psujacy czy syfiacy (nawet na laptopie zony z milionem trojanow etc chodzil 2 lata zanim komp przestal nadawac sie do uzytku, a chodzil 24 na dobe 7 dni w tygodniu). nawet xp kiedys odmowil mi wspolpracy (zrobil jakies odzyskiwanie systemu i juz nie wstal), 2000 nie zawiodl mnie nigdy, przenigdy (a oprocz grania pracuje takze na kompie wiec korzystam z niego naprawde sporo ;))
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 11-01-2009, 10:36
Post #14




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 584
Nr użytkownika: 590
Dołączył: 12-06-2003

QUOTE(Kilroy @ 11-01-2009, 00:48)
Huh, jak z kumplem rozmawiałem to u niego na 1szym roku infy zdania o XP i Viście są podzielone dokładnie na 50%.

U mnie na drugim roku więcej chyba jest głosów przeciw niż za. Ja z tym systemem wiele do czynienia nie miałem, więc swojej opini za barzo nie posiadam. Windowsa używam właściwie tylko do grania i jakoś nie czuję potrzeby przesiadania się na Vistę.


posty na temat piractwa, zostały przeniesione do odpowiedniego tematu w klatce - czechu
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 11-01-2009, 17:22
Post #15




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

No i mam :) ... Chcialem sobie zainstalwoac na osobnej partycji, ale wiekszosc darmowych programow do tworzenia partycji bez utraty danych nie dziala poprawnie na 64bitowym systemie, a pozostala czesc wymaga uruchomienia z boot dyskietki (czego w lapku nie moge zrobic), albo z bootCD, a nie chcialo mi sie isc do sklepu ;) ...

No wiec zainstalowalem na najwiekszej partycji, na ktorej trzymam tylko gry. Wszystko ladnie mi przenioslo do katalogu Windows.old ... I juz myslalem, ze teraz zadna gra sie nie wlaczy, bo przeciez zmienila sie sciezka... A tu zaskoczenie, bo jak wlaczylem XP z ciekawosci, to sie oakzalo, ze instalator Siodemki pozmienial sciezki w skrotach i rejestrze - ladnie :) ... Tak wiec mam dwie Windy i na tej starej wszystko chodzi jak chodzilo...

Byl jeden maly problem. Mianowicie Winda zawsze chce byc na dysku C. Tak wiec na Siodemce dysk C to dysk E z XP... Literki na XP zostaly jak byly, ale Siodemka sobie pomieszala nimi troche i zgobila po drodze partycje z Dokumentami. Na szczescie wystarczylo wlaczyc narzedzie zarzadzania dyskami i przypisac nastepna wolna literke i bangla...

Co mnie milo zaskoczylo - Siodemka sama zainstalowala sobie sterowniki. A z nimi mialem swego czasu spory problem. Na XP np. brakowalo sterownikow do 4 urzadzen, a jak je juz znalazlem, to sie oakzalo ze jednego nie rozpoznaje. Podpasowal mu dopiero sterownik z Visty...
Tutaj sie okazuje, ze do zadnego urzadzenia sterownikow nie brakuje, nawet do wi-fi sie znalazly... Pod koniec instalki Windowsa mialem juz przygotowana na wszelki wypadek plytke ze sterami pod Viste, ale okazala sie niepotrzebna...
Co wiecej... Jednego, albo wiecej sterownikow dociagnal sobie chyba z internetu. Zdarzylem tylko zauwazyc komunikat 'Pobieranie i instalacja sterownika urzadzenia', ale zaraz zniknal. Na poprzednich Windowsach, jak system nie mial sterow juz w sobie, to nigdy nie mogl ich znalezc w internecie - przynajmniej mi sie nie zdarzylo...

Interfejs na pewno chodzi szybciej niz XP, czy Vista. Okeinka po prostu sie pojawiaja. Pyk! I sa :D ... Wszystko dzieje sie blyskawicznie...

Na razie wyglada OK, zobacze jak bedzie pozniej :) ...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 11-01-2009, 19:52
Post #16




SHM-1
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 480
Nr użytkownika: 1 878
Dołączył: 14-01-2005

Szponie podaj może z grubsza specyfikację kompa na którym instalowałeś Win7 oraz sposób tzn chodzi mi czy instalowałeś boot-ując z płyty czy spod WinXP instalowałeś?
Pytam sie, bo ja próbowałem spod WinXP jako upgrade i nie poszło bo konflikt językowy systemów (nie dogadały się polski z angielskim hehe). Nie próbowałem czystej instalacji spod WinXP. Za to robiłem instalację boot-ując z płyty. Wszystko pięknie ładnie szło, zapodałem sterownik dysku SATA, ładnie sobie instalował pliki, potem zrobił sobie restart i zapodał komunikat, że kontynuuje instalację serwisów (komunikat wspominał coś po prostu o "services"), chwilę się instalował a potem zgłaszał błąd instalacji :(
Próbowałem kilka razy, nawet na czystej partycji C po sformatowaniu i niestety każda próba instalacji kończyła się błędem.

Komp:
CPU: AthlonXP 2500
RAM: 1GB
HDD: 500GB Seagate bodajże
Grafika: GF 7600 256MB

Gdyby ktoś umiał mi pomóc, to byłbym wdzięczny ;)



User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 11-01-2009, 20:30
Post #17




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Podobno ta beta nie da sie uaktualnic XP. Troche o tym czytalem. Update dziala tylko na Vista z SP1. Ponadto Update da sie zrobic tylko odpalajac plytke w Windowsie.

Ja zainstalowalem Siodemke bootujac z DVD i wybralem instalacje systemu, a nie Update. Potem wskazalem partycje na ktorej mialem poinstalowane tylko gry i wsio sie ladnie zainstalowalo...

A Siodemka juz chyba ma sterowniki SATA... Znaczy wiem, ze Vista miala na bank... Tylko w XP bez SP 2 trzeba bylo dolaczac sterowniki...

Ja mam takiego kompa:
QUOTE
------------------
System Information
------------------
Time of this report: 1/11/2009, 20:47:36
      Machine name: SZPONIX-PC
  Operating System: Windows XP Professional x64 Edition (5.2, Build 3790) Service Pack 2 (3790.srv03_sp2_gdr.080813-1204)
          Language: Polish (Regional Setting: Polish)
System Manufacturer: ASUSTeK Computer Inc.
      System Model: F5Z               
              BIOS: Default System BIOS
          Processor: AMD Athlon™ X2 Dual-Core QL-60 (2 CPUs), ~1.9GHz
            Memory: 1790MB RAM
          Page File: 1010MB used, 3350MB available
        Windows Dir: C:\WINDOWS
    DirectX Version: DirectX 9.0c (4.09.0000.0904)
DX Setup Parameters: Not found
    DxDiag Version: 5.03.3790.3959 64bit Unicode
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 11-01-2009, 20:39
Post #18




Hetman Wielki Wąsaty
Group Icon
Grupa: Crossroads
Postów: 409
Nr użytkownika: 2 951
Dołączył: 02-01-2006

Hmmm... chyba jedyna konstruktywna wypowiedź jaką znalazłem na gazeta.pl:

QUOTE
Brawo. Jeden z lepszych komentarzy jakie tu ostatnio czytalem.
Zreszta trafny bardzo. Mam porownanie. Mialem ubuntu przez miesiac jako drugi
system po Vista. Od wczoraj jest to Win7. Windows 7, po pierwsze, dziala
znacznie szybciej od gnome. Po drugie, po instalacji ubuntu zajelo mi 2 godziny
skonfigurowanie dwoch monitorow (gdyby nie to, ze moj Dell ma graike nvidii
pewnie by sie nie udalo). Po trzecie, drukarka Canon - nijak nie chce na ubuntu
dzialac. Po czwarte, nie moge skonfigurowac fuppes, zeby moje ps3 zobaczylo moj
pc jako serwer. Kolejny punkt, co druga rzecz, ktora musze instalowac na ubuntu
to przez konsole, co 10 trzeba kompilowac. Juz mam dosc tego konwertowania rpm
do dpg i calego tego sudo. Dla mnie, dla ciebie kompilacja to pewnie nie
problem, ale wez powiedz mojej 60-letniej matce - mamo, to Kadu to musisz
skompilowac... "Sko..., co?", Skompilowac, no wiesz, svn ..., make, make
install, a jak bedzie mowic, ze mu czegos brakuje to sudo apt-get install ...
Linux jest dobry dla lodowek, pralek, bankomatow itd., itp. Do uzytku domowego,
pewnie tak, gdyby nie fakt, ze ja potrzebuje na nim pracowac to moze by zostal
drugim systemem. Ale niestety. Za duzo zachodu. Windows 7? Instalacja 20 minut.
Wlaczam, Windows Update mowi mi, ze mam 7 aktualizacji. Instaluje w 5 minut,
restart. Mam dwa monitory, drukarka dziala, szybko, sprawnie, wydajnie.

Muszę bratu zapodać ten topic, on też czeka na opinie o Win7 ;)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 11-01-2009, 21:51
Post #19




SHM-1
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 480
Nr użytkownika: 1 878
Dołączył: 14-01-2005

Dzięki Szponie za odpowiedź.
Instalowałem bootując z płytki DVD na czyściutkiej świeżo sformatowanej partycji dysku C a jednak za każdym razem miałem w trakcie kończenia instalacji "błąd instalacji". Być może mój komp jest niekompatybilny z tą betą, na mojego nosa może pamięci za mało?. A może powinienem spróbować jeszcze raz... któryś już z rzędu :/
Mam instalkę Win7 32bit, czyli taką jaki mój procek.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 11-01-2009, 21:58
Post #20




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

A wywala Ci na tym ekranie z komunikatem, ze startuje uslugi? (Starting services)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

4 Strony  1 2 3 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 12-11-2019, 22:09