Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

3 Strony  1 2 3 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Photoshop / Paintshop Pro - kruczki i sztuczki, no i może samouczki

post 30-08-2005, 14:41
Post #1




I-szy Sekretarz SHAMO
Group Icon
Grupa: Założyciel
Postów: 2 972
Nr użytkownika: 1
Dołączył: 01-11-2002

No to tu bedziemy sobie rozprawiac nad tym co i jak mozna zrobic w tych programach, czy tez innych np. Flash, Illustrator itp.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 30-08-2005, 14:51
Post #2




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

No to wylumacz mi na poczatek, jak zrobic takiego fajnego avka, jak Ty masz ;) ...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 30-08-2005, 15:03
Post #3




Drunken Master
Group Icon
Grupa: Przyjaciel Shamo
Postów: 1 614
Nr użytkownika: 266
Dołączył: 27-01-2003

w programach, ktore posiadam nie ma fajnych narzedzi, ktore nakladaja ciekawe efekty na tekst (cienie, uwypuklenia, kolorki, odblaski) - czy w paintshopie sa narzedzie, dzieki ktorym mozna obrabiac graficznie tekst bezposrednio napisany czcionka ? - czy trzeba najpierw zamienic go na obraz?

jeszcze nie mialem okazji popracowac ani w photoshopie ani paintshopie..
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 30-08-2005, 15:05
Post #4




I-szy Sekretarz SHAMO
Group Icon
Grupa: Założyciel
Postów: 2 972
Nr użytkownika: 1
Dołączył: 01-11-2002

Sposob wykonania jest prosty - wybierasz z narzedzi krztalt kwadratu (narzedznie 9 w 2 kolumnie) z zaokraglonymi rogami na 15px (ustawiasz to na gornej belce) - robisz kwadracik powiedzmy 100x100px - pozniej zaznaczasz powstaly krztal (chodzace mrowki - ctrl+ warstwa z kwadratem ktora wlasnie narysowales

nad tym robisz nowa warstwe (majac caly czas aktywne zaznaczenie) i wypelniasz go jakims kolorem na nowej warstwie (ktora musisz zrobic aktywna). Powstala nowa warstwe z kwadratem traktujesz opcja blending options (klikasz prawym klawiszem na warstwie - orzwija sie menu i wybierasz Blending options) i tam ustawiasz w opcji stroke na poziomie 5px - co daje biala ramke - pozniej przechodzic do ustawien iner glow i tam bawisz sie albo pelnym wypelnieniem albo wypelnieniem gradientowym (taki stopniowo cieniowany pasek), do claosci mozna dorzucici jeszcze ustawienie - outer glow (co spowoduje cien albo blask w zaleznosci od uzytego koloru).

Same "gwiazdki" robisz narzedzniem - krzywie beziera - (narzedznie 9 w 1 kolumnie - takie piorko) - ustawiasz punkt poczatkowy i koncowy i wyginasz w luk przeciagajac myszka w dol lub gore i tak kolejno (na poczatku moga Ci powychodzic rozne krzywe krztalty - dlatego pozniej klikasz bialym wskaznikiem (rowniez narzedznie 9 w 1 kolumnie al musisz dluzej przytrzymac klawisz myszki i wybraz ostatnie - w krztalcie trojkata) na wezlach by je wyprostowac albo wykrzywic). jak juz masz zamkniety krztal to postepujesz tak samo jak w przypadku kwadratu - dodajesz zanaczenie na warstwie z "gwiazda" tworzysz nowa warstwe utrzymujac zaznaczenie i na nowej wypelniasz zaznaczenie bialym kolorem. pozniej dodajesz opacity w suawieniach warstwy na np.50%

kule chyba wiesz jak zrobic i wypelnic ja gradientem ? tam nie ma nic skomplkowanego ;] - oczionkach nawet nie pisze ;].
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 30-08-2005, 15:09
Post #5




Zasłuszony
Group Icon
Grupa: Legenda
Postów: 1 889
Nr użytkownika: 33
Dołączył: 04-11-2002

to byl tutorial pod tytulem
zgadnij o jakim programie mowie - oraz o czym gadam.

ja mam problem ze zrozumieniem tego co napisal obsy, a co dopiero czlowiek ktory nie mial styku... z programem ktory musi odgadnac :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 30-08-2005, 15:11
Post #6




I-szy Sekretarz SHAMO
Group Icon
Grupa: Założyciel
Postów: 2 972
Nr użytkownika: 1
Dołączył: 01-11-2002

do tego mam zamiar dodac pozniej ilustracje ;] no ale jak czlowiek orkiestra sie to zjawia to rozwial juz wszelkie watpliwosci co do zagmatwania mojego tekstu - wyobraz sobie ze jestem tego swiadom.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 30-08-2005, 15:11
Post #7




SHM-4
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 1 298
Nr użytkownika: 1 951
Dołączył: 13-02-2005

CYTAT (GRIGORIJ @ 30-08-2005, 14:18)
w programach, ktore posiadam nie ma fajnych narzedzi, ktore nakladaja ciekawe efekty na tekst (cienie, uwypuklenia, kolorki, odblaski) - czy w paintshopie sa narzedzie, dzieki ktorym mozna obrabiac graficznie tekst bezposrednio napisany czcionka ? - czy trzeba najpierw zamienic go na obraz?

jeszcze nie mialem okazji popracowac ani w photoshopie ani paintshopie..

w paintszopie trzeba zamienić najpierw layera na tzw. raster layer (cokolwiek to nie znaczy), czyli niestety zrobiić z czcionki obrazek, i wtedy można dopiero ją dowolnie obrabiać. w samym edytorze tekstu można nałozyć nań teksturę, włączyć/wyłączyć obramowanie, a także ustawić jego kolor/teksturkę. przynajmniej w psp 7 się dało, w 8 jakoś nie mogę tego znaleźć, mam wrażenie że edycji tekstu zabrano parę rzeczy :(

no i da sie poustawiać takie normalne rzeczy, jak odległośc pomiędzy znakami, typ lini jaką są obramowane (przerywana, strałeczki itp.).

DA się także okreslić w jaki sposób tekst ma być nałożony - czy jako wektory, czy jako selekcja itp.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 30-08-2005, 15:14
Post #8




Mechanik
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 450
Nr użytkownika: 2 326
Dołączył: 25-06-2005

I to jest jedyna rzecz której mi w GIMPie brakuje, mianowicie więcej wyspecjalizowanych typów wartsw i takich możliwości edycji tekstu jak w PSP. :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 30-08-2005, 15:15
Post #9




Zasłuszony
Group Icon
Grupa: Legenda
Postów: 1 889
Nr użytkownika: 33
Dołączył: 04-11-2002

odwal sie obsy odemnie... dobra? bo ja szczerze mam juz dosc twoich slownych dowalek...
przepraszam ze zwrocilem uwage w dosc ostry sposob.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 30-08-2005, 15:18
Post #10




Człowiek Orkiestra
Group Icon
Grupa: GWR-4
Postów: 644
Nr użytkownika: 644
Dołączył: 02-07-2003

Panowie, apeluje o spokoj... to mial byc topic dla poczatkujacych, ktorzy chca sie nauczyc sztuczek graficznych, a nie kolejne pole walki...

pozdr.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 30-08-2005, 15:31
Post #11




SHM-2
Group Icon
Grupa: GWR-4
Postów: 666
Nr użytkownika: 1 829
Dołączył: 26-12-2004

Popieram kdsa. A teraz pozwólcie, że ja Was czegoś nauczę. Działa to pod PS 7. Czy w wyższych wersjach tego nie wiem. Oto tutorial:

1) otwórz sobie dokument o dowolnych wymiarach (ja wybrałem 400 na 150 pikseli)
2) edit----> fill i wypełnij go czarnym kolorem
3) filter----> render----> lens flare i umieść światło gdzie chcesz. Nie zmieniaj ustawień. Powtórz ten krok kilka razy (minimum 5)
4) skopiuj warstwe i ustaw jej "blending mode" na lighten.
5) skopiuj jeszcze 3 razy warstwe ze zmienionym "blending mode". W sumie razem z BACKGROUND powinieneś mieć 5 warstw
6) filter---> disort-----> wave naciskaj guzik "randomize" aż będziesz usatysfakcjonowany i wybierz ok. Powtórz tę operację na wszystkich 4 kopiach. Do tej pory powinno to mniej więcej tak wyglądać: http://img.photobucket.com/albums/v315/Kel...orial_step2.jpg Fajne prawda? Teraz damy trochę koloru.
7) Layer----> Flatten Image
8) ctrl+u. W okienku, które się otworzy obowiązkowo musisz zaznaczyć "colorize" bo inaczej nic nie wyjdzie. Kiedy osiągniesz wybrany kolor wciśnij ok.

I oto mój końcowy efekt: http://img.photobucket.com/albums/v315/Kel...orial_step1.jpg :) proste, łatwe, przyjemne i nie zabiera za dużo czasu :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 30-08-2005, 15:36
Post #12




Człowiek Orkiestra
Group Icon
Grupa: GWR-4
Postów: 644
Nr użytkownika: 644
Dołączył: 02-07-2003

No coz... fajne Keldorn, ale jak tak kazdy bedzie pokazywal jakas sztuczke z Photoshopa to sie zrobi tutaj niezly smietnik. Raczej powinno byc tak, ze jak ktos nie wie, jak cos zrobic, to pisze o tym tutaj - i uzyskuje pomoc.

pozdr.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 30-08-2005, 15:47
Post #13




Mechanik
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 450
Nr użytkownika: 2 326
Dołączył: 25-06-2005

A ja proponuję się nie skupiać na photoshopie bo przecież chyba dużej większości z nas na niego nie stać. :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 30-08-2005, 16:21
Post #14




SHM-1
Group Icon
Grupa: Legenda
Postów: 351
Nr użytkownika: 17
Dołączył: 03-11-2002

No puki tekst jest Vector Layer to w PSP8 można dowolnie edytować jego tesktury, obramowania itp. Ale robi się to zaznaczając dany fragment w okienku w którym się go wpisuje i wybierając odpowiednie kolorki z prawej. Poza tym są "Properities" dla Vector Layer danego tekstu i tam też mozna coś edytować. :)

Co do konwersji Vector Layera tekstu to na Raster Layer to zawsze lepiej jest zrobić sobie kopię tego pierwszego, bo w Raster Layer to już nie mozna edytować treści tekstu itp. W zasadzie puki mozna to moim zdaniem lepiej pracować na Vector Layer, a np. gdy chce sie wprowadzić np. wypukłości i inne bajerki na tekst to robi się je na Rastarach.

I taki bajer... Ja zrobi się sobie jakis łuk w Vector Layer to mozna pisać tekst po tym łuku - wygina się tak jak on. Potem ten łuk można zrobić niewidocznym w jego opcjach.

A wszystkie Layery są w PS (7) i PSP (8) w okienku w prawym-dolnym rogu jak by kto nie wiedział. :D
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 30-08-2005, 16:34
Post #15




Mechanik
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 450
Nr użytkownika: 2 326
Dołączył: 25-06-2005

DoPr mówisz o osadzaniu tekstu na ścieżkach.
A do warstw wektorowych można stosować efekty i przeksztrałcenia, tyle żę wektorowe. Jak się chce jakiś bevel albo coś to trzeba zduplikować i do rastra.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 30-08-2005, 18:42
Post #16




SHM-2
Group Icon
Grupa: GWR-4
Postów: 666
Nr użytkownika: 1 829
Dołączył: 26-12-2004

CYTAT (DoPr @ 30-08-2005, 14:36)
(...)

I taki bajer... Ja zrobi się sobie jakis łuk w Vector Layer to mozna pisać tekst po tym łuku - wygina się tak jak on. (...)

Można, ale czy nie łatwiej w PS7 po prostu sam tekst wygiąć w łuk i poustawiać odpowiednio wszystkie opcje tak, by pasowało? :) Łatwiej :P
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 30-08-2005, 19:22
Post #17




Człowiek Orkiestra
Group Icon
Grupa: GWR-4
Postów: 644
Nr użytkownika: 644
Dołączył: 02-07-2003

No tak, zaraz sie rozpocznie dyskusja: co lepsze - PSP czy PS7 :) A ja powiem - lepszy jest PS CS2 :D

pozdr.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 30-08-2005, 20:50
Post #18




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Lol, popelnilem takie cus. Nie potrafilem wykorzystac niektorych rzeczy o ktorych pisal Obsy, ale jak na pierwszy raz jestem z siebie dumny :D .
Niestety trzeba przyznac, ze grafika to nie dla mnie, wole HTML i pisanie ;) ...

Załącznik
Załączony obrazek
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 30-08-2005, 21:19
Post #19




SHM-2
Group Icon
Grupa: GWR-4
Postów: 666
Nr użytkownika: 1 829
Dołączył: 26-12-2004

Jak na początek całkiem niezłe Szponix :) w porównaniu do moich pierwszych grafik w sygnaturach to Twoje to prawdziwe arcydzieło :P tylko nie proście mnie bym te starocie Wam pokazał, bo sobie opinię popsuje ^_^
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 31-08-2005, 14:14
Post #20




SHM-1
Group Icon
Grupa: Legenda
Postów: 351
Nr użytkownika: 17
Dołączył: 03-11-2002

CYTAT (kds71 @ 30-08-2005, 17:37)
No tak, zaraz sie rozpocznie dyskusja: co lepsze - PSP czy PS7 :) A ja powiem - lepszy jest PS CS2 :D

Heh, dyskusja jest niepotrzebna bo tak czy inaczej lepszy jest PhotoShop... chlip... niestety... Ale ja i tak będę używał PSP8 bo już się przyzwyczaiłem. :)

A co do tego tekstu że jest na lini w PSP8, to później mozna te linię dowolnie na nowo wykrzywiać i tekst będzie za nią podążał. :D

Szponie, fajnie wyszło. :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

3 Strony  1 2 3 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 20-11-2019, 07:40