Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> [F3] Mody nie działają

post 16-11-2008, 21:58
Post #1




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 3
Nr użytkownika: 8 699
Dołączył: 13-11-2008

To mój pierwszy post, więc si ę najpierw przywitam.

Witam wszystkich i od razu proszę o pomoc.

Ściągnąłem sobie kilka modów podmieniających textury ze strony www.fallout3nexus.com
W readme doczytałem (a z angielskim u mnie krucho), że zawartośc moda należy przekopiowac do katalogu np C:\Program Files\Bethesda Softworks\Fallout 3\Data\textures itd.
Niestety po uruchomieniu gry nie widzę żadnych zmian.
Ktoś wie dlaczego?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 16-11-2008, 22:27
Post #2




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Musisz jeszcze w Launcherze zaznaczyc, ze chcesz uzyc modow :) Tak samo bylo w Obku.

Launcher to ta oplikacja, co wlacza sie przed gra, gdzie musisz nacisnac Play/Zagraj, by wlaczyla sie gra.

Powinienes miec w Launcherze pozycje Pliki danych albo Data files (wersja angielska). Wystarczy zaznaczyc 'ptaszkami' ktore mody maja byc wczytane i juz...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 16-11-2008, 22:31
Post #3




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 412
Nr użytkownika: 6 276
Dołączył: 14-02-2008

A jeśli mod nie ma pliku .esp, czyli plugin który odznaczasz ptaszkiem, musisz upewnić się że struktura katalogów jest na pewno poprawna, bo czasem WinRar, rozpakowuje nie do końca tak jak chcemy.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 16-11-2008, 22:35
Post #4




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 3
Nr użytkownika: 8 699
Dołączył: 13-11-2008

QUOTE(Deat©hClaw @ 16-11-2008, 22:29)
Musisz jeszcze w Launcherze zaznaczyc, ze chcesz uzyc modow :) Tak samo bylo w Obku.

Launcher to ta oplikacja, co wlacza sie przed gra, gdzie musisz nacisnac Play/Zagraj, by wlaczyla sie gra.

Powinienes miec w Launcherze pozycje Pliki danych albo Data files (wersja angielska). Wystarczy zaznaczyc 'ptaszkami' ktore mody maja byc wczytane i juz...
*



Problem w tym, że te mody nie mają wtyczek jak w obku, a jedynie katalog texture który należy przekopiowac do data w katalogu z grą. Niektóre zawierają tylko pliki z rozszerzeniem .dds.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 16-11-2008, 23:12
Post #5




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 4
Nr użytkownika: 8 715
Dołączył: 14-11-2008

Ja słyszałem że Cenega tak namieszała w polskim falloucie 3 że zagraniczne mody mogą nie działać :blink: Ale nie wiem ile w tym prawdy.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-11-2008, 06:39
Post #6




SHM-2
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 544
Nr użytkownika: 5 072
Dołączył: 08-10-2007

Cenega namieszała pod jedny mwzględem - odpalając gre po ANG mogłem przeskoczyć z 1 slajdu jednym kliknięciem myszy do slajdu przy którym pojawia się menu. W polskiej wersji ilekroć uruchamiałem F3 musiałem obejrzeć wszystkie 5-6 slajdów. Żałość.

A twój problem można rozwiązać w banalny sposób. Zanim ktoś weźmie się za dodawanie modów musi w moich dokumentach -> my games -> fallout3 -> FALLOUT.INI odnaleźć parametr:

CODE
bInvalidateOlderFiles=0


i zmienić go na

CODE
bInvalidateOlderFiles=1


Dzięki temu gra zacznie zauważać pliki w formatach *.dds i mając do wyboru je albo pliki orginalne - skorzysta z tych podanych przez nas.

Ten post był edytowany przez Ulyssaeir: 17-11-2008, 06:41
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-11-2008, 20:36
Post #7




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 3
Nr użytkownika: 8 699
Dołączył: 13-11-2008

Parametr zmieniony i działa tylko 1 z modów. :(

Poddaje się. Gram bez modów:(

User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-11-2008, 21:01
Post #8




SHM-2
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 544
Nr użytkownika: 5 072
Dołączył: 08-10-2007

JEśli ten parametr zmieniłeś na jeden i _NA PEWNO_ mody są dobrze zainstalowane (np. nie ma w "Data" jeszcze jednego katalogu "Data" etc. i są zaznaczone w Launcherze to mody muszą działać. Masz zatem 3 możliwe powody dla których mod nie działa, trzy jedyne, więc w łatwy sposób możesz rozwiązać problem ;)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 19-11-2008, 15:33
Post #9




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 2
Nr użytkownika: 8 769
Dołączył: 18-11-2008

QUOTE(Ulyssaeir @ 17-11-2008, 21:03)
JEśli ten parametr zmieniłeś na jeden i _NA PEWNO_ mody są dobrze zainstalowane (np. nie ma w "Data" jeszcze jednego katalogu "Data" etc. i są zaznaczone w Launcherze to mody muszą działać. Masz zatem 3 możliwe powody dla których mod nie działa, trzy jedyne, więc w łatwy sposób możesz rozwiązać problem ;)
*


Niby wszystko mam poprawnie a jednak mody nie działają :(
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 19-11-2008, 16:03
Post #10




SHM-2
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 544
Nr użytkownika: 5 072
Dołączył: 08-10-2007

Który mod nie działą?

Na wszelki wypadek zmienić ten parametr i w drugim pliku konfiguracyjnym (falloutprefs.ini)

Podaj ścieżke dostępu do jednego pliku z moda któego pobrałeś, np. do tekstury albo do innego pliku który rozpakowałeś do katalogu Data
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 15-10-2019, 00:09