Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

3 Strony  1 2 3 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Zajmuje Się Tu Ktoś Elektroniką?, (na lampach oczywiście :P)

post 06-02-2005, 16:02
Post #1




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 209
Nr użytkownika: 297
Dołączył: 09-02-2003

No właśnie ;)

Myślę, że już czas wyłapać tych, co machają trochę lutownicą nad różnymi ustrojstwami. Są tu jeszcze tacy?

Ja osobiście zajmuję się grzebaniem w urządzeniach nagłośnieniowych. Naprawiam i konstruuję lampowe wzmacniacze, przedwzmacniacze itp. ustrojstwa. Zaczynam także swoją zabawę z odnawianiem starych radioodbiorników.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 06-02-2005, 21:44
Post #2




SHM-4
Group Icon
Grupa: GWR-5
Postów: 1 659
Nr użytkownika: 1 766
Dołączył: 23-11-2004

JA umiem rozkrecac wszystko. Gorzej ze zlozeniem tego...
Ale rozkrecanie to jest o co uwielbiam. Kiedys rozkrecilem bojler dziadka młotkiem. Potem dziadek rozkrecil mnie mlotkiem... :D
__________________________________________________
Jezu jakie ja robie bledy !

Ten post był edytowany przez Święty: 06-02-2005, 21:45
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 06-02-2005, 22:24
Post #3




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 212
Nr użytkownika: 323
Dołączył: 24-02-2003

Święty >> w życiu czy ortograficzne ?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 06-02-2005, 23:18
Post #4




SHM-4
Group Icon
Grupa: GWR-5
Postów: 1 659
Nr użytkownika: 1 766
Dołączył: 23-11-2004

ortograficzne i w zyciu ;)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 06-02-2005, 23:45
Post #5




Zasłuszony
Group Icon
Grupa: Legenda
Postów: 1 889
Nr użytkownika: 33
Dołączył: 04-11-2002

Jam jest technik elektronik!
Co prawda moja stycznosc z lampiakami jest malutka ale moj ojciec duzo pracowal z takimi aparatami i sie na tym zna.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 06-02-2005, 23:57
Post #6




SHM-4
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 1 342
Nr użytkownika: 82
Dołączył: 21-11-2002

byłem 2,5 miecha w technikum i stwierdziłem że to nie dla mnie :P aczkolwiek przylutować 2 kabelki umiem ;)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 07-02-2005, 10:35
Post #7




Master of Disaster
Group Icon
Grupa: Przyjaciel Shamo
Postów: 1 393
Nr użytkownika: 431
Dołączył: 13-04-2003

jako technik telekomunikacji z elektronika mialem wiele do czynienia ale niestety nie ta lampowa...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 09-02-2005, 13:40
Post #8




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

Ja tu reklamy nie będe robił ale powiem, że ostatnimi czasy sporo ciekawych i na POZIOMIE artykułów i projektów o lampach pojawiło się w Elektronice dla Wszystkich :lol:

POZIOMIE - znaczy, że każdy to zakuma :D :D :D

Lampy... hmm... no jest tam parę prostych projektów - znaczy by nauczyć się jak to w ogóle "gryźć" tylko że nawet oni tam ściemniają gdy pada pytanie - "Skąd brać lampy?"

Kupić? Wymontować? A może skoczyć do najbliższego schronu p-atomowego i pod.. stamtąd jakieś radio? ;)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 09-02-2005, 14:27
Post #9




Master of Disaster
Group Icon
Grupa: Przyjaciel Shamo
Postów: 1 393
Nr użytkownika: 431
Dołączył: 13-04-2003

lampy mozna w tej chwili kupic ale niestety sa bardzo drogie...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 09-02-2005, 14:43
Post #10




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 44
Nr użytkownika: 1 263
Dołączył: 07-02-2004

Heh, widzę, że nie tylko ja tu technik elektronik. W sumie niewiele potrafię, ale wymienić potencjomert w wzmacniaczu, zmontować i podłączyć sobie kolumny też potrafię ale bardziej się wgłębiać nie próbowałem.
Nie wiem gdzie mieszkasz Vault Dweller ale lampy kupisz na warszawskim Wolumenie (nowe i używane).
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 09-02-2005, 14:52
Post #11




SHM-4
Group Icon
Grupa: GWR-5
Postów: 1 659
Nr użytkownika: 1 766
Dołączył: 23-11-2004

Heh na wolumenie to i atomowke mozesz kupic ;)

Ten post był edytowany przez Święty: 09-02-2005, 14:52
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 09-02-2005, 14:53
Post #12




I-szy Sekretarz SHAMO
Group Icon
Grupa: Założyciel
Postów: 2 972
Nr użytkownika: 1
Dołączył: 01-11-2002

ile tak z ciekawości kosztuja nowe i używane lampy ?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 09-02-2005, 16:00
Post #13




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 44
Nr użytkownika: 1 263
Dołączył: 07-02-2004

Trudno powiedzieć Obsy jeżeli nie wiem jakiego modelu konkretnie szukasz. Inna sprawa to, że dawno na wolumenie nie byłem, bo ostatnio kilku panów chciało skorzystać z mojego telefonu komurkowego z tym, że ja nie podzielałem ich wizji.

Po edicie:
Zapomniałbym powiedzieć, że lampy używane możesz często dostać w postaci całego sprzętu. Przy wejściach na wolumen zawsze stoją pijaczki i sprzedają cokolwiek, nawet połamane słuchawki od telefonu, czy pojedyncze kable i jakieś śmieci. Czasami mają coś naprawdę wartościowego a nie zdają sobie z tego sprawy.
Nowiutkie lampy czsami mozna kupić w jednej z budek stojących na targowisku. Mają w nich siedziby, a właściwie punkty sprzedaży różne firmy handlujące szeroko pojętą elektroniką.

Ten post był edytowany przez master_of_flamaster: 09-02-2005, 16:07
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 09-02-2005, 16:17
Post #14




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 18
Nr użytkownika: 1 940
Dołączył: 09-02-2005

troche się elektroniką zajmuje ale głównie w szkole ;/ w wolnym czasie mnie jakoś nie kręci ;/ ale znalazłem w sieci ciekawe artykuły o broni elektrycznej (gaussgun, coilgun) więc może z pomocą starszego(tyż elektronik) coś zkonstruuje khe khe ;] w końcu przez zabawę do nauki :D
o ile wiem to lampy w przeciwieństwie do tranzystorów są w stanie przetrwać impuls elektromagnetyczny wywołany przez atomówkę ;] niektórzy mówią że to właśnie dlatego rosjskie wojsko nadal ma na stanie urządzenia lampowe. Ciekawie się to wpisuje w realia postnuclearne nieprawdaż? ;]
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 09-02-2005, 16:47
Post #15




Master of Disaster
Group Icon
Grupa: Przyjaciel Shamo
Postów: 1 393
Nr użytkownika: 431
Dołączył: 13-04-2003

w tej chwili sprzet grajacy oparty na nowoczesnych lampach cyfrowych potrafi kosztowac kilkukrotnie wiecej niz ten sam sprzet oparty na technice tranzystorowej...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 10-02-2005, 22:47
Post #16




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

widgetrex dobrze prawi, z tym że w takim sprzęcie to nie bulimy raczej za super parametry ale za "bajer i oldskulowość" czy jak to się tam zwie :lol:

Wracając zaś do tematu - w EdW w numerze 12/2003 jest zamieszczony projekt układu zwanego swojsko "prosiakiem" ^_^ jest to tak zwany bufor lampowy, który możemy podłączyć między np. odtwarzacz CD a końcowy wzmacniacz mocy. Uzyskamy dzęki temu właśnie ten "sałnd" lampowy ^_^ Ale co i jak to już samemu trza zrobić i się przekonać. Bo można u nich zamówić ale tylko samą płytke drukowaną. Resztę elementów w tym lampę - ECC88 trza samemu zdobyć. Znaczy, wszystkie elementy to małe miki jest kupić czy dostać - ale pozostaje problem lampy właśnie -_- .

I takie w tym czasopiśmie można wychaczyć se projekty :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 12-02-2005, 22:10
Post #17




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 209
Nr użytkownika: 297
Dołączył: 09-02-2003

CYTAT (master_of_flamaster @ 09-02-2005, 12:58)
Nie wiem gdzie mieszkasz Vault Dweller ale lampy kupisz na warszawskim Wolumenie (nowe i używane).

Mieszkam w Łodzi. Lampy kupuję na schaberplatzu (giełda na ŁKSie) u niejakiego "rozbieracza"- faceta co rozbebesza na częście różne ustrojstwa, a także od innych handlarzy. Warto odwiedzić także tzw. Bałucki Rynek- "east side", tam stoją rupieciarze i mają istne skarby. Poza tym dobrym źródłem lamp i elementów takich jak transformatory, podstawki lampowe itp. są serwisy RTV- zwłaszcza te działające od dawna. Jakby ktoś zahaczył o taki to mógłby wstąpić i popytać się o lampy itp.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 13-02-2005, 16:31
Post #18




Master of Disaster
Group Icon
Grupa: Przyjaciel Shamo
Postów: 1 393
Nr użytkownika: 431
Dołączył: 13-04-2003

z tymi lampami nie do konca jest tak ze to tylko oldstyle ale nowe technologie lampowe potrafia zdzialac naprawde cuda jesli chodzi o parametry fakt ze zdarza sie ze to tylko os ale nie zawsze...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 13-02-2005, 22:56
Post #19




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

CYTAT (widgetrex @ 13-02-2005, 13:46)
z tymi lampami nie do konca jest tak ze to tylko oldstyle ale nowe technologie lampowe potrafia zdzialac naprawde cuda jesli chodzi o parametry fakt ze zdarza sie ze to tylko os ale nie zawsze...

Znasz jakiś projekt z takowym lampowym cackiem? Możesz zapodać linka jakby co :)

Ja natomiast powiem, że lampy lampami - ale ja na razie to przymierzam sie do budowy wzmacniacza pracującego w klasie A. Czyli takiego cacka co mam audiofilskie parametry. B) Tak przynajmniej pisze w projekcie. :lol: Wzmacniacz jest małej mocy - ale projekt jest "podpatrzony" właśnie z EdW.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 14-02-2005, 13:42
Post #20




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 209
Nr użytkownika: 297
Dołączył: 09-02-2003

Jak single- ended (jedna lampa) to spoko. Jak przeciwsobny, tzw. push-pull, to moim zdaniem nie ma co się w klasę A pchać. Dużo lepsze wykorzystanie energii da klasa B lub AB. Ma większą sprawność- dla mnie akurat to jest ważne, bo nie chcę by moje ustrojstwa ciągnęły z sieci dwieście watów by oddać w głośnik tylko pięć- dziesięć procent tego :). Akurat nie zajmuję się robieniem wzmacniaczy audiofilskich, ale do radiowęzłów- a wkrótce może i gitarowych też...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

3 Strony  1 2 3 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 21-11-2019, 06:23