Kulki fabularne, Orientacyjna ankieta
Portal | Blog | Album | Chat |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Kulki fabularne, Orientacyjna ankieta
![]()
|
||||||||||
![]() |
Wedrowca: jeśli tak się może stać to fajnie byłoby o tym wiedzieć przed OldTown.
Większość ludzi posiadających lufy precyzyjne i silikonowe hop-upy (a z tym jest głównie problem przy pestkach) mają jeszcze stare części sprzed wymiany. Jeśli będę zmuszony używać Pestek, to chciałbym o tym wiedzieć najpóźniej w dzień przed OldTown - wtedy po prostu wyciągnę preckę i wstawię z powrotem lufę stockową - i nie ma problemu. Ale bez modyfikacji o Pestkach nie ma mowy - stąd mówię, po prostu uczciwie uprzedźcie. |
|||||||||
![]()
|
||||||||||
![]()
![]() |
To tak, orgowie odopowiedzialni za organizacje kulek i ustawienie zasad ich używania stwierdzili że niezałatwimy już niczego innego. Wobec tego stanowisko orów jest jednoznaczne: nalezy w trakcie larpa używać dostarczonych przez orgów kulek marki Pestki. Więc kto tylko może niech dostosuje swoją replikę do używania kulek tej marki. A kto niemoże, ten niech skombinuje sobie inną replikę albo przygotuje ochraniacze na kolana żeby mu się przed orgami wygodnie klęczało...
|
|||||||||
![]()
|
||||||||||
![]()
![]() |
Pewnie sie dostosuje do tej decyzji.. ale jest ona dla mnie zupelnie nie zrozumiala.. bo nie rozumiem co komu przeszkadza ze uzywam swoich kulek zamiast tych orgowych...
|
|||||||||
![]()
|
||||||||||
![]()
![]() |
bez sensu, to tak jakby nakazali srać tylko w toi-toiu.
Nie każdy potrafi sam wymienic hopa i lufe wewn. Jak napisał wyżej Chewie, można by przecież wymienić pestki na swoje kulki. Argumenty, że ktoś tam może oszukać są bezcelowe, bo kto będzie chciał i tak oszuka. a co do pestek, to one się zacinają nie tylko w preckach (glock 17 KSC ze stockową lufą) |
|||||||||
![]()
|
||||||||||
![]()
![]() |
Wiec prosze stosować się do tej rady: "A kto niemoże, (...) przygotuje ochraniacze na kolana żeby mu się przed orgami wygodnie klęczało..."
Ten post był edytowany przez Wędrowca: 08-07-2008, 11:46 |
|||||||||
![]()
|
||||||||||
![]()
![]() |
Klekam tylko przed Bogiem i oltarzykiem piwnym:P
|
|||||||||
![]()
|
||||||||||
![]()
![]() |
Przyjdź do naszego drzewka piwnego w obozie BH! Jedyne takie na OT! Prasłowiańska grusza chroni w swych konarach plebejskiego uciekiniera... I daje mu piwo!
Ten post był edytowany przez Shafa: 08-07-2008, 12:45 |
|||||||||
![]()
|
||||||||||
![]()
![]() |
mam pomysł ! żeby orgowie nie dawali tych kulek, które się chce (wagowo) tylko je wymieszali i dawali takie wymieszane. to będzie jazda bo nie wiesz czy to co zaraz wyleci z lufy pofrunie do góry bo zalekka kula czy wypadnie tylko bo to 0.666 była. da to efekt losowości jak w madmaxie z niewypałem i jak dla mnie np jeszcze bardziej uatrakcyjni zabawę. ammo w postapo też jest postapo i nie koniecznie są to nuffkafunkielnieśmigane patrony z magazynu tylko napełniane jeszcze raz po tysiąc razy, chałupniczą metodą. i nie trzeba nosić 10 worków z wagami :D
|
|||||||||
![]()
|
||||||||||
![]()
![]() |
kij z wymianą hopka czy lufy...
orgowie w zestawie z kulkami dają też magazynki w których pestki się nie tną? |
|||||||||
![]()
|
||||||||||
![]() |
Co do tego zgodzę się z przedmówcą - Pestki potrafią się ciąć nawet w stockowych hi-capach, nie mówiąc już o tym, że większośc ludzi na OT przywiezie low i mid-capy.
Stąd osobiście dalej protestuję przeciw pestkom, ale jeśli będę zmuszony - będę używać, zamiast odłożyć replikę na bok. |
|||||||||
![]()
|
||||||||||
![]()
![]() |
Mad Maxowi też się nie wypał zdarzył i dalej dupy kopał. Jak się komuś kula zatnie to strasznie bardzo mi przykro.
|
|||||||||
![]()
|
||||||||||
![]()
![]() |
Gambit - proszę, nie wysilaj się by być zabawnym.
|
|||||||||
![]()
|
||||||||||
![]()
![]() |
Gambit ale ja sie bawie w fallouta... i tam jest masa amunicji:)
|
|||||||||
![]()
|
||||||||||
![]() |
Gambit: jak się komuś kula zatnie to też sie nic nie stanie. Jasne. Gorzej, jak akurat druga poleci w ślad za nią. Wiesz ile kosztuje lufa od AEG? No nie wiesz zapewne, skoro tak na lewo i prawo szafujesz (no offence Shafa) takimi tekstami.
Oczywiście, można uznać, że Pestki to wyrównanie szans - bo ja się np. zaczynam poważnie zastanawiać, czy nie wziąć shotguna z allegro ORAZ swojego AEG tylko dlatego, że z aega dam radę strzelać Pestkami tylko z hi-capa, a wątpię, żebym miał tyle amunicji. Także z dwojga złego wybieram dobre nakolanniki. |
|||||||||
![]()
|
||||||||||
![]()
![]() |
Z tym zacinaniem Pestek to przesada, szybciej lufa się zabrudzi czy zapiaszczy i zacięcie gotowe.
Problemem jest podawanie kulek w magazynkach i dziwna praca hopa na silikonie(faktycznie chyba zmienię na gumkę fabryczną). Potestuję jescze z magazynkiem glocka KSC - czy podaje właściwie kulki. |
|||||||||
![]()
|
||||||||||
![]()
![]() |
||||||||||
![]()
|
||||||||||
![]()
![]() |
QUOTE(Szczurek @ 08-07-2008, 19:57) skoro tak na lewo i prawo szafujesz (no offence Shafa) takimi tekstami. Hie hie hie. Dobre! Z tymi "wrednymi, zacinającymi się tak w magu jak i w lufie pestkami" to juz zaczynacie przeginać. Za chwilę ktoś napisze że pestki lecą jakieś 20m po czym zatrzymują sie w powietrzu i wiszą... Co wy do nich macie. A tak w temacie to jesteście przewrażliwieni. Jak psioczyłem na pestki (bo nie ufam "polskiej"produkcji) tak stwierdziłem ze najlepiej jest potestować. Kupiłem 3000 pestek i powsypywałem/załadowałem do KAZDEGO maga jaki mam a trochę tego jest i oto jakie wyniki : (strzelanie w trybie mieszanym czyli raz seria paru kulek potem 2-4 strzały na semi, i zaś seria i zaś strzały... i tak do opróżnienia maga.) Mag CA m14 hi-cap - wszystko podaje, bez zacinek. Mag CA m14 mid - wszystko podaje, bez zacinek. Mag Star g36 low - wszystko podaje, bez zacinek. Mag Mk1 Ruger Carbine - wszystko podaje, bez zacinek. (bez serii) Mag KSC beretta m9 - wszystko podaje, bez zacinek. (bez serii) 4x Mag CA m14 low -wszystko podaje, bez zacinek. Jedyna ścinka jaka się pojawiła to w magu do SA58 CA hi-cap. Bo powaliły mi się kierunki i na maksa dokręciłem hopsiupa.... Po korekcie -wszystko podaje, bez zacinek. Wszystko to testowane na preckach z wyjątkiem beretty i MK1. WNIOSEK: Pestki są na tyle dobre że w preckach mają dokładnie taką samą możliwość zacięcie jak ExtremePrecision. A zacinanie w magach? Hm.. po testach stwierdzam że jak ktoś NIGDY nie czyścił i smarował maga to faktycznie mogą być problemy z podawaniem. Bo jak sie nie dba to cóż się dziwić.. Bo mag to tez jakiś mechanizm, i dbać o niego trzeba... Nie czyści się/smaruje tylko GB. MAGA TEŻ! Niniejszym wszystkie teorie że pestki są fuj wkładam miedzy bajki BO PRAWDOPODOBIEŃSTWO problemów z podawaniem jak i zacinki w lufie JEST PODOBNE (jesli nie taka same) jak kulek droższych. Co Ciekawe o ile pamietam to EP zacinały sie w tych low'ach od czasu do czasu. Po czyszczeniu i smarowaniu problem znikał i pojawiał się co jakieś 3000-4000 kulek. Po takim przerobie czyszczenie maga pomagało na następną taką partię. Oczywiście zawsze możecie powiedzieć że ten shotgun z allegro ("FULL WYPAS 1,2 J. Najsilniejszy na allegro!" O pardon! właśnie sprawdziłem. Juz jest wersja 2J !) nie podaje pestek bo takowego sprzętu testy moje nie obejmowały i dlatego domagacie się GG lub EP. hłe hłe hłe... Pestki to rozsądne rozwiązanie jakościowo/cenowe na taki zlot jak OT.Ani to nic nie zniszczy w preckach, ani nie zacina się w magach częściej niż kulki innych marek. A jak ktoś faktycznie ma problem z pestkami w replice to zagadać na miejscu że jest "taka a taka sytuacja i moja sprowadzana z japonii precka 5,9 nie łyka innych niż G&G". Każdy to zrozumie i jakieś rozwiązanie da się wypracować. Choć prywatnie sądzę że problem dotknie MAX 20 uczestników ze snajpami 490fps+ i tyle. Ten post był edytowany przez Shafa: 09-07-2008, 06:44 |
|||||||||
![]()
|
||||||||||
![]()
![]() |
Fajnie, że pojechałeś nas wszystkich tak na prawdę nas nie znając :|
Tak się składa, że nie raz się wypowiadałem na WMASGu w temacie dostosowywania midcapów AK G&P do używalności (które czasami na początku potrafiły nie działać z dowolną marką kulek), więc zasady dotyczące higieny magazynków jest mi dobrze znana. A magazynki takie (problematyczne) kupiłem, a nie inne, bo są zakupem z czasów, kiedy nie było zbyt wielu alternatyw dla G&P (no i nie było Pestek). A pestek używałem, leciały ładnie, ale się cięły w magach, jak to już było powiedziane wiele razy w dowolnym temacie. Więc twoje wkładanie między bajki, wkładam między bajki. |
|||||||||
![]()
|
||||||||||
![]()
![]() |
Kazik a ty znasz mnie? Nie jadę wszystkich. Ja tylko wymieniam prawdopodobne powody zacinania sie pestek u co po niektórych. Testy zrobiłem i i na bazie tych testów się wypowiadam. Na wmasgu zdania tez są podzielone i niejednoznaczne. Jak Ty czyscisz magi i smarujesz to chwała Ci za to. Ale nie wiem czy wszyscy tutaj wypowiadajacy się tak robia i stąd taki (przyznam niesprawiedliwy) ogólny ton mej wypowiedzi. Pestki nie są złe na zadbanej replice. jak ktos ma roczne paprochy w magu to po pewnym czasie nawet "wychwalane" G&G zaczna się ciąć. I nie ma zmiłuj.
|
|||||||||
![]()
|
||||||||||
![]()
![]() |
Tak jak już pisałem do aega to mogę sypać wszystko tylko że hi-cap'a nie ma sensu na OT brać, poza tym chyba będę miał nową replikę i mam nadzieję że w starych magach do M16, pestki nie będą się cięły (kumpel ma ich ok 10 więc wybiorę sobie 4-5 które najlepiej będą chodzić).
Glocka czyszczę i smaruję po każdej strzelance zarówno broń jak i oba magazynki, KJW potrafi być kapryśne dlatego tak się staram. Robiąc testy na Pestkach, zaraz po napełnieniu można było wywalić wszystkie kulki, ale wystarczyło że trochę poleżał i już był zblokowany, na G&G ten problem też się pojawia ale dużo rzadziej. Jak dla mnie Pestki to dobre kulki i sam najczęściej je używam ale z niektórymi (i to należy podkreślić) magami mogą być z nimi problemy którym nie pomoże żadne smarowanie. |
|||||||||
![]() ![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Obecna data i czas: 15-12-2019, 18:23 |