Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

9 Strony « < 7 8 9 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Modyfikcja F3 - kto chętny?

post 20-12-2008, 02:40
Post #161




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 412
Nr użytkownika: 6 276
Dołączył: 14-02-2008

W takim razie będziesz musiał chyba poczekać, aż wyjdzie zbiór i opis skryptów i tam w czymś w rodzaju on player death albo czymś innym, dopiszesz sobie funkcję wyświetlania obrazka, okna czy czego tam chcesz. Póki co ja nie wiem jak te skrypty w F3 wyglądają i się nazywają,, bo ich z tego co wiem jeszcze nikt nie wydał. Z wolna jednak powinny się pojawić. Przyjrzę się jednemu modowi do Obliviona, który też coś robił po śmierci gracza, może coś tam będzie. A jako, że nie grałem, to ciekaw jestem co się po śmierci dzieje? Automatycznie wgrywa się ostatni save, czy wraca się do Main Menu? Może fakt automatycznego ładowania save, jest kwestią ustawień opcji i po odpowiednim skorygowaniu, okienko jednak będzie się pojawiać?

Ten post był edytowany przez Nathaniel77: 20-12-2008, 08:33
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 20-12-2008, 21:20
Post #162




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

QUOTE
A jako, że nie grałem, to ciekaw jestem co się po śmierci dzieje? Automatycznie wgrywa się ostatni save, czy wraca się do Main Menu?


Od razu "lołduje" ostatni save.

Maffej, a może zamiast obrazka dałoby się wprowadzić to białe "wyciemnienie" :P obrazu po zgonie?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 20-12-2008, 22:35
Post #163




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 209
Nr użytkownika: 8 048
Dołączył: 29-08-2008

QUOTE(TMorbid @ 20-12-2008, 21:22)
Maffej, a może zamiast obrazka dałoby się wprowadzić to białe "wyciemnienie" :P  obrazu po zgonie?
*



Najfajniej jakby było i wyciemnianie, i grafika ;D. Niestety nie mam pojęcia czy się da - jednocześnie się uczę oraz kombinuje, więc... jestem lamą. Zobaczymy z czasem ;).
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-12-2008, 18:14
Post #164




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 158
Nr użytkownika: 4 470
Dołączył: 25-05-2007

Jestem ciekaw czy możliwe byłoby stworzenie rozmowy, gdy postacie będą znajdywać się w różnych pozycjach. Przykłądowy ty jako główny bohater stałbyś nad rannym towarzyszem (lężącym) i nie wiem.. wspierał go duchowo przez rozmowę czy też żegnał się z nim?

Oraz jak wygląda kwestia filmików i różnych cutscenek w F3? Można je swobodnie dodawać? Czy np, sterować akcjami psotaci za pomocą skryptów?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-12-2008, 23:31
Post #165




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 412
Nr użytkownika: 6 276
Dołączył: 14-02-2008

W sumie w grze jest dość dużo animacji, których nie widać tak gołym okiem i mozliwe że jest tam też poza konania. Ale chyba tylko jako jednostkowa animacja z NPC taka rozmowa by się sprawdziła. Gdyby chodziło o kompana, mogłoby byc trochę trudniej. Więcej zmiennych po prostu. Ale nie jest to niemożliwe. Zauważcie że każdy element w grze ma tzw. AI albo możliwość wybrania skryptu, gotowego, czyli użytego już w grze, lub własnego (piszesz nowy skrypt i dajesz mu unikalną nazwę). Od tej pory obiekt działa według przypisanego z rozwijanej w ładnym okienku, listy skryptów. Prościej się już nie da :).
Co do cutscenek nie wiem do końca jak to się odbywa, ale to na pewno nie problem, chyba można się wcielić w dowolną postać albo określić skryptami jak postac ma się zachowywać. Rzecz jasna warunki tworzenia cutscen są trochę inne, nie robi się tego ręcznie i przy pomocy Frapsa, służą do tego specjalne polecenia. No i działają na zasadzie wdepnięcia gracza w określony punkt gry. Nie można wtedy poruszać myszą, albo ruszać postacią, scenka zostanie odegrana i dopiero możemy wchodzić w interakcje z grą.

EDIT:
Trochę informacji na temat modowania znajduje się też w tym temacie:
http://shamo.gry-online.pl/agora/index.php...topic=9529&st=0

Ten post był edytowany przez Nathaniel: 24-12-2008, 10:20
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 30-12-2008, 02:54
Post #166




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 3
Nr użytkownika: 7 096
Dołączył: 03-05-2008

A ja mam taki mały pomyślunek (może kogoś zainspiruje).

Otóż czy dało by się zrobić proste programy na te śmieszne komputerki w F3? (pisanie, zapisywanie, nagrywanie holotaśm :D itd.)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 02-01-2009, 12:54
Post #167




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 209
Nr użytkownika: 8 048
Dołączył: 29-08-2008

Kurcze, ludzie, jak się dodaje nowy item do gry? ;) Tworząc przedmiot w GECKu i odpalając grę z odpowiednim ESPem, gdzie jest on zapisany i tak... go jakby gra nie widziała. To znaczy: chcąc odwołać się do tego przedmiotu (np. dodać go do inventory gracza) poprzez podanie jego numeru ID (tego "hexowego") nie dzieje się nic, tzn. jest błąd - jakby przedmiot nie istniał... domyślam się, że należy go dodać gdzieś do jakieś listy, repozytorium czy czegoś tam...

@Sqadak - pomysł fajny, ale pełniący co najwyżej funkcję "bajeru" ;). Nie jestem też pewny czy silnik F3 w ogóle umożliwia graczowi wprowadzanie danych/tekstu.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 03-02-2009, 12:11
Post #168




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 2
Nr użytkownika: 8 251
Dołączył: 26-09-2008

Mam ten sam problem co Maffej, niby wszystko robię jak należy, ale gra nie widzi zmian. Robiłem już takie mini-mody w TES III i IV i działało.
Poratowałby ktoś?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 03-02-2009, 14:35
Post #169




Zoor
Group Icon
Grupa: Super Moderator
Postów: 1 356
Nr użytkownika: 3 713
Dołączył: 18-09-2006

Problem polega na tym (przynajmniej w moim wydaniu), że w tej całej ładowarce plików esp po zaznaczeniu konkretnego moda nic się nie dzieje. Klikam ok, po czym robi dokładnie to samo, co wam, a jeśli się spróbuje załadować jeszcze raz - to widać, że odhaczona jest tylko pozycja fallout3.esm.
Niby taka pierdółka, ale z tego, co udało mi się ustalić, tak samo (nie) działa to z DLCami.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 03-02-2009, 15:53
Post #170




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

Spróbujcie programu Fallout mod manager. Po wgraniu upewnijcie się że Fallout3 esp będzie na samej górze i będzie miał nr 00.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 03-02-2009, 16:55
Post #171




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 2
Nr użytkownika: 8 251
Dołączył: 26-09-2008

Próbowałem, nic nie daje.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 03-02-2009, 17:32
Post #172




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

My fault, to co napisałem odnosi się bardziej do problemu Zoor'a, z odhaczaniem esp'eków, a przy okazji pomaga w momencie kiedy stany gry się popsują po wgraniu nowego dlc'a. Przepraszam za zamieszanie:P
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 03-02-2009, 17:58
Post #173




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 412
Nr użytkownika: 6 276
Dołączył: 14-02-2008

A ustawiacie plik esp do modyfikacji jako aktywny?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

9 Strony « < 7 8 9
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 15-12-2019, 06:24