Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Kłopot z sterownikami NVIDIA, "Chlew w sterach akt I"

post 22-11-2008, 22:04
Post #1




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

Nigdy nie sądziłem że spotka mnie taka ujma na honorze, Panowie mam problem z sterownikami! KKK! Moją karta grafiki to Geforce (asus) 9600 GT, ostatnio cały czas używałem sterowników NVIDIA 178.13 pod win vista 32x i wszystko było pięknie do czasu, aż wpadłem na genialny pomysł z update tychże na wersje 180.48... Towarzysze to co się teraz wyprawia na moim komputerze porównać można tylko do "stu dwudziestu dni sodomy" ... Nie będę opisywać tychże niezwykle barwnych wydarzeń bo ban byłby zagwarantowany na miejscu, więc do rzeczy: Po tym jak zgorszenie ustąpiło zdrowemu rozsądkowi, od razu odinstalowałem te sterowniki i próbowałem wgrać ponownie poprzednie... Z dziwnym skutkiem muszę dodać. Ujmę rzecz wprost, część plugastwa zostało (cieniowanie w FC2 na poziomie Dooma, czyli żadne. F3 chodzi o 5-9 klatek na sekundę mniej no i non stop się wywala, czego wcześniej nie było etc etc) a żeby było zabawniej, to instalacja sterów od tej pory zatrzymuje się tylko na połowie :lol: Niby po restarcie pisze że sterowniki są znowuż te same, lecz specjalnej poprawy nie ma. Nie chce robić formatu, ale że nie zbyt jeszcze ogarniam viste (Bo nie chce się jej nawet uczyć ;) ) toteż muszę prosić o jakąś sugestie... Aha i po zrobieniu Backup'a systemu nie ma żadnej poprawy. Tak tak googla też już przeniuchałem... Tak o to jednym cliknieciem myszki sabotowałem sobie komputer :ph34r:

Przepraszam że taki chaos słowny znowu Wam sprezentowałem, ale negatywne emocje przeszkadzają mi w myśleniu...

Ten post był edytowany przez TMorbid: 22-11-2008, 22:15
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-11-2008, 22:29
Post #2




SHM-2
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 544
Nr użytkownika: 5 072
Dołączył: 08-10-2007

Z góry mówie - z Vistą do czynienia nie miałem. Odinstalowałeś stare sterowniki zanim zainstalowałeś 180-tkę? Włącznie z usunięciem bibliotek dll?

Gdyby to mnie spotkało to bym pewnie wywaliłwszystkie sterowniki i grafę na nowo zainstalował...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-11-2008, 22:32
Post #3




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

QUOTE(Ulyssaeir @ 22-11-2008, 22:31)
Odinstalowałeś stare sterowniki zanim zainstalowałeś 180-tkę? Włącznie z usunięciem bibliotek dll?
*



Tak zrobiłem właśnie. Ale teraz jak się zastanowię... to chyba nie zrobiłem tego w drugą stronę. Jak to coś da to chyba sobie w łepetynę strzele, bo to by oznaczało że strasznie głupia rzecz zrobiłem pod wpływem, a jakże negatywnej energii ;) Obacze i dam znać czy to coś da.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-11-2008, 22:35
Post #4




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 497
Nr użytkownika: 850
Dołączył: 01-09-2003

Spotkało mnie coś podobnego na windzie XP i Dziwce 5500. Skończyło się na zainstalowaniu nowej windy na drugim dysku. Różne cuda próbowałem, ale że informatykiem nie jestem to pewnie istnieje jakiś prostszy sposób.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-11-2008, 23:16
Post #5




SHM-2
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 544
Nr użytkownika: 5 072
Dołączył: 08-10-2007

TMorbid nie ma się czego wstydzić, ja jeszcze nigdy nie wywalałem starych detonatorów, ale też nigdy nie miałem problemu ze sterownikami. Naiwnie i głupio czekam na mój pierwszy raz ;P
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-11-2008, 23:33
Post #6




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Dziwne, ze przywracanie systemu nic nie pomoglo... Chociaz z drugiej strony... Ktory wynalazek MicroShitu sie sprawdza ;) ...

A co sie dzieje, jak calkowicie usuniesz sterowniki?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-11-2008, 00:42
Post #7




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

QUOTE(Ulyssaeir @ 22-11-2008, 23:18)
TMorbid nie ma się czego wstydzić, ja jeszcze nigdy nie wywalałem starych detonatorów, ale też nigdy nie miałem problemu ze sterownikami. Naiwnie i głupio czekam na mój pierwszy raz ;P
*




Vista po raz kolejny mnie pokonała, już sam nie wiem co się dzieje :pobity: Niby jest lepiej ale nie do końca: na dole opisałem kolejne perypetie z sterem :)

QUOTE(Deat©hClaw @ 22-11-2008, 23:35)
Dziwne, ze przywracanie systemu nic nie pomoglo... Chociaz z drugiej strony... Ktory wynalazek MicroShitu sie sprawdza ;) ...

A co sie dzieje, jak calkowicie usuniesz sterowniki?
*



Panie nie chcesz wiedzieć ;) Cuda niewidy ;) Poza tym że większość gier mi się nie uruchamia, to te które już raczą się włączyć (np. Far Cry 2) to chodzą w oszałamiającej prędkości 2-5 klatek na sekundę ;)

W tej chwili udało mi się jako tako przywrócić poprzednie ustawienia, ale cienie np. w wyżej wymienionej grze są po prostu obłędnie obrzydliwe :( A i przy odpoczynku/podróży autobusem można zauważyć nagły i ogromny spadek fps'ów :(

Chyba jednak format przeprowadzę, ale zrobie to przezornie po wygaśnięciu gwarancji (nie mam windowsa pełnego tylko przywrócenie instalki, czyli jakbym coś zjeXXX poważnego, pod innym systemem, to bym nie mógł go reklamować)

Tylko muszę sprawdzić ile mi zostało jej. Bo jak z 2 :lol: lata to ja dziękuje, wole się pomęczyć inna metoda ;)

Ten post był edytowany przez TMorbid: 23-11-2008, 00:46
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-11-2008, 09:54
Post #8




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Ano wiem, ze bez sterow nic nie bedzie chodzilo, tylko chcialem wiedziec, czy tez wystepuja te oszalamiajace efekty kolorowe ^^
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-11-2008, 10:37
Post #9




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

Występuje raczej ich całkowity brak;] nawet okienka windowsa czasami się źle wyświetlają, są znacznie wolniejsze a i ekran startowy się krzaczy...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-11-2008, 11:23
Post #10




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

To moze problem lezy w samym sprzecie, a nie oprogramowaniu?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-11-2008, 11:30
Post #11




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 584
Nr użytkownika: 590
Dołączył: 12-06-2003

QUOTE(Szpon)
To moze problem lezy w samym sprzecie, a nie oprogramowaniu?

QUOTE(TMorbid)
ostatnio cały czas używałem sterowników NVIDIA 178.13 pod win vista 32x i wszystko było pięknie do czasu, aż wpadłem na genialny pomysł z update tychże na wersje 180.48...

Skoro na poprzednich detonatorach działało bez problemów, to sprzęt musi być OK.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-11-2008, 11:48
Post #12




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Niekoniecznie. Usuniecie nowych sterownikow i zainstalowanie starych nie pomaga. Po calkowitym usunieciu sterownikow problemy tez wystepuja. Co wiecej juz podczas wyswietlania ekranu startowego.
Byc moze nastapil jakis blad podczas instalacji i zle dzialajace oprogramowanie spowodowalo awarie sprzetu...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-11-2008, 11:55
Post #13




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 584
Nr użytkownika: 590
Dołączył: 12-06-2003

A czy takie coś jest w ogóle możliwe ?!
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-11-2008, 12:01
Post #14




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 314
Nr użytkownika: 4 080
Dołączył: 27-01-2007

Sterowników też bym nie oskarżał. Chyba, że z Vistą nie chcą gadać, bo ja mam Palita 9600 GT na sterach 180.48 - tylko że w XP-eku. Wszystko śmiga cacy. Czasami zdarzają mi się wyskoki do windy lub niezapowiedziane restarty, ale to może być związane z podkręceniem procka i pamięci.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-11-2008, 12:01
Post #15




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Jesli chodzi o komputery, to wszystko jest mozliwe :P
Zwlaszcza, ze TM sam pisal, ze sterownik nie chce mu sie zainstalowac do konca, tylko instalacja przerywa sie w polowie...

Najlepiej byloby sciagnac sobie linuxa w wersji liveCD, np. Ubuntu i odpalenie systemu. Jak na linuxie nie bedzie tych wariacji, to znaczy, ze faktycnzie Windows cos miesza, a jak rowniez na linuxie beda problemy, to wniosek jest jednoznaczny ;) ...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-11-2008, 13:06
Post #16




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

QUOTE
Zwlaszcza, ze TM sam pisal, ze sterownik nie chce mu sie zainstalowac do konca, tylko instalacja przerywa sie w polowie...


Dokładnie jest tak że instalacja zatrzymuje się w środku. Po jakiś 10 minutach pisze albo albo: a) że nic nie zostało wgrane (mimo iż po takiej instalacji pisze że stery jednak są) albo to samo tylko że komp musi zostać zrestartowany (to te nowsze stery).

Jestem pewien że nic z sprzętem się nie stało i że to wina sterowników, albo ich zła instalacja :( Lecz jednak zauważyłem spadek wydajności nawet w systemie, jako takim.

Najgorsze jest to że na starym dobrym XP od razu pewnie bym problem rozwiązał, na visicie w ogóle nie mambo jambo o co chodzi :(

Ten post był edytowany przez TMorbid: 23-11-2008, 13:10
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-11-2008, 13:25
Post #17




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Podobno na Viscie jest sporo problemow z kartami NVidia...

http://nvision.pl/forum/index.php?showtopi...=0&#entry602923

Najlepiej by bylo, jakbys sprobowl zobacyzc, czy na linuxie wszystko jest OK. Wersja liveCD bootuje sie z plytki i nie instaluje na dysku twardym.

EDIT: Moze to glupie pytanie, ale masz Viste 32 bity tak? Moze sciagnales 64bitowa wersje tych nowych sterownikow? Tylko nie wiem, czy wtedy by w ogole instalka ruszyla...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-11-2008, 13:31
Post #18




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

Zobaczę tego linuksa, tylko nie wiem czy znajdę naprędce jakaś aplikacje która pozwoli mi sprawdzić działanie tychże sterowników w akcji.

QUOTE(Deat©hClaw @ 23-11-2008, 13:27)
EDIT: Moze to glupie pytanie, ale masz Viste 32 bity tak? Moze sciagnales 64bitowa wersje tych nowych sterownikow? Tylko nie wiem, czy wtedy by w ogole instalka ruszyla...
*



To jest pierwsza rzecz na jaka zwracam uwagę, przy ściąganiu sterowników do czegokolwiek ;)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 19-08-2019, 05:05