Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

2 Strony  1 2 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Nowa modyfikacja Fallout2: LAST HOPE mod

post 17-01-2009, 12:55
Post #1




SHM-1
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 480
Nr użytkownika: 1 878
Dołączył: 14-01-2005

Po 5 latach oczekiwania, a raczej 5-letniego zapomnienia, pojawiła się pełna wersja moda o nazwie Last Hope, autorstwa człowieka o wymownym nicku Forgotten Knight z NMA.

Mod ten jest totalna konwersją Fallout2, czyli całkowicie nowa gra, napisana od początku a wykorzystująca tylko grafiki i silnik Fallouta.

Przejrzałem zawartość moda, i podam kilka faktów stanowiących o nakładzie pracy jaki włożył autor w swoje dzieło:
- nowa mapa świata
- 500 nowych skryptów
- 300 plików dialogów co daje ponad 500kB tekstu
- kilkadziesiąt nowych przedmitów,
- nowi NPC-e
- nowe zadania
- kilkadziesiąt nowych map
- nowe miasta

i wiele innych. Żeby je poznać trzeba zagrać.
Zapraszam więc do działu download na FMC.

Życzę dobrej zabawy :)

P.S. Jest to pierwsze wydanie, obarczone różnorakimi błędami. Prośba więc, jeśli możecie opiszcie błędy jakie napotkaliście. Pomoże to autorowi ulepszyć swoje dzieło, zmobilizuje go do pracy, a wam da w zamian porządną dawkę nowych przygód na Falloutowych Pustkowiach.

link do artykułu na FMC: http://www.nowak-kominy.nazwa.pl/Testowy/c...comment.news.63
link do tematu na forum NMA: http://www.nma-fallout.com/forum/viewtopic.php?t=33178
Link do strony autora: http://www.fkmoddingstudio.4t.com/



EDIT (24.01.2009)
W download na FMC są do pobrania nowe patche dla moda, zawierające poprawki od autora moda, Forgotten Knight-a. Są tam dwa patche, jeden zawiera tylko oryginalne poprawki od autora, drugi zawiera dodatki ode mnie ufajniające grę ;).

EDIT (30.01.2009)
Dzisiaj wieczorem pojawiła się kolejna edycja moda v1.02.
Zrobiłem na jego podstawie kolejne patche, jeden zawierający tylko poprawki autora (patch v1.02) a drugi ma ponadto dodatki ode mnie (patch 1.02b)
Obydwa tradycyjnie w download FMC lub na mojej prywatnej stronce.

EDIT (08.02.2009)
Po dłuższej przerwie autor wypuścił kolejną edycję moda z poprawkami, a ja zrobiłem na jej podstawie patche z numerkami 1.0.4.0 (oryginalny zestaw poprawek) oraz 1.0.4.0.c (patch z moimi dodatkami) Do ściągnięcia z FMC.

EDIT (15.02.2009)
Dzisiaj znowu następna aktualizacja moda, i w związku z tym nowe patche z numerkami 1.0.4.1 (oryginalny zestaw poprawek) oraz 1.0.4.1.c (patch z moimi dodatkami) Do ściągnięcia z FMC i mojej Cubikowej strony.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-01-2009, 17:55
Post #2




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 44
Nr użytkownika: 9 108
Dołączył: 22-12-2008

Kurde no musze zadac cholernie nOObowskie pytanie...
Mianowicie, jak to sie instaluje? Nic nei kapuje z readme autora moda :/

Wystarczy to wypakowac do folderu z grą... Sorry za post :/

A nie jednak mam coś, w czym można mi pomóc.
Mianowicie, po pokonaniu tych wszystkich skorpionków podchodze do drzwi uzywam science aby przeczytac co tam jest napisane. No ale niezbyt dobrze angielski rozumiem no i... prosze o pomoc co zrobic by te wrota sie roztwarły oO;x

Ten post był edytowany przez qRQ2: 17-01-2009, 18:25
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-01-2009, 18:22
Post #3




SHM-1
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 480
Nr użytkownika: 1 878
Dołączył: 14-01-2005

Tak n00bowskie pytanie no ale autor tez wcale się klarownością opisu instalacji w readme.txt nie popisał.

Wypakowuje się moda do katalogu z grą i odpalasz moda z pliku LHmod.exe i to wszystko!

Ewentualnie, jeśli zacina ci obraz to wejdź do pliku ddraw.ini i zmień to:

CODE
[Graphics]
;Set to 0 for 8 bit fullscreen
;Set to 4 for dx9 fullscreen
;Set to 5 for dx9 windowed
;A dx9 mode is required for any graphics related script extender functions to work (i.e. fullscreen shaders)
;Modes 1, 2 and 3 are no longer supported
Mode=0


zmień Mode=0 na Mode=4

To wszystko :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-01-2009, 18:27
Post #4




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 44
Nr użytkownika: 9 108
Dołączył: 22-12-2008

Dobra dzięki działa wszystko :] Ale teraz co z tymi drzwiami? Wiesz może jak je otworzyc? To sam początek gry....

Ten post był edytowany przez qRQ2: 17-01-2009, 18:29
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-01-2009, 18:45
Post #5




SHM-1
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 480
Nr użytkownika: 1 878
Dołączył: 14-01-2005

Z drzwiami jak też z innymi zadaniami trzeba się wykazać inteligencją własną. W każdym razie każde zadanie jest wykonywalne :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-01-2009, 18:55
Post #6




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 44
Nr użytkownika: 9 108
Dołączył: 22-12-2008

QUOTE(Cubik @ 17-01-2009, 19:00)
Z drzwiami jak też z innymi zadaniami trzeba się wykazać inteligencją własną. W każdym razie każde zadanie jest wykonywalne :)
*



Ale żeś dowalił xD No ale tak na serio to lukam na tą inskrypcje i tam pokazuje ( przy pomocy tłumacza Google Translate)
Jest jednym z nas, w każdym pokoju. Umieść nas w puli gliny i razem pokażemy Ci drogę

No i fajnie, jak zwykle :/ Zanim to odkryje jakiś czas minie :/ O Co tu biega. Ciekawe kogo mam umiescic jak w eq mam jabka 2 kamienie i 2 butelki jakies...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-01-2009, 19:26
Post #7




SHM-1
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 480
Nr użytkownika: 1 878
Dołączył: 14-01-2005

Podpowiem ci, że masz za mało kamieni. Poszukaj ich w tych sześciu pokojach, dokładnie przeszukuj każde pomieszczenie i każdy kąt. Opłaci się. Potem te kamienie wrzucisz do urny i drzwi się otworzą.
Na przyszłość przygotuj się na raczej trudne zadania ale pomysłowe. To jest test, który musisz przejść, aby udowodnić tym, którzy cię w ten test wpuścili, że nie jesteś taki głupi i nie ma dla ciebie rzeczy niemożliwych ;), czyli że dasz sobie radę na Pustkowiach.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-01-2009, 19:34
Post #8




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 44
Nr użytkownika: 9 108
Dołączył: 22-12-2008

Dziękowac :D Przeszukalem wszystko i pare kamieni rzucilem wiec musze zaczac gre od nowa ;x :P Pozdro i powodzenia
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-01-2009, 19:56
Post #9




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 8
Nr użytkownika: 9 109
Dołączył: 22-12-2008

Ten mod zaczyna się w jakimś więzieniu?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-01-2009, 19:56
Post #10




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 44
Nr użytkownika: 9 108
Dołączył: 22-12-2008

raczej w takiej podrasowanej swiatyni prób :P
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-01-2009, 20:12
Post #11




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 8
Nr użytkownika: 9 109
Dołączył: 22-12-2008

kurde to nie kumam - zainstalowałem całego F2 na dysku, potem patcha 1.02, wrzuciłem pliki do katalogu, uruchomiłem LHMOD.exe i nie widze róznicy...
ale lama ze mnie, nigdy w mody nie grałem ...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-01-2009, 20:14
Post #12




SHM-1
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 480
Nr użytkownika: 1 878
Dołączył: 14-01-2005

Patch 1.02 jest niepotrzebny, skasuj plik patch000.dat i grę odpalaj poprzez plik LHmod.exe

Już chyba pisałem o tym wcześniej!
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-01-2009, 20:14
Post #13




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 44
Nr użytkownika: 9 108
Dołączył: 22-12-2008

co nie znaczy ze nie bedziesz grał :PP ech masz polskiego czy ang fallouta?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-01-2009, 20:20
Post #14




SHM-1
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 480
Nr użytkownika: 1 878
Dołączył: 14-01-2005

Mod jest w dwóch wersjach, obydwie po angielsku ale jedna jest dla Fallouta w wersji angielskiej a druga wersja zangielszcza polskiego Fallouta (np. z Sagi) tak, żeby po wgraniu moda nie było miszmaszu angielsko-polskiego. Obydwie wersje są na FMC w Download, opisane wyraźnie, która na jaka wersję.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-01-2009, 21:20
Post #15




Outlander
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 399
Nr użytkownika: 3 132
Dołączył: 03-03-2006

Łihuuuu, robię teraz rzeź w lokacji Old Hotel. No bez znajomości angielskiego to panowie nie pogracie za bardzo.
Jak dla mnie mod czochra bobra, questy póki co są ciekawe, motyw główny intrygujący, lokacje fajnie wykonane, no i mnóstwo takich rolplejowych smaczków i przykuwających uwagę dialogów. Czasem się wykrzaczy, ale ogółem miodzik. Polecam.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 18-01-2009, 14:33
Post #16




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 44
Nr użytkownika: 9 108
Dołączył: 22-12-2008

Super mod, naprawdę trzeba troche pomyslec przy nim. Jak się nei zna zbyt dobrze angielskiego to na pewno szybko tego moda ani latwo sie nie przejdzie :]


Ten post był edytowany przez qRQ2: 18-01-2009, 14:41
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 18-01-2009, 19:43
Post #17




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 12
Nr użytkownika: 3 041
Dołączył: 27-01-2006

No i mam problem z tym modem już na poczatku(!)w wiezieniu.O ile dobrze zrozumiałem administrator daje mi kase i zlecenie wykrycia ucieczki z wiezienia(??),gadam z jednym gosciem na placu płace kase i jak wracam do zleceniodawcy zadania to nic z tego nie wynika!O co biega!!
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 18-01-2009, 20:21
Post #18




Outlander
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 399
Nr użytkownika: 3 132
Dołączył: 03-03-2006

Bo ten kolo daje Ci tylko wskazówkę.

SPOJLER DO QUESTA



Musisz iść do budynku z polami siłowymi, w ostatniej celi po lewej stronie znajdziesz kolesia, który opowie Ci dlaczego siedzi, jak to było z tą ucieczką i takie tam. Po powrocie do administratora będzie mógł naściemniać na Garreta - to ten na podwórku (ciekawa opcja!) albo na tego drugiego z celi.


KONIEC SPOJLERA

Ten mod ma to do siebie, że staty to nie wszystko, trzeba samemu pomędrkowaći imać się najróżniejszych rozwiązań i pomysłów. Często coś z tego wychodzi.


User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 18-01-2009, 22:53
Post #19




Włóczęga
Group Icon
Grupa: OUTPOST
Postów: 504
Nr użytkownika: 1 779
Dołączył: 01-12-2004

QUOTE(Micronus @ 18-01-2009, 21:36)
Ten mod ma to do siebie, że staty to nie wszystko, trzeba samemu pomędrkować i imać się najróżniejszych rozwiązań i pomysłów. Często coś z tego wychodzi.
*


O tak. Bardziej to pasuje do jakieś gierki point&click czy przygodowej niż cRPGa ale cóż...

Mod jest fajny ale też trochę uciążliwy, irytują mnie do bólu liniowe dialogi i co niektóre budynki z drzwiami w ścianach północnych/wschodnich.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 20-01-2009, 19:54
Post #20




SHM-1
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 480
Nr użytkownika: 1 878
Dołączył: 14-01-2005

Dwie sprawy (obydwie w Download na FMC):

PRIMO
Przerobiłem moda LH na użytek stosowania patchy mojej produkcji.
Ta paczka moda nazywa się Last Hope Mod v1.0 Unp [EN]
Można ją stosować na polsko- i angielskojęzycznym Falloucie.


SECUNDO
Zrobiłem pierwszego malutkiego patcha do moda. Nazywa się Last Hope Patch v1.0 by Cubik

Patch ten zapewnia ominięcie pewnego błędu w lokacji Farmers City uniemożliwiającego wykonanie jednego z zadań. Ponadto zmienione są właściwości niektórych drugów: nuka coli, piwa, "iguana on a stick" itp itd tak, że są one teraz użyteczne. Mają one właściwości mieszane tzn. leczniczo-zabójcze w zależności od charakteru danego drug-a. Nie zrobiłem spisu tych zmienionych rzeczy bo nie miałem czasu. Zrobię to w późniejszym terminie.

Stare sejwy z oryginalnego wydania moda będą działać z nową postacią moda i z patchem a także poźniejszymi.

Sposób ich instalacji czyli moda i patcha jest prosty i opisany w plikach "readme". I czytać mi proszę te "readme" żeby nie było potem narzekania, że "coś się zepsuło" albo "nie wiem jak zainstalować/grać..." czy "mod/sejwy/patch mi nie działają..."

Mimo to w razie jakich problemów dajcie znać tutaj na forum.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Strony  1 2 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 11-12-2019, 22:10