Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Celowanie na konsoli vs. PC, dyskusja

post 03-01-2009, 13:02
Post #1




SHM-4
Group Icon
Grupa: GWR-5
Postów: 1 659
Nr użytkownika: 1 766
Dołączył: 23-11-2004

QUOTE
a celująć nie_na_myszce mozna się pociąć.

Przesadzasz. Mam w domciu COD5 na xboxa i tylko na początku były kłopoty z przyzwyczajeniem się, potem już zupełnie bezwiednie siekałem japońców seriami z mojego Tommy Guna ;) Teraz sobie pykam w Mass Effect (które wygrało u mnie przy dylemacie co kupić - GTAIV vs Mass Effect) i celuje się dużo lepiej niż na PC (głównie to wina kiepskiej obsługi myszy w portach z konsoli na pieca).
I wiem co mówię, przez 15 lat grałem tylko na komputerach. A wystarczyło 15 minut ciupania padem i w ogóle nie zwracam uwagi czy to mysz czy gałka.
Nie mówiąc o tym, że po tylu latach przygód z PC (patchami, wiecznie zdezaktualizowanymi kartami graficznymi i procesorami, beznadziejną optymalizacją gier i innymi pierdołami), zakochałem się w Xboxie ;)

Ten post był edytowany przez Kamil: 03-01-2009, 13:06
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 03-01-2009, 14:26
Post #2




SHM-4
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 1 298
Nr użytkownika: 1 951
Dołączył: 13-02-2005

QUOTE(Kamil @ 03-01-2009, 14:17)
Przesadzasz. Mam w domciu COD5 na xboxa i tylko na początku były kłopoty z przyzwyczajeniem się
*


bładzisz synu, bładzisz. Każda myszka by bezlitośnie zmłuciła pupę padowi jesli chodzi o celowanie. Nie zapominaj, że w tych grach jest auto-aim (właściwie chyba we wszystkich strzelankach konsolowych) - nie bez przyczyny. bez niego byś w nic nie trafił.
Z drugiej strony sterowanie samą postacią i równoczesne operowanie kamerą jest o wiele łatwiejsze niz an pc, nie mówiąc o niekiedy karkołomnym mappingu klawiszy (zwłąszcza w tytułach przeniesionych z konsoli) - także coś zac coś.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 03-01-2009, 14:48
Post #3




SHM-4
Group Icon
Grupa: GWR-5
Postów: 1 659
Nr użytkownika: 1 766
Dołączył: 23-11-2004

QUOTE
Chciałbym Cię widzieć, jak grasz po sieci z kimś używającym myszy do celowania. biggrin.gif


Gram sobie w COD5 na xbox live i nie idzie mi ani gorzej ani lepiej niż grając w multi COD4 na PC. Zresztą pewnie dobry gracz konsolowy skopał by mi pupę na padzie, nawet gdybym ja grał na myszce. Tylko... co z tego? Nie jestem zawodowcem, ani nawet nie gram w żadnym klanie, ot czasami lubię sobie pociupać dla relaksu, więc nie potrzebuję super precyzji. A w singlu to już w ogóle gra mi się bardzo fajnie na padzie.

QUOTE
Bo problemem GTA IV nie są aż tak wysokie wymagania, tylko to, że nawety spełniając zalecane nie jesteś w stanie określić, czy gra ci pójdzie.


No tak. Mój laptop spełniał wymagania sporo powyżej minimalnych. Miałem już lecieć do sklepu, jednak po całym zamieszaniu w mediach, że niby taka kiepska optymalizacja, ściągnąłem wpierw pirata. No i miałem nosa. Gra uruchamiała się w najniższej rozdzielczości przy wszystkim na low i tak się cięła, że nijak nie dało się grać. W dodatku te straszne znikające tekstury, brrr... Wykopałem toto z dysku i ze zgrozą pomyślałem że prawie bym wtopił stówkę... Jak stanieje to kupię wersję na xpudło.

No i tak apropos. Gdzieś czytałem jakiś test, w którym wyszło, że GTA IV najwięcej ciągnie mocy z CPU i tak naprawdę to od procka zależy czy gra pójdzie czy nie. Wyszło też, że przy słabszym procesorze nawet potężne karty graficzne nic nie dają.

Za swoją "zapobiegliwość" i "sprawdzenie" gry przed zakupem, który być może nigdy nie nastąpi (pomijając już nawet prosty fakt, że chwalisz się tym na forum) otrzymujesz stosowną nagrodę.
Zoor
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 03-01-2009, 15:21
Post #4




Mechanik
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 450
Nr użytkownika: 2 326
Dołączył: 25-06-2005

QUOTE(Kamil @ 03-01-2009, 15:03)
Zresztą pewnie dobry gracz konsolowy skopał by mi dupę na padzie, nawet gdybym ja grał na myszce.

Obstawiam przeciwną sytuację - nawet dobremu graczowi konsolowemu dałbyś spokojnie radę, używając zestawu klawiatura + mysz. Kwestia precyzji i możliwości, których na padzie nie będziesz miał IMO nigdy. Ale ale, koniec offtopu z mojej strony. :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 03-01-2009, 16:04
Post #5




Ruda™
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 304
Nr użytkownika: 2 965
Dołączył: 07-01-2006

Vic ma rację. Konsolówki mają 1 wadę, co uwidacznia się w niektórych grach przenoszonych z konsoli na PC - pływający kursor, który nie jest ani trochę precyzyjny. Co widać np. gdy ruszy się nim pod kątem prostym. Kursor w PC-tówce pójdzie za myszką, w konwersie z konsoli "połynie" łukiem.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 03-01-2009, 16:28
Post #6




SHM-4
Group Icon
Grupa: GWR-5
Postów: 1 659
Nr użytkownika: 1 766
Dołączył: 23-11-2004

Akurat grając na konsoli się tego nie czuje, więc ja tego za wadę nie uznaję. Taki problem ujawnia się przy kiepskim porcie z konsoli na PC. W ten sposób spaprano niejedną konwersję.
Wg. mnie tak naprawdę przewaga myszy nad gałkami polega na jej intuicyjności.

User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 03-01-2009, 17:20
Post #7




SHM-4
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 1 298
Nr użytkownika: 1 951
Dołączył: 13-02-2005

A czy uwżaszasz, że mógłbyś zagrać na padzie w np. quake 3 jakby wszyscy inni mieli myszki?
quake 3 wygląda tak:
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 03-01-2009, 18:16
Post #8




Ruda™
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 304
Nr użytkownika: 2 965
Dołączył: 07-01-2006

:bag: Taki dość, rzekłabym, średni aim. Ale ja się w Quake'u nie specjalizuję.

A tak poza tym wpadłam, żeby przywołać do tematu.

:offtop: :offtop: :offtop:
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 06-01-2009, 19:14
Post #9




Silent Spamer
Group Icon
Grupa: Fallout Corner
Postów: 1 073
Nr użytkownika: 1 527
Dołączył: 01-07-2004

QUOTE(entrop @ 03-01-2009, 17:35)
A czy uwżaszasz, że mógłbyś zagrać na padzie w np. quake 3 jakby wszyscy inni mieli myszki?
quake 3 wygląda tak:

*



To standardowy silnik q3? Nigdy nie moge poznac. ;]
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 06-01-2009, 19:38
Post #10




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Nie wiem, jak wyglada gra na padzie, ale mam jedno pytanie...

Przy pomocy myszy mozna przeciez poruszac kursorem z rozna szybkoscia... Tak, ze bedzie sie poruszal powolutku, jak slimak, albo zasuwal z predkoscia niewodoczna dla oka...

Na padzie cos takiego jest mozliwe? Jesli nie, to IMHO nie ma o czym gadac...

Plus... Uzywajac myszy czlowiek porusza tak w praktyce cala konczyna, czyli czyms co cwiczyl w celu precyzyjnego ruchu od urodzenia... Dzyndzel na padzie poruszamy palcem... Do tego kciukiem, tak? Najmniej precyzyjnym palcem dloni...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 06-01-2009, 19:52
Post #11




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 497
Nr użytkownika: 850
Dołączył: 01-09-2003

"Dzyndzle" :D Fajne określenie...

"Dzyndzle" na padzie też wyczuwają dynamikę ruchu - czy lekko odchylisz czy walniesz gwałtownie do oporu... ale tak czy siak nie są tak precyzyjne jak myszki. Na myszce w końcu różnica pomiędzy obrotem o 90' czy 180' wynosi (u mnie) 5cm. Na padzie mieści się to w dziesiątych centymetra. Poza tym pad ma ograniczenia dynamiki- jeżeli masz ustawione że pełny obrót przy maksymalnym wychyleniu "dzyndzla" zabiera 2 sekundy to choćby ci żyłka pękła nie zrobisz tego szybciej...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 06-01-2009, 20:13
Post #12




Silent Spamer
Group Icon
Grupa: Fallout Corner
Postów: 1 073
Nr użytkownika: 1 527
Dołączył: 01-07-2004

A na ilu konsolach da sie zmieniac config? Zmieniac akceleracje, czulosc, czy wlaczac wygladzanie ruchow galek? Oo'
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 06-01-2009, 20:52
Post #13




Beer Lover
Group Icon
Grupa: Przyjaciel Shamo
Postów: 387
Nr użytkownika: 34
Dołączył: 04-11-2002

dyskusja na zasadzie czy da sie maluchem pojeciac szybciej niz ferrari. z gory po dziurach pewno i by sie dalo, tylko co z tego ?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 06-01-2009, 21:27
Post #14




SHM-3
Group Icon
Grupa: Legenda
Postów: 871
Nr użytkownika: 14
Dołączył: 03-11-2002

Testowalem jakis rok temu ps3 60gb z dwoma padami i dwoma grami (scigalka w klimacie flatouta Motor Storm i jakis fpp Resistance).
Grajac w fpp okolo kilku godzin zdarzylem przywyknac i do celowania i do korzystania z klawiszy dodatkowych (granat, kolba, cotamjeszcze).
Wszystko cacy, ale bezsensowna lupanka w poziomie i autoaimem nie zalatwia sprawy. Co gdybym chcial popykac w Hidden & dangerous 2 lub Flashpointa? A?

Byłoby pewnie wielkie Do'h!
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 06-01-2009, 21:46
Post #15




SHM-4
Group Icon
Grupa: GWR-5
Postów: 1 659
Nr użytkownika: 1 766
Dołączył: 23-11-2004

QUOTE
A czy uwżaszasz, że mógłbyś zagrać na padzie w np. quake 3 jakby wszyscy inni mieli myszki?

Pytanie jest bezprzedmiotowe, bo QIII nie jest grą konsolową i został stworzony docelowo na PC, jeszcze przed wydaniem na rynek PS2 (która to jest pierwszą konsolą, której gry można porównywać do tych tworzonych z myślą o komputerach).

No i tak finalnie:
Jak dla mnie dyskusja jest bezcelowa. Niektórzy próbują tutaj wyważać otwarte drzwi i udowadniać truizm że mysz jest precyzyjniejsza niż pad. No jest, tylko co z tego?
Ja tylko podjąłem temat, czy da się wygodnie grać w strzelanki na padzie. No i konkluzja: Wg. MNIE da się i MNIE się gra na padzie bardzo przyjemnie, mimo że z konsolą mam do czynienia od dwóch tygodni.
Nie wspominając o milionach innych użytkowników konsol.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 11-01-2009, 23:39
Post #16




Włóczęga
Group Icon
Grupa: OUTPOST
Postów: 504
Nr użytkownika: 1 779
Dołączył: 01-12-2004

Quake 3 Arena wyszedł też na konsole Segi, Dreamcast. Miałem okazje pograć i wielkiej tragedii nie było. Trzeba tylko odpowiednio wyczuć "gałkę" ale i tak mysz to mysz ;)

Mi się wydaje że wszystko zależy od gry - wspomniany Q3A na DC był przyjemny ale taki MOHRS na PS2 to tragedia. Nawet autoaima nie ma a czułość gały jest .......

QUOTE
Nie wspominając o milionach innych użytkowników konsol.

No tak, masy nie mogą się mylić :)

Ten post był edytowany przez Tails: 11-01-2009, 23:41
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 02-02-2009, 20:05
Post #17




SHM-4
Group Icon
Grupa: GWR-5
Postów: 1 659
Nr użytkownika: 1 766
Dołączył: 23-11-2004

QUOTE
Wszystko cacy, ale bezsensowna lupanka w poziomie i autoaimem nie zalatwia sprawy. Co gdybym chcial popykac w Hidden & dangerous 2 lub Flashpointa? A?


No właśnie gram w Batlefield: Bad Company. Autoaima nie ma nawet na singlu. Jest trochę trudniej, ale bez przesady. Spokojnie idzie grać, a po czasie się już zupełnie przyzwyczaja.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 12-11-2019, 15:47