Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> [F3] Cannot locate dvd-rom., Kolejny wspaniały bug?

post 10-02-2009, 13:08
Post #1




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

QUOTE
Please insert the correct CD-Rom, select OK and restart application


Problem pojawił się nagle, gra od tak przestała widzieć dividika i nie chce się uruchomić. Reinstalacja nic nie daje (setup.exe działa), próbowałem kombinacji z pathami i nic, gra przestała "żyć". Tzn. wczoraj mi się udało ją włączyć po restarcie kompa, ale dzisiaj ten manewr już nie działa. Nawet launcher na płycie twierdzi że jej nie ma w czytniku :huh:

Ktoś może ma pomysł co z tym zrobić? I nie, nie mam wgranych żadnych wirtualnych napędów etc. Gra jest oczywiście oryginalna, stan nośnika: idealny, czytnik dvd działa w porządku i wreszcie nie mam żadnych wirusów.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 10-02-2009, 17:08
Post #2




Ruda™
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 304
Nr użytkownika: 2 965
Dołączył: 07-01-2006

Morbid zachowanie typowe dla próby uruchomienia pirackiej kopii... Grrrr nienawidzę próbować pomóc, jak nie mogę fizycznie zadziałać na danym sprzęcie.

Spróbuj odłączyć Internet i zainstalować grę, nie patchować jej ani nic - zobacz czy ruszy - bez podłączenia do netu.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 10-02-2009, 17:53
Post #3




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

QUOTE(Ogoniok @ 10-02-2009, 17:23)
Morbid zachowanie typowe dla próby uruchomienia pirackiej kopii...
*



(IMG:http://img3.imageshack.us/img3/5199/dsc00131mm1.jpg)
(IMG:http://img3.imageshack.us/img3/dsc00131mm1.jpg/1/w800.png)

żeby nikt nie mówił że mam pirata :P

QUOTE
Spróbuj odłączyć Internet i zainstalować grę, nie patchować jej ani nic - zobacz czy ruszy - bez podłączenia do netu.


To niestety też nic nie daje, co prawda udało mi się uruchomić grę po restarcie i wywaleniu prawie wszystkiego z autostart'a (przez msconfig), jednak później na tych samych ustawieniach i tak gra nie chce ruszyć:/ A i jak pisałem wyżej próbowałem już bez path'a, z pierwszym i z drugim, dla każdego osobna instalka. Cracka nie użyje, bo muszę akurat grać z dlc'em, a bez ostatniego path'a niestety nie da rady w niego zagrać (sprawdzałem już)

W rejestrze też wszystko ok, zresztą nawet jakby coś się tam zrypało to reinstalka by to naprawiła.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 10-02-2009, 20:02
Post #4




Ruda™
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 304
Nr użytkownika: 2 965
Dołączył: 07-01-2006

Hyhyhy Morbid ależ ja wcale nie powiedziałam, że masz pirata, tylko, że tak się robi jak się próbuje pirata odpalić. :P

Poproszę loga z procesów (użyj Hijack This albo czegoś podobnego).

Zapewne próbowałeś uruchomić grę z minimalnymi ustawieniami grafiki.

A co ze sterownikami? Być może w sterownikach grafiki leży pies pogrzebany - spróbuj zainstalować jakieś starsze jeśli masz najnowsze, lub najnowasze, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.

Być może także jest to wina braku aktualizacji Windy - serwis paki i inne badziewia. Aktualizujesz Windę na bieżąco?

edit:
No i sterowniki do płyty głównej (tak, wbrew pozorom takie coś jest czasem potrzebne).

Acha i zobacz, czy w menedżerze urządzeń masz wszystkie sprzęty poinstalowane bez tych żółtych wykrzykników.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 10-02-2009, 20:34
Post #5




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

Co do sterów: Mam przedostatnie stery do mojej karty graficznej i nie zamierzam z nich rezygnować na rzecz nowych:P Reszta sterów jest "na bieżąco", ale to chyba nie wina sterowników, wszystko mi chodzi tak jak chodziło zwykle, nic się nie crashuje, tylko Fallout 3 dostał zajoba z tą płytą.

Według menedżera urządzeń wszystko działa jak należy, posiadam także ten program o którym pisałaś, mam nim przeprowadzić skan i przesłać Ci loga który on wykona? Bo szczerze to pierwszy raz go na oczy widzę i nie wiem co on potrafi :huh:
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 10-02-2009, 20:38
Post #6




Ruda™
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 304
Nr użytkownika: 2 965
Dołączył: 07-01-2006

Zrob loga i go tu wklej. Najlepiej loga z czasu jak płyta z F3 jest w DVD.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 10-02-2009, 20:48
Post #7




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

QUOTE
Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2
Scan saved at 20:38:58, on 2009-02-10
Platform: Windows Vista SP1 (WinNT 6.00.1905)
MSIE: Internet Explorer v7.00 (7.00.6001.18000)
Boot mode: Normal

Running processes:
C:\Windows\system32\Dwm.exe
C:\Windows\Explorer.EXE
C:\Windows\system32\taskeng.exe
C:\Program Files\IObit\Advanced SystemCare\AWC.exe
C:\Windows\system32\taskeng.exe
C:\Program Files\Java\jre6\bin\jusched.exe
C:\Windows\RtHDVCpl.exe
C:\Windows\System32\rundll32.exe
C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccApp.exe
C:\Program Files\IObit\Advanced SystemCare\Sup_SmartRAM.exe
C:\Program Files\TortoiseSVN\bin\TSVNCache.exe
C:\Program Files\Windows Media Player\wmpnscfg.exe
C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe
C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe
D:\Baldur.exe
C:\Program Files\Trend Micro\HijackThis\HijackThis.exe

R1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896
R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://search.speedbit.com/
R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157
R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896
R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896
R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157
R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,SearchAssistant =
R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,CustomizeSearch =
R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =
R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =
R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName =
O1 - Hosts: ::1 localhost
O2 - BHO: Adobe PDF Reader Link Helper - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Common Files\Adobe\Acrobat\ActiveX\AcroIEHelper.dll
O2 - BHO: (no name) - {1E8A6170-7264-4D0F-BEAE-D42A53123C75} - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\coShared\Browser\1.0\NppBho.dll
O2 - BHO: Java™ Plug-In SSV Helper - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre6\bin\ssv.dll
O2 - BHO: (no name) - {7E853D72-626A-48EC-A868-BA8D5E23E045} - (no file)
O2 - BHO: Pomocnik rejestracji usługi Windows Live - {9030D464-4C02-4ABF-8ECC-5164760863C6} - C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\Windows Live\WindowsLiveLogin.dll
O2 - BHO: Windows Live Toolbar Helper - {BDBD1DAD-C946-4A17-ADC1-64B5B4FF55D0} - C:\Program Files\Windows Live Toolbar\msntb.dll
O2 - BHO: Java™ Plug-In 2 SSV Helper - {DBC80044-A445-435b-BC74-9C25C1C588A9} - C:\Program Files\Java\jre6\bin\jp2ssv.dll
O3 - Toolbar: Windows Live Toolbar - {BDAD1DAD-C946-4A17-ADC1-64B5B4FF55D0} - C:\Program Files\Windows Live Toolbar\msntb.dll
O3 - Toolbar: Show Norton Toolbar - {90222687-F593-4738-B738-FBEE9C7B26DF} - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\coShared\Browser\1.0\UIBHO.dll
O4 - HKLM\..\Run: [Windows Defender] %ProgramFiles%\Windows Defender\MSASCui.exe -hide
O4 - HKLM\..\Run: [Symantec PIF AlertEng] "C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\PIF\{B8E1DD85-8582-4c61-B58F-2F227FCA9A08}\PIFSvc.exe" /a /m "C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\PIF\{B8E1DD85-8582-4c61-B58F-2F227FCA9A08}\AlertEng.dll"
O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] "C:\Program Files\Java\jre6\bin\jusched.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [RtHDVCpl] RtHDVCpl.exe
O4 - HKLM\..\Run: [osCheck] "C:\Program Files\Norton Internet Security\osCheck.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE C:\Windows\system32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit
O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\Windows\system32\NvCpl.dll,NvStartup
O4 - HKLM\..\Run: [ccApp] "C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccApp.exe"
O4 - HKCU\..\Run: [SmartRAM] "C:\Program Files\IObit\Advanced SystemCare\Sup_SmartRAM.exe" /m
O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: [Sidebar] %ProgramFiles%\Windows Sidebar\Sidebar.exe /detectMem (User 'USŁUGA LOKALNA')
O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: [WindowsWelcomeCenter] rundll32.exe oobefldr.dll,ShowWelcomeCenter (User 'USŁUGA LOKALNA')
O4 - HKUS\S-1-5-20\..\Run: [Sidebar] %ProgramFiles%\Windows Sidebar\Sidebar.exe /detectMem (User 'USŁUGA SIECIOWA')
O8 - Extra context menu item: &Windows Live Search - res://C:\Program Files\Windows Live Toolbar\msntb.dll/search.htm
O8 - Extra context menu item: E&ksportuj do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~3\Office12\EXCEL.EXE/3000
O9 - Extra button: Wpis w blogu - {219C3416-8CB2-491a-A3C7-D9FCDDC9D600} - C:\Program Files\Windows Live\Writer\WriterBrowserExtension.dll
O9 - Extra 'Tools' menuitem: &Wpis w blogu w Windows Live Writer - {219C3416-8CB2-491a-A3C7-D9FCDDC9D600} - C:\Program Files\Windows Live\Writer\WriterBrowserExtension.dll
O13 - Gopher Prefix:
O23 - Service: Symantec Event Manager (ccEvtMgr) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccSvcHst.exe
O23 - Service: Symantec Settings Manager (ccSetMgr) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccSvcHst.exe
O23 - Service: Symantec Lic NetConnect service (CLTNetCnService) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccSvcHst.exe
O23 - Service: COM Host (comHost) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\VAScanner\comHost.exe
O23 - Service: Harmonogram automatycznej usługi LiveUpdate - Symantec Corporation - C:\Program Files\Symantec\LiveUpdate\ALUSchedulerSvc.exe
O23 - Service: Symantec IS Password Validation (ISPwdSvc) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Norton Internet Security\isPwdSvc.exe
O23 - Service: LiveUpdate - Symantec Corporation - C:\PROGRA~1\Symantec\LIVEUP~1\LUCOMS~1.EXE
O23 - Service: LiveUpdate Notice Service Ex (LiveUpdate Notice Ex) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccSvcHst.exe
O23 - Service: LiveUpdate Notice Service - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\PIF\{B8E1DD85-8582-4c61-B58F-2F227FCA9A08}\PIFSvc.exe
O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (nvsvc) - NVIDIA Corporation - C:\Windows\system32\nvvsvc.exe
O23 - Service: PnkBstrA - Unknown owner - C:\Windows\system32\PnkBstrA.exe
O23 - Service: Symantec Core LC - Unknown owner - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\CCPD-LC\symlcsvc.exe
O23 - Service: Symantec AppCore Service (SymAppCore) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\AppCore\AppSvc32.exe

--
End of file - 6687 bytes


Mam nadzieje że o to chodzi
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 10-02-2009, 22:17
Post #8




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

A skad ze zdobyl DLC do F3? Cenega nie wydala jeszcze dodatkow do polskiej wersji tak? czy mnie cos ominelo? :P
Moze pogryzlo sie to, ze zaistalowales DLC ktory nie byl wydany pod polska wersje F3...

PS: Przez DLC rozumiem dodatki do F3...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 10-02-2009, 22:33
Post #9




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

QUOTE(Deat©hClaw @ 10-02-2009, 22:32)
A skad ze zdobyl DLC do F3? Cenega nie wydala jeszcze dodatkow do polskiej wersji tak? czy mnie cos ominelo? :P
Moze pogryzlo sie to, ze zaistalowales DLC ktory nie byl wydany pod polska wersje F3...

PS: Przez DLC rozumiem dodatki do F3...
*


Dodatek nie sprawił mi żadnego problemu, działa bez zarzutu. A co do tego jak go zdobyłem:
QUOTE
Kuzyn z niemiec nabył go za mnie, wisiał mi szmal a że bawi się w te windows life'y, toteż rozliczyliśmy się właśnie w ten sposób.

Czy taka odpowiedz Cie zadowala? ;) Tzn. jak będzie Polska premiera i Cenega skusi się na wydanie wszystkich dlc'ów w pudle, to i tak je kupie (ze względów kolekcjonerskich). A jak nie to następne dodatki mnie ominą;/ Niestety nie mam więcej zadłużonych kuzynów :P

Ten post był edytowany przez Morbid: 11-02-2009, 10:44
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 11-02-2009, 18:26
Post #10




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

No juz mniejsza o to skad go masz - chodzilo mi o sam fakt, ze nie jest on przeznaczony do polskiej wersji gry.
Moze dlatego cos sie pogmatwalo i teraz gra nie moze zlokalizowac plytki. Jakies bledy zabezpieczen czy cus.

Wbrew pozorom wersja PL od oryginalnej nie rozni sie tylko tym, ze zmieniono napisy...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 11-02-2009, 18:51
Post #11




Newsman Shamo
Group Icon
Grupa: Newsman
Postów: 455
Nr użytkownika: 1 895
Dołączył: 22-01-2005

Morbid, widzę że używasz Windows Vista sp1 i to może być problem. Widze w necie że sporo ludzi, w przypadku różnych gier dostaje właśnie takie komunikaty "Please insert the correct CD-Rom, select OK and restart application", czasem pomaga patch wydany przez twórców ale do F3 chyba takiego nie ma nie?

Tu masz jak ktoś rozwiązał ten problem z Battlefieldem:

I got it to launch now - I'm running windows Vista Premium and this is what I did.

Disable Compatibility Mode .

Right-click on the shortcut used to launch the program and choose Properties.
Click on the Compatibility tab.
Uncheck the box next to Run this program in compatibility mode for.
Click the Apply button, and then click OK to close the window.
Launch the game from the shortcut that you just modified.


************** UPDATE # 2 **********************

You will have to Enable Compatibility Mode for Admin only and not all users or you will get PunkBuster Kicks. The game and NS expansion is running great now.

Nie wiem na ile Ci to pomoże, ale jak widać problem nie dotyczy jednej gry i tylko Ciebie :)

EDIT:

Na forum X-12 mają podobny temat i kilka sugestii rozwiązania:

http://forum.x-12.pl/viewtopic.php?f=42&t=...2f559d4be&p=792
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 11-02-2009, 19:00
Post #12




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

Hm niezły beton, pamiętam że już to akurat robiłem, bez skutku. Teraz gra odpaliła :) Tylko pytanie czy będzie już teraz chodzić, czy to tylko jej chwilowe widzimisię? ;) No ale jeżeli problem się rozwiązał, to dzięki wszystkim za pomoc :beer2: jak się okaże że to tylko chwilowo rozwiązało problem to i tak :beer2: dla wszystkich ;)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 19-09-2019, 13:45