Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

2 Strony  1 2 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> [F3] MaFFejowe zabawy w "moddowanie", czyli... od zera do bohatera ;D

post 07-11-2008, 14:57
Post #1




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 209
Nr użytkownika: 8 048
Dołączył: 29-08-2008

Pierwsze z efektów pracy do ściagnięcia:

CLOSE TO FALLOUT: Cursor plus Crosshair 1.1
http://www.fallout3nexus.com/downloads/file.php?id=318
INFO: Podmiana kursora i/lub celownika na tego z oryginalnych Falloutów.

CLOSE TO FALLOUT: Menu Screens 1.1
http://www.fallout3nexus.com/downloads/file.php?id=584
INFO: Prosta sprawa - podmiana loading screenów i obrazków w menu. Pojawiło się sporo klasycznych artów + klimatyczne ujęcia z F3. Początkowo nie miałem zamiaru ujawniać efektów tej beztroskiej zabawy, ale jeden mi tu tyły truł... hehe... ;]

CLOSE TO FALLOUT: Return of the Talking Heads 1.0
http://www.fallout3nexus.com/downloads/file.php?id=2304
INFO: Nowy wystrój ekranu dialogowego. Wszystko oparte na F2 oraz F:T. W efekcie dostajemy coś co wygląda jak talking head.



Kolejnym będzie "CLOSE TO FALLOUT: Injures and Weapons" - data premiery niestety nieznana ;].



------------------------------------------------

Modder ze mnie żaden, ale kiedyś trzeba zacząć ;). Zacząłem się troszkę bawić w F3 od chyba najprostszych rzeczy - od interfejsu. Większość tego nie bierzcie na razie do końca na poważnie: po prostu czasami coś tu postnę żeby poznać Waszą opinię, spytać o poradę itd. Wszystko to raczej efekty takiej beztroskiej nauki-zabawy. Może i część pomysłów bardziej "upoważnię" kiedyś :).

Zacząłem od kursora i celownika, już o tym pisałem:

(IMG:http://img230.imageshack.us/img230/5959/02ac9.th.jpg)(IMG:http://img230.imageshack.us/images/thpix.gif)(IMG:http://img227.imageshack.us/img227/8600/03le0.th.jpg)(IMG:http://img227.imageshack.us/images/thpix.gif)

Nowe grafiki w menu:
• jeden z ekranów ładowania:
(IMG:http://img88.imageshack.us/img88/5904/01jl3.th.jpg)(IMG:http://img88.imageshack.us/images/thpix.gif)
• ekran początkowy
(IMG:http://img151.imageshack.us/img151/1118/01nr8.th.jpg)(IMG:http://img151.imageshack.us/images/thpix.gif)
• kilka nowych "slajdów":
(IMG:http://img125.imageshack.us/img125/4480/02sl4.th.jpg)(IMG:http://img125.imageshack.us/images/thpix.gif)(IMG:http://img125.imageshack.us/img125/8776/03xk4.th.jpg)(IMG:http://img125.imageshack.us/images/thpix.gif)(IMG:http://img224.imageshack.us/img224/1075/04kh4.th.jpg)(IMG:http://img224.imageshack.us/images/thpix.gif)(IMG:http://img232.imageshack.us/img232/6742/05ah4.th.jpg)(IMG:http://img232.imageshack.us/images/thpix.gif)(IMG:http://img232.imageshack.us/img232/944/06xm1.th.jpg)(IMG:http://img232.imageshack.us/images/thpix.gif)(IMG:http://img374.imageshack.us/img374/3715/07ws2.th.jpg)(IMG:http://img374.imageshack.us/images/thpix.gif)

Oraz mój dosyć popierniczony pomysł. To co tutaj macie to wstępna wersja-alfa-beta-"droga-daleka", efekt 20 minut zabawy z wykorzystałem szkieletu z moda Revelation. Wydaje mi się, że można by coś z tego pomysłu zrobić, musiałbym jednak rozpracować te XMLe i zbudować wszystko od początku.

(IMG:http://img125.imageshack.us/img125/1362/dialog2ix5.th.jpg)(IMG:http://img125.imageshack.us/images/thpix.gif)(IMG:http://img125.imageshack.us/img125/5783/dialog1wo9.th.jpg)(IMG:http://img125.imageshack.us/images/thpix.gif)

Ten post był edytowany przez MaFFej: 28-12-2008, 14:14
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 07-11-2008, 15:07
Post #2




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 412
Nr użytkownika: 6 276
Dołączył: 14-02-2008

Zioooommm!!! Rząądzisz!!!!! O tym właśnie myslałem. Tzn żeby zrobić z NPC-ów w jakiś sposób talking heady, ale nie wpadłem na to że to takie proste może być. Chłopie wrzucaj to Nexusa. Absolutna rewelacja!!!!! Ten interfejs zrobi tam furorę, zobaczysz. 8]
A ja muszę czekać na najnowszego Nifftoola z pełnym wsparciem :( i nowe pluginy do Maxa i Blendera.
I dobrze byloby by okno talking heads było na całym ekranie. To pewnie wymusza przygotowanie wersji do każdej rozdzielczości.

Ten post był edytowany przez Nathaniel77: 07-11-2008, 15:14
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 07-11-2008, 16:50
Post #3




SHM-2
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 544
Nr użytkownika: 5 072
Dołączył: 08-10-2007

Chwilami żałuje, że musze grać na stockowym F3... ;/

Ale do czasu :) zapowiada się genialnie, ale nie wrzucaj jeszcze na NExusa, zrób więcej zmian, żeby mod się wyróżniał wreszcie tym, że zmienia więcej niż 1 rzecz.

Ten post był edytowany przez Ulyssaeir: 07-11-2008, 16:52
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 07-11-2008, 17:50
Post #4




First to Fight!
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 633
Nr użytkownika: 1 860
Dołączył: 07-01-2005

QUOTE(MaFFej @ 07-11-2008, 14:59)
Oraz mój dosyć popierniczony pomysł. To co tutaj macie to wstępna wersja-alfa-beta-"droga-daleka", efekt 20 minut zabawy z wykorzystałem szkieletu z moda Revelation. Wydaje mi się, że można by coś z tego pomysłu zrobić, musiałbym jednak rozpracować te XMLe i zbudować wszystko od początku.

(IMG:http://img125.imageshack.us/img125/1362/dialog2ix5.th.jpg)(IMG:http://img125.imageshack.us/images/thpix.gif)(IMG:http://img125.imageshack.us/img125/5783/dialog1wo9.th.jpg)(IMG:http://img125.imageshack.us/images/thpix.gif)
*




Chyba najlepsza modyfikacja jaką do tej pory widziałem, oby się udało jakoś i uchwycić ich teksy w okienku i nasze odpowiedzi.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 07-11-2008, 18:01
Post #5




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 209
Nr użytkownika: 8 048
Dołączył: 29-08-2008

Hehe, ja to troszkę tak dla zabawy zrobiłem - nie spodziewałem się takiej reakcji ;). Jednak teraz kiedy widzę, że pomysł nie jest nietrafiony, pozostaje mi jedno: zabrać się za to poważnie. Nath, Ulyssaeir - nie mam zamiaru wpuszczać tego "w świat", na Nexusa bo w takiej postaci się do tego zwyczajnie nie nadaje. Zabieram się do roboty :).

Chciałbym też w jakiś sposób rozdzielić kwestię, które wypowiadają nasi rozmówcy i nasze opcje do wyboru - żeby się nie zamieniały, nie wiem tylko czy jet to technicznie możliwe. Mam zamiar dodać też gdzieś "ekranik" z informacjami o ilości posiadanych kapsli. Szczerze to chciałbym przerobić cały interfejs. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Ekran dialogu jest i tak priorytetem :).
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 07-11-2008, 18:14
Post #6




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 32
Nr użytkownika: 8 613
Dołączył: 06-11-2008

MaFFej pośpiesz się, bo jak patrzę na te screeny, to nie chce mi się grać w podstawkę :-).

P.S. Zrób jaśniejszą czcionkę. A da radę zrobić tak, by to imię i nazwisko było z innej strony, albo na jakimś tle i podmienić suwak?

Ten post był edytowany przez Premislaus: 07-11-2008, 18:18
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 07-11-2008, 18:46
Post #7




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

W Falloutcie 3 jest po prostu za mało Fallouta :( Jest za mało szczegółów za które tak kochaliśmy pierwowzór, dlatego tego typu mody Maffeju są na wagę złota. Z niecierpliwością czekam aż skończysz swoje dzieło :) Powodzenia!
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 07-11-2008, 18:59
Post #8




SHM-2
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 544
Nr użytkownika: 5 072
Dołączył: 08-10-2007

Ten ekran się odpala po kliknięciu na osobe czy też jest oblivionowy "najazd" na twarz i wtedy pojawia się ekran?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 07-11-2008, 19:39
Post #9




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 412
Nr użytkownika: 6 276
Dołączył: 14-02-2008

Jeśli się nie mylę, to jest tylko obudowane okienko dialogu, kolega Maffej dokleił do okna te dodatkowe grafiki. Ale jest to normalny tryb rozmowy jaki mamy w F3.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 08-11-2008, 22:40
Post #10




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 209
Nr użytkownika: 8 048
Dołączył: 29-08-2008

Nath, jest dokładnie tak jak piszesz :).

Oto efekty dwu-wieczorowej pracy:

1. Tutaj jest wersja a la F3 czyli kwestie i opcje dialogowe pojawiają się zamiennie:
(IMG:http://img378.imageshack.us/img378/8483/dialog01re9.th.jpg)(IMG:http://img378.imageshack.us/images/thpix.gif)(IMG:http://img227.imageshack.us/img227/4263/dialog02cw0.th.jpg)(IMG:http://img227.imageshack.us/images/thpix.gif)

2. A tu, coś a la F1/2 - po pojawieniu się listy z opcjami dialogowymi ciągle widzimy ostatnią kwestię:
(IMG:http://img227.imageshack.us/img227/3113/dialog03df9.th.jpg)(IMG:http://img227.imageshack.us/images/thpix.gif)(IMG:http://img227.imageshack.us/img227/2579/dialog04yq2.th.jpg)(IMG:http://img227.imageshack.us/images/thpix.gif)

Niestety nie jestem pewny jak sprawuje się druga wersja - zrobiłem troszkę testów, i nie trafiłem na taki "ekran", który nie mieściłby się na "monitorku", co wcale nie oznacza, że taka sytuacja nie może mieć miejsca. Pierwsza wersja jest bezpieczniejsza, do tego wyświetla więcej opcji dialogowych na raz.

I kolejne NIESTETY:
A. Zrobiłem tylko wersję na 1280x1024 i na innych nie będzie to wyglądać tak jak powinno. Teoretycznie można odpalić toto na wyższej rozdzielcie, niższe niestety w ogóle odpadają. Przy kolejnych rozdzielczościach trzeba budować niemalże wszystko od nowa.
B. Przed rozpoczęciem rozmowy, zanim wczytają się grafiki jest mały 1-2 sekundowy poślizg, opóźnienie, "zwisek".
C. Kurcze blade, nie mam pojęcia jak dodać wyświetlanie ilości posiadanych kapsli.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 08-11-2008, 23:00
Post #11




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

W przeciwieństwie do typów którzy malują PW na różowo, czy dodają skinna "hello kitty" Ty robisz coś nie tyle co ciekawego co potrzebnego i ważnego! Zrobiłeś jeden z pierwszych kroków aby zrobić z F3 prawdziwym Falloutem :) Krok po kroku, a w to coś aż zechce się grać! :D Osobiście Ci Dziękuje Maffeju (pod warunkiem że to jakoś udostępnisz :lol: ) Jeszcze raz powodzenia Ci życzę, w Twej wiekopomnej misji!
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 08-11-2008, 23:34
Post #12




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 584
Nr użytkownika: 590
Dołączył: 12-06-2003

A mógłbyś jakoś na szybko opisać jak dostosować mod do różnych rozdzielczości? Każdy mógłby dopasować do własnej, puścić w internet i tym sposobem mielibyśmy załatwione pewnie wszystkie rozdziałki.
BTW: Gratuluję pomysłu, IMO super inicjatywa!!!
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 09-11-2008, 01:33
Post #13




First to Fight!
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 633
Nr użytkownika: 1 860
Dołączył: 07-01-2005

Wygląda bardzo klimatycznie ale przydałby się jakis download albo to ja jestem ślepy :) Najlepiej updatuj pierwszego posta
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 09-11-2008, 01:44
Post #14




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 412
Nr użytkownika: 6 276
Dołączył: 14-02-2008

Daj sobie spokój z kapslami, już wygląda świetnie. 8] Faktycznie gdyby zrobić paczki dla innych rozdzielczości mógłbyś swojego moda udostępnić ogółowi (mam na myśli cały świat) :) W poniedziałek spróbuję ci pomóc z 1024:768, albo 800 : 600. Absolutne brawa za genialny w prostocie i bardzo klimatyczny pomysł !!!
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 09-11-2008, 09:15
Post #15




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 178
Nr użytkownika: 2 168
Dołączył: 28-04-2005

A potem jeszcze panoramiki, 1280x960...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 09-11-2008, 10:10
Post #16




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 317
Nr użytkownika: 7 577
Dołączył: 09-07-2008

WOW!!! PRAWDZIWY FALLOUT POWRACA :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 09-11-2008, 10:23
Post #17




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Mrau! ^^ Moja kochana Moira teraz jest nawet klimatyczna xD ...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 09-11-2008, 10:47
Post #18




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 317
Nr użytkownika: 7 577
Dołączył: 09-07-2008

Gdzie na stronie fallout3nexus jest mozliwosc pobrania jakis modow? Zalozylem konto, zalogowalem sie ale nigdzie nie widac opcji download:/ Gdzie to jest?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 09-11-2008, 14:11
Post #19




SHM-2
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 544
Nr użytkownika: 5 072
Dołączył: 08-10-2007

Masz w jednej linijce descriptions files image i tak dalej, trudno przeoczyć
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 09-11-2008, 14:19
Post #20




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 209
Nr użytkownika: 8 048
Dołączył: 29-08-2008

Zrobiłem drobną poprawkę. Ekran wyświetla się prawidłowo na każdej rozdzielczości, przynajmniej powinien - testowałem jedynie na takich na jakich mogę (800x600/1024x768/1280x1024), proporcje są zachowane. W przypadku rozdzielczości innych niż 5:4 (czyli innych niż 1280x1024) po bokach po prostu mamy czarny obszar ("na wysokość" jest OK). Dla przykładu jak to wygląda w 1024x768, na 800x600 wygląda identycznie - proporcje są takie same. Na rozdzielczościach panoramicznych też powinno to działać, ale nie jestem pewny i nie wiem jak to będzie prezentować się z funkcjonalnością (czy np. gęba trafi w otwór ;D i czy nie będzie... za wielka). Każdy chętny, kto może odpalić grę na rozdziałkach innych niż wymienione wcześniej trzy, czyli na rozdziałkach panoramicznych oraz na 1400×1050 i w wyższych może się do mnie zgłaszać - beta testy się przydadzą ;).

NIESTETY, te grafiki przykrywają wszystko... jak się pojawia info o otrzymanym przedmiocie czy queście - nic nie widzimy... premiera opóźniona z dwóch przyczyn ;D.

PS. Nath, dzięki, ale prawdopodobnie się obędzie :). Chyba, że znalazłbyś jakieś rozwiązanie na w/w problem.
PS2. Wiem, że zakrywanie/wypełnianie ekranu na czarno jest mało gustowne, ale to najprostsze do wykonania i najbardziej uniwersalne wyjście (dzięki temu może być jedna wersja, dla każdej rozdzielczości).

Ten post był edytowany przez MaFFej: 09-11-2008, 14:45
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Strony  1 2 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 21-07-2019, 05:31