Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

2 Strony < 1 2 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> [F3] MaFFejowe zabawy w "moddowanie", czyli... od zera do bohatera ;D

post 10-11-2008, 16:08
Post #21




SHM-2
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 544
Nr użytkownika: 5 072
Dołączył: 08-10-2007

MaFFej, masz (znasz?) może jakiś krótki poradnik konwersji do DDS z zachowaniem kanału alpha? Chciałęm zrobić fajny celownik, taki który pozwala precyzyjnie celować, jednocześnie nie zasłaniając celu, nierzadko znacznie ddalonego. Pomysł mam mniej więcej taki:

(IMG:http://img142.imageshack.us/img142/217/asdpi3.jpg)


Ten kursorek z Fallouta jest dobry do walki na krótkim dystansie, ale jak ktoś gre opiera na hunting riffle to nie ma sposobu ;P

Ten post był edytowany przez Ulyssaeir: 10-11-2008, 16:10
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 10-11-2008, 18:13
Post #22




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 209
Nr użytkownika: 8 048
Dołączył: 29-08-2008

Ulysss, nie wiem... serio :D. Całkiem nieźle nawkurzałem się przy tych kanałach alfa - przekleństwa leciały gęsto. Osobiście wykorzystuje tylko GIMPa z pluginem na DDSy - nim wszystko otwieram, zapisuje i edytuje. Kanał alfa dodany w GIMPie zachowuje się przy zapisywaniu DDSów. Pierniczę inne narzędzia, konwertery i takie tam... ;)

Ten post był edytowany przez MaFFej: 10-11-2008, 18:15
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 10-11-2008, 18:22
Post #23




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 248
Nr użytkownika: 1 054
Dołączył: 26-11-2003

chwała Ci !

myślałem właśnie o czymś takim :) jeszcze raz chwała Ci! jak co to mogę pomóc
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 10-11-2008, 19:14
Post #24




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 497
Nr użytkownika: 850
Dołączył: 01-09-2003

No proszę, wygląda na to że gdy zabiorę się kiedyś za F3 (na razie sprzęt nie pozwala) to to już będzie całkiem niezła gra :D

MaFFej for president!
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 11-11-2008, 21:13
Post #25




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 209
Nr użytkownika: 8 048
Dołączył: 29-08-2008

QUOTE(DrapiChrust @ 10-11-2008, 19:16)
MaFFej for president!
*



Mówisz, że mam szanse? Hehe...

UWAGA! AKTUALIZOWAŁEM PIERWSZEGO POSTA!
MODEK Z KURSOREM/CELOWNIKIEM WYLAZŁ Z MOJEGO LABORATORIUM, hehe.



User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 18-11-2008, 14:10
Post #26




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 209
Nr użytkownika: 8 048
Dołączył: 29-08-2008

Ciągle mam problem z uporaniem się z grafiką zasłaniająca komunikaty - na ten moment wprowadziłem rozwiązanie tymczasowe: część grafiki jest przeźroczysta w 35% i ew. komunikaty... prześwitują przez nią ;D. Ekran dopasowuje się automatycznie do rozdzielczości (na wysokość i na szerokość - nie ma żadnych "czarnych pasów"). O ile w 4:3 (800×600, 1024×768) oraz 5:4 (1280×1024) wszystko wygląda CACY to nie mam pojęcia jak prezentuje się w 16:9 i 16:10 (panoramy). Ponawiam prośbę:

Każdy chętny, kto ma możliwość odpalenia F3 w rozdzielczościach panoramicznych oraz rozdzielczościach 4:3, od 1400×1050 wzwyż - proszony jest o kontakt. O ile chce troszkę pomóc ;]. Nie chciałbym wypuszczać modzika przed testem na tych rozdziałkach.

PS. Może wrzucę screeny, jak to wygląda. Przebudowałem drastycznie (uszczuplając) kod i samą grafikę (część elementów wyciągnięta z Tacticsa).
PS2. Mod z kursorem/celownikiem został zresztą też upgrade'owany - na Nexusie od dłuższego czasu jest nowsza wersja, z innym celownikiem (a ala F:T).

--------EDIT--------

Oto obiecane screeny:

1280×1024 (5:4)
(IMG:http://img75.imageshack.us/img75/151/screenshot91re9.th.jpg)(IMG:http://img75.imageshack.us/images/thpix.gif)(IMG:http://img221.imageshack.us/img221/5278/screenshot93qk5.th.jpg)(IMG:http://img221.imageshack.us/images/thpix.gif)(IMG:http://img129.imageshack.us/img129/2344/screenshot92je9.th.jpg)(IMG:http://img129.imageshack.us/images/thpix.gif)(IMG:http://img91.imageshack.us/img91/7647/screenshot95nq5.th.jpg)(IMG:http://img91.imageshack.us/images/thpix.gif)

i przykładowo 1024×768 (4:3, przy 800×600 proporcje są identyczne)
(IMG:http://img116.imageshack.us/img116/6521/screenshot96yj6.th.jpg)(IMG:http://img116.imageshack.us/images/thpix.gif)

Ten post był edytowany przez MaFFej: 18-11-2008, 18:00
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 19-11-2008, 10:56
Post #27




SHM-1
Group Icon
Grupa: GWR-5
Postów: 437
Nr użytkownika: 87
Dołączył: 24-11-2002

Czy nadal gdy rozpoczynamy rozmowę jest sekundowy freeze na wczytanie się interfejsu?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 19-11-2008, 12:57
Post #28




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 6
Nr użytkownika: 8 707
Dołączył: 14-11-2008

QUOTE(MaFFej @ 18-11-2008, 14:12)
Każdy chętny, kto ma możliwość odpalenia F3 w rozdzielczościach panoramicznych oraz rozdzielczościach 4:3, od 1400×1050 wzwyż - proszony jest o kontakt. O ile chce troszkę pomóc ;]. Nie chciałbym wypuszczać modzika przed testem na tych rozdziałkach.


--------EDIT--------

Ja mam taką możliwość więc jak chcesz mogę przetestować .

A teraz moja prośba i jednocześnie pytanie .

Jak wyeksportować z pliku .bsa pliki .dds chodzi mi o tekstury z pliku fallout-textures.bsa.

Mam BSA Commander ,po odpaleniu wyskakuje błąd,doczytałem się ,że trzeba odpalić Hexa(mam Hex Editor Neo) i zmienić w pliku .bsa bit 4 z 67 na 68 i nie wiem jak to zrobić tzn.gdzie to zmienić,po raz pierwszy mam styczność z Hexem czy jak to się zwie.
A chcę wyeksportować tekstury i je dopracować.

I nie odsyłajcie mnie na stronę fallout3-next bo tam nie jest to wytłumaczone.

Po drugie na Nexcie widziałem ,że gościu zrobił ak-47 z nową animacja i moje pytanie w czym on to robił ,może ktoś wie ?

Pozdr.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 19-11-2008, 16:31
Post #29




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 6
Nr użytkownika: 8 707
Dołączył: 14-11-2008

Prośba nie aktualna ,sam sobie poradziłem.
Pozdr.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 20-11-2008, 12:51
Post #30




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 209
Nr użytkownika: 8 048
Dołączył: 29-08-2008

QUOTE(Kmieciu4eveR @ 19-11-2008, 10:58)
Czy nadal gdy rozpoczynamy rozmowę jest sekundowy freeze na wczytanie się interfejsu?
*



Niestety, taki urok Gamebryo. Idzie przywyknąć, a jeśli prowadzi się kilka rozmów, jedna za drugą, na jakiś czas grafika pozostaje w pamięci i freezu przez pewien okres już nie ma.

@szarywilq
Dzięki za odezwę ;), pomoc się zawsze przyda. Prześlę Ci PW z tym co trzeba.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 20-12-2008, 22:34
Post #31




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 209
Nr użytkownika: 8 048
Dołączył: 29-08-2008

Modzik z "gadającymi głowami" wkrótce wrzucę na Nexusa.

Aktualnie pracuję nad modyfikacją, która uniemożliwi graczowi używanie broni przy złamanych rękach:
• uszkodzona prawa - nie można używać broni jedno i dwuręcznych (czyli... żadnej)
• uszkodzona lewa - nie można używać broni dwuręcznych

Pierwsze testy są obiecujące - wygląda na to, że mi się uda...

PS. Moim marzeniem jest wykonanie w jakiś sposób (o ile jest to możliwe) elementu działającego w następujący sposób: przy uszkodzonej prawej ręce, postać przerzuca broń jednoręczną do... lewej ręki (pistolet "wystaje z lewej strony ekranu") i używa go z 50% skutecznością (przecież domyślnie jest praworęczny ;)).

Ten post był edytowany przez MaFFej: 20-12-2008, 22:36
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 20-12-2008, 22:53
Post #32




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

Twój mod "gadające łby" kłóci się z revelation ui?

Ten post był edytowany przez TMorbid: 20-12-2008, 22:53
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 21-12-2008, 20:51
Post #33




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 209
Nr użytkownika: 8 048
Dołączył: 29-08-2008

Nie. Po prostu instalujesz najpierw Revelation, a potem dogrywasz mojego. Efekt jest taki, że masz Revelation i tylko ekran rozmowy ulega zmianie. Osobiście tak właśnie grałem. Problemów nie ma.

Wkrótce wrzucę to to na Nexusa.

Ten post był edytowany przez MaFFej: 21-12-2008, 20:53
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 28-12-2008, 12:21
Post #34




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 209
Nr użytkownika: 8 048
Dołączył: 29-08-2008

Muszę ponarzekać...

Język skryptowy F3 jest... hmm... woła o pomstę do niebios. Podczas pracy nad w/w projektem zderzyłem się ze straszną rzeczywistością. Z powodu braku możliwości pisania własnych funkcji/procedur i /lub z powodu braku JEDNEJ komendy, która wydaje mi się całkiem oczywista ("odłóż aktualnie używaną broń" lub "sprawdź aktualnie używaną broń"), kod utracił uniwersalność (tzn. działa tylko na te bronie, które się uwzględni, dograsz coś z innym modem i lipa - na nowej pukawce nie śmiga) oraz... rozrósł się do potwornych rozmiarów. Najlepsze jest to, iż GECK narzuca ograniczenia na długość jednego skryptu i... nie zmieściłem się :D. Uszczuplenie kodu zajęło mi sporo czasu, zmuszony byłem wywalić prawie wszystkie komentarze i zredukować wcięcia (sam teraz nie mogę się w tym odnaleźć ;D) oraz usunąć kilka broni. Broni, które są raczej takimi "rzadkimi", "specjalnymi" przedmiotami (jak "unikatowy rzadki pistolet towarzysza XXX" ;D), które na dobrą sprawę nie wiem czy gracz może znaleźć w normalnej grze, ale jednak są...

Przy Oblivionie, z tego co widzę, sprawa wygląda tak samo. Dopiero tzw. Oblivion Script Extender (OBSE) - specjalny dodatek, dodał masę nowych funkcji i poleceń. Tam znalazłem to co by mi się przydało. Na szczęście powstaje specjalny odpowiednik OBSE dla F3, zwany FOSE, ale jak na razie jest we wczesnej wersji (v0001 beta ;)) i raczej cudów nie oferuje (tego czego sam potrzebuje, na ten moment, tam nie ma).

Ten mój skrypt jest teraz tak straszny, że obawiałbym się go pokazywać światu. Nie wiem nawet czy jego długość nie może w jakiś tam sposób spowalniać, destabilizować gry...


----------

EDIT:

http://www.fallout3nexus.com/downloads/file.php?id=2304

"CLOSE TO FALLOUT: Return of the Talking Heads" na Nexusie. Zapraszam ;).

Ten post był edytowany przez MaFFej: 28-12-2008, 14:16
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 17-02-2009, 16:30
Post #35




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 22
Nr użytkownika: 9 694
Dołączył: 13-02-2009

(IMG:http://img362.imageshack.us/img362/8564/akapitze5.png)Znów proszę o wybaczenie za wygrzebywanie starego tematu...

(IMG:http://img362.imageshack.us/img362/8564/akapitze5.png)Wypróbowałem moda na, szczęśliwym zbiegiem okoliczności, panoramicznym ekranie. I teoretycznie wszystko wygląda ładnie (choć ja tam wywaliłem te półprzeźroczyste elementy, bo mnie wkurzały troszeczkę). Niestety, tekst mówiony przez NPC nachodzi wtedy na lewy kraniec czarnego ekranu:



(IMG:http://img362.imageshack.us/img362/8564/akapitze5.png)Stworzyłem na własną rękę małą poprawkę do tegoż. Nie mam w tej chwili screena in-game, może później dodam. Oto jak wygląda teraz tekstura:



(IMG:http://img362.imageshack.us/img362/8564/akapitze5.png)Niestety z jakiegoś powodu przy przekopiowywaniu przerobionego czarnego ekranu do tekstury z tymi przeźroczystymi elementami, owe elementy przestają być przeźroczyste. :blink: Więc na chwilę obecną wersją ze zmienionym ekranikiem i nieusuniętymi tymiż elementami nie dysponuję. Może trochę później dodam. Póki co - daję link do wersji bez przeźroczystych elementów.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Strony < 1 2
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 06-12-2019, 13:29