Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

4 Strony < 1 2 3 4 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Artykuł w czerwcowym Game Informer

post 21-06-2007, 01:57
Post #41




SHM-4
Group Icon
Grupa: GWR-4
Postów: 1 032
Nr użytkownika: 362
Dołączył: 15-03-2003

QUOTE(Headbanger @ 20-06-2007, 11:51)
Augustus coś ty się tak czepił tych tur... to był najbardziej beznadziejny aspekt fala 1 i 2... absolutnie nikomu NIKOMU z moich znajomych sie to nie podobało (mi też... liczenie AP... pasjonująca walka)... to jest najmniej ważna rzecz. Esencją falla jest to co spowodowało że mój przyjaciel z liceum miał tę grę w "literaturze przedmiotu" na ustnej maturze z polaka

QUOTE
Mi tam nigdy i w żadnej grze tury się nie podobały, bo są kompletnie nienaturalne.

W rzeczywistości strzelanina to nie szachy, nie ma czasu na myślenie ile koków trzeba podejść, ale gdzie się schować i do kogo strzelać (do tego w ułamkach sekund), bo jeden błąd powoduje że kula ląduje w twojej głowie

Dlatego DUŻO bardziej podoba mi się system real-time z aktywną pauzą... a tu coś takiego będzie. AMEN


Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game to próba przeniesienia rozgrywki 'stołowego PnP' na komputery. To klasyczne "Twoja postać robi 10 kroków i obrywa za 12 PŻ" za czymś przemawia. Jeśli chcesz 'rzeczywistej strzelaniny', to lepiej na drugi raz wymień płytkę z FO na płytkę z jakimś FPS-em.

Zresztą turowy tryb walki umożliwia nieco strategiczne rozgrywanie pojedynków, a poza tym zawsze w opcjach gry można przyspieszyć jego tempo.

QUOTE
i dalej uważam że ten aspekt ma NAJMNIEJSZE znaczenie dla całej gry, liczy się świat, fabuła, osobowości npców i KLIMAT


Najważniejsze jest uniwersum FO i zgodność z kanonem. Jeśli to uda im się zachować (wobec czego mam niestety wątpliwości), to to o czym mówisz będzie niemal zapewnione.

QUOTE(Augustus @ 20-06-2007, 13:54)
QUOTE
liczy się świat, fabuła, osobowości npców i KLIMAT
mhm... owszem. To jest najważniejsze, chociaż nie jest wszystkim. Tyle że ja sobie nie wyobrażam zachowania klimatu Fallouta z systemem dialogowym Obliviona (a własciwie powinienem napisać 'Systemem monologowym') - patrz wywiad z newsów NMA


Na dodatek równoległe opracowywanie gry na konsole - jak sądzę - umniejsza ewentualne skomplikowanie gry w warstwie fabularno-interakcyjnej. Tekstowe opisy otoczenia i wysublimowana interakcja z NPC-ami pewnie stracą na znaczeniu. A na dodatek określenie gry jako "action RPG" również dość złowieszczo brzmi... Oby tylko to "action" nie przedkładało się nad "role play".

QUOTE(Squonk @ 20-06-2007, 21:56)
A skoro tak, to jakie to będzie miało wymagania sprzętowe? I co za sprzęt trzeba będzie mieć aby ta gra ruszyła z jako takimi dobrze przedstawionymi detalami? Popularność Fallouta 1 i 2, a nawet i Tacticsa wzięła się stąd, że są to gry egalitarne - a nie elitarne - wbrew panującym tu i tam obiegowym opiniom.


Akurat fakt niskich wymagań sprzętowych nie czyni gry egalitarną.

QUOTE
Gdy pojawił się teaser widziałem w tych czy owych wypowiedziach entuzjazm - ŻE TO BĘDZIE TO. Ja miałem wręcz przeciwne zdanie. Po artykule z GI widzę, że ów zapał przygasł, a pojawiło się zdezorientowanie.


Teaser był klimatyczny, mimo to nie sądzę, aby przysłonił sceptycyzm części ludzi co do mechaniki - bo chyba o to głównie się rozbija na obecnym poziomie informacji - przyszłej gry.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 21-06-2007, 10:22
Post #42




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 534
Nr użytkownika: 4 495
Dołączył: 01-06-2007

QUOTE(Vermin @ 21-06-2007, 01:12)
QUOTE(Headbanger @ 20-06-2007, 11:51)
Augustus coś ty się tak czepił tych tur... to był najbardziej beznadziejny aspekt fala 1 i 2... absolutnie nikomu NIKOMU z moich znajomych sie to nie podobało (mi też... liczenie AP... pasjonująca walka)... to jest najmniej ważna rzecz. Esencją falla jest to co spowodowało że mój przyjaciel z liceum miał tę grę w "literaturze przedmiotu" na ustnej maturze z polaka

QUOTE
Mi tam nigdy i w żadnej grze tury się nie podobały, bo są kompletnie nienaturalne.

W rzeczywistości strzelanina to nie szachy, nie ma czasu na myślenie ile koków trzeba podejść, ale gdzie się schować i do kogo strzelać (do tego w ułamkach sekund), bo jeden błąd powoduje że kula ląduje w twojej głowie

Dlatego DUŻO bardziej podoba mi się system real-time z aktywną pauzą... a tu coś takiego będzie. AMEN


Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game to próba przeniesienia rozgrywki 'stołowego PnP' na komputery. To klasyczne "Twoja postać robi 10 kroków i obrywa za 12 PŻ" za czymś przemawia. Jeśli chcesz 'rzeczywistej strzelaniny', to lepiej na drugi raz wymień płytkę z FO na płytkę z jakimś FPS-em.

Zresztą turowy tryb walki umożliwia nieco strategiczne rozgrywanie pojedynków, a poza tym zawsze w opcjach gry można przyspieszyć jego tempo.


E... nie... Najpierw był fallout potem PnP - do tego fanowski i z masą buraczków, wiem bo mam ten podręcznik. Pozatym gram troche w stołowe RPGi (obecnie jestem mistrzem d20 z settingiem Resident Evil)

Podręcznik PnP fallouta średnio nadaje się do stołowej gry bo to masywny turlacz... gra liczyła to w ułamek sekundy tam za strzelanie z miniguna turalsz przez dwie miniuty kostką.

Pozatym jakbyście nie zauważlyli samo Black Isle jak i Micro Forte odchodziło w miarę możliwości od tur - przypomnijcie sobie tech-demo Van Brauna (Dzięki ci panie żę ta gra nie powstała... to było traumatyczne), czy samego Tacticsa

Co do wymagań to chyba ktoś ma krótką pamięć. Na moim kompie w 98 roku fallout wgrywał się 15 minut, i charczał jak przy Crysisie na radku X800, zaś wcześniej wspomniany Tomb Rider (2) chodził na high... Fallout wysysał ram i proca z kompa razem z płytą główną
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 21-06-2007, 10:50
Post #43




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

QUOTE(Headbanger)
Co do wymagań to chyba ktoś ma krótką pamięć. Na moim kompie w 98 roku fallout wgrywał się 15 minut, i charczał jak przy Crysisie na radku X800, zaś wcześniej wspomniany Tomb Rider (2) chodził na high... Fallout wysysał ram i proca z kompa razem z płytą główną

Jaki Fallout? Dwójka wydana na płycie z CDA mocno ssała z uwagi na błędy. Gdy zakupiłem sobie wersje z Ekstra Klasyki to na moim wtedy AMD 166 MHz/32 MB RAM gry śmigały, że hej. Dopiero przy FT musiałem dokupić RAM do 128 MB a na kartę grafiki dołożyć 2 MB pamięci. Gra chodziła wolno - ale ją przeszedłem.

Odpal dziś tak np. Stalkera - dokonując w swoim sprzęcie renowacji za niecałe 200 kapsli :P
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 21-06-2007, 11:24
Post #44




Człowiek Orkiestra
Group Icon
Grupa: GWR-4
Postów: 644
Nr użytkownika: 644
Dołączył: 02-07-2003

Ja w Fallouta 2 grałem na P 133... Wprawdzie to była potężna maszyna (stary serwer) z 64 MB ramu i dyskiem na SCSI, ale jednak mimo wszystko P 133 :) I dało się grać bez żadnych problemów.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 21-06-2007, 11:34
Post #45




SHM-1
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 480
Nr użytkownika: 1 878
Dołączył: 14-01-2005

a ja grałem w Fallout 1 i potem 2 na kompie Pentium 75 z 16 MB ramu i grafiką 1 MB i super sie grało, tylko strasznie duzo random encounterów mialem i mapa w New Reno dosyć długo sie wczytywała (podobnież sejwy), tak około 2 minut.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 21-06-2007, 11:39
Post #46




SHM-4
Group Icon
Grupa: GWR-4
Postów: 1 032
Nr użytkownika: 362
Dołączył: 15-03-2003

QUOTE(Headbanger @ 21-06-2007, 10:37)
E... nie... Najpierw był fallout potem PnP - do tego fanowski i z masą buraczków, wiem bo mam ten podręcznik. Pozatym gram troche w stołowe RPGi (obecnie jestem mistrzem d20 z settingiem Resident Evil)

Podręcznik PnP fallouta średnio nadaje się do stołowej gry bo to masywny turlacz... gra liczyła to w ułamek sekundy tam za strzelanie z miniguna turalsz przez dwie miniuty kostką.


Dobrze wiem, kiedy powstało falloutowe PnP.

Tylko skąd Ci przyszło do głowy, że mówiłem o falloutowym PnP? Ja miałem na myśli stołowe PnP - w ogóle.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 21-06-2007, 11:46
Post #47




SHM-3
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 968
Nr użytkownika: 4 233
Dołączył: 03-03-2007

Ta a tych bugów nie pamiętacie? Popsute sejwy, znikający samochód itp można było szału dostać. F3 też będzie miał pełno bugów :) A ograniczenie poziomu postaci? Jak znam życie po paru miehcach będzie patch który je zlikwiduje. Poza tym już widze te setki modów :D I co najmniej dwa oficjane dodatki. Tylko cały czas barkuje najważniejszego WYMAGANIA SPRZETOWE i podejrzewam ze dojdzie do tego ze kupie używane X - Pudło dla F3 bo wyjdzie mnie taniej niż nowy komputer.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 21-06-2007, 11:58
Post #48




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 534
Nr użytkownika: 4 495
Dołączył: 01-06-2007

QUOTE(KeniG @ 21-06-2007, 11:01)
Ta a tych bugów nie pamiętacie? Popsute sejwy, znikający samochód itp można było szału dostać. F3 też będzie miał pełno bugów :) A ograniczenie poziomu postaci? Jak znam życie po paru miehcach będzie patch który je zlikwiduje. Poza tym już widze te setki modów :D I co najmniej dwa oficjane dodatki. Tylko cały czas barkuje najważniejszego WYMAGANIA SPRZETOWE i podejrzewam ze dojdzie do tego ze kupie używane X - Pudło dla F3 bo wyjdzie mnie taniej niż nowy komputer.
*



jak kupisz x-zgrzewkę 360 to pożegnaj się z modami...

Ja wtedy miałem Pentium 90 i 16mb RAM, czekałem 15 minut na wczytanie save'a a i tak wysypywał się po 5 minut gry...

A bardzo porządnego kompa można za 2500 PLN już załatwić.... bardzo porządnego.... napawdę bardzo...

Ten post był edytowany przez Headbanger: 21-06-2007, 12:02
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 21-06-2007, 12:09
Post #49




SHM-3
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 968
Nr użytkownika: 4 233
Dołączył: 03-03-2007

Popatrz kiedy będzie F3 wyedy ceny uzywanego X spadną na łeb na szyje.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 21-06-2007, 12:29
Post #50




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

No ładnie, ładnie... Jak widzę hunwejbini przejmują tu powoli władzę -_- :D

Teraz już zakup konsoli by rżnąć w F3 nie jest grzechem a cnotą. Niedługo pewnie, w glorii cnót i chwały zostanie zrehabilitowany FOBOS. A tacy jak ja to co? Mamy podkulić ogon i wstąpić w szeregi betonu z NMA lub też przystąpić do FTMulti??

O tempora! O mores!! O kur...!!! :huh:

Nieźle nam ten Fallout 3 z Bethesdy przemodelowuje scenę na odcinku odbioru gier komputerowych - w tym właśnie Fallouta :D

Tak wiem - że to tylko gra... Ale jakoś mało rozrywkowa, a za bardzo "realna" <_<
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 21-06-2007, 12:32
Post #51




Zoor
Group Icon
Grupa: Super Moderator
Postów: 1 356
Nr użytkownika: 3 713
Dołączył: 18-09-2006

No cóż, jeżeli trzyma się w domu komputer jako maszynę do pisania/robienia zestawień, czy innej pracy, to faktycznie, na trzeciego Fallouta trzeba z płaczem wykopać dwa - trzy tysiące. A jeżeli normalnie się na tym komputerze gra w różne gry - byleby nie tylko takie sprzed pięciu lat - to spokojnie się da go zupgradeować do dobrego poziomu. O jednym trzeba pamiętać - gra pójdzie na silniku Obliviona, więc jeżeli czyjaś maszyna go uciągnęła, to i Falla uciągnie. I jeszcze a propos użalania się na wysokie wymagania sprzętowe - zawsze, ale to zawsze na pudełku/w oficjalnych materiałach są zawyżone (zarówno minimalne, jak i rekomendowane) - po co? Zebyś kupił tonę złomu, który w tym momencie nie jest ci potrzebny. Mnie na kompie bliskim granicy, poniżej której taki Oblivion, czy inne współczesne gry nie powinny chodzić, śmigają zwykle na detalach powyżej średnich, w całkiem ładnej rozdzielczości. 200 - 300 złotych rocznie i naprawdę wystarczy - kto powiedział, że trzeba kupować nowy sprzęt prosto z salonu? Sorry za ten offtop właściwie, ale nie ma co rozpaczać, że "jak mi w ogóle pójdzie, to w 640x480, przy najniższym poziomie szczegółów itp." Tyle ja.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 21-06-2007, 12:38
Post #52




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

No dobra, dobra Zoor. Tylko, że F3 będzie - z tego co widać na fotach z artykułu - całkowicie będzie oparty w trybie 3D. No i fajnie - ale wtedy na najniższych ustawieniach nie zobaczysz wszystkich szczegółów świata postapo.

I teraz zobacz jakie takie rozumowanie może się rozwinąć. Otóż, Bethesda poda, że minimum (minimum według ich) to 100%. Ale fani dojdą, że gra chodzi na 70%. Owszem chodzi - ale gówno bedzie widać. I wówczas pojawią się głosy: "ale ten F3 syf, ale ma grafikę zrypaną i w ogóle".

Owszem - gra może nie mieć takich wymagań, ale wierzycie w to?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 21-06-2007, 13:49
Post #53




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 63
Nr użytkownika: 103
Dołączył: 06-12-2002

szczeż powiedziawszy, wymagania jakie będzie posiadać f3 a aktualny stan większości sprzętów jakie znajdują się w naszych domach to niebo a ziemia... bo kto z Was posiada kartę obsługującą (przynajmniej w teorii) dx10? czyj procek jest w stanie udźwignąć bez najmniejszego jęknięcia najnowsze osiągnięcia z dziedziny gier komputerowych? nie czarujmy się - rynek sprzętu zapiernicza trzy razy szybciej niż większość z Nas jest w stanie wydawać... więc przed f3 prawdopodobnie i tak czeka na nas upgrade blaszanki...

co się natomiast tyczy klimatyczności (bądź jej braku) w f3 - system turowy o niestety lamus - jeżeli w f3 pojawiła by się walka turowa w fpp to była by przez ogól potencjalnych nabywców postrzegana jako minus i to minus niemałej wartości... Po prostu środowisko 3d nie nadaje się do tur...

Jednakże środowisko trójwymiarowe daje twórcom dość ciekawe możliwości... bo przyjrzyjcie się lokacjom f1/f2... domki, bunkry, random encountery - to wszystko jest zbudowane z dość ograniczonej liczby kocków... a jeżeli liczba dostępnych elementów znacznie się zwiększy, miasta staną się bardziej urozmaicone, będą sprawiały bardziej "realne" wrażenie, to klimat postapo podskoczy...

co się natomiast tyczy dialogów - a komu szkodzi wprowadzenie "falloutowego" drzewa do silnika obliviona? Oblivion (i morrowind) miały ograniczone linie dialogowe, ponieważ gdyby wprowadzić drzewka podczas rozmów odbywających się w real time, to jedna konwersacja mogła by potrwać kilka godzin w świecie gry. A przecież wystarczy podczas rozpoczęcia rozmowy spauzować świat - i już można gadać do woli. A gdy wprowadzi się do tego jeszcze klimatycznie wyglądające okienko rozmowy oparte o system lamp to prostym sposobem zadowalamy fanów falla i nie zabijamy klimatu poprzedniczek...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 21-06-2007, 16:25
Post #54




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 534
Nr użytkownika: 4 495
Dołączył: 01-06-2007

Dobrze gada! Teraz przepisz to po angielsku na forum beth a może coś z tego będzie...

A i ja mam kompa który bez problemu udźwignie wszystko co do tej pory wyszło... czy na high to różnie, ale oblivion na high w 1024x768 śmiga z lekkim zgrzytem na terenach otwartych...

Moja karta kosztowała 420zł... i to jedyne co wydałem w tym roku, a właściwie 120zł bo starszą sprzedałem za 300... kombinujcie przecie jesteście Polacy!

Kartę obsługującą dx10 można już kupić za 500zł... inna sprawa że jej osiągi będą sporo gorsze od mojego obecnego GPU

Z upgrejdem kompa to trzeba to robić z głową, np nie rzucać się na intel duo, bo płyty pod to drogie i same proce drogie, a za 200-300zł taniej można kupić to samo AMD, o identycznej wydajności... na czym polega różnica? AMDx2 się nie kręci...


ale offtop o shit... sorki

Ten post był edytowany przez Headbanger: 21-06-2007, 16:27
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 21-06-2007, 20:40
Post #55




SHM-1
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 426
Nr użytkownika: 3 430
Dołączył: 21-06-2006

QUOTE
system turowy o niestety lamus - jeżeli w f3 pojawiła by się walka turowa w fpp to była by przez ogól potencjalnych nabywców postrzegana jako minus i to minus niemałej wartości... Po prostu środowisko 3d nie nadaje się do tur...


Turowość daje masę możliwości niedostępnych w Real Time. Po drugie środowisko 3D niema zupełnie nic wspólnego z tym czy walka rozgrywa się w turach czy RT, czego neistety nie można powiedzieć o FPP, które z turowością zapewnie dałoby coś dziwacznego.

Jeśli ktoś nie wierzy, polecam w jakimś salonie multimedialnym zaopatrzyć się w grę taktyczną Silent Storm. Pełne 3D, tury, nienajgorsza grafika i genialna fizyka pozwalająca na zniszczenie niemal wszystkiego, albo np wywalenie w podłodze dziury granatem, a potem kazanie postaci zejść przez nią na dół.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 21-06-2007, 20:45
Post #56




SHM-3
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 968
Nr użytkownika: 4 233
Dołączył: 03-03-2007

A ja grałem swego czasu w turowe wyściki samochodów zwało się to wyścigi wykrętów czy jakoś tak i się ścigało takimi pojazdami z śmiesznymi stworakami po trasach które były takimi małymi planetami (coś jak dom małego księcia) i była tam opcja przełączenia wyścigu na tury i wcale nie było to beznadziejne. Brednie wypisujecie o tym że nie może być tur w 3D nie może być tur w FPP itp Wszystko zależy od tego czy to będzie dopracowane i zrobione z głową a nie od tego czy kamera będzie pokazywać widok z oczu bohatera czy też jego plecy i dupe.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 21-06-2007, 22:57
Post #57




SHM-1
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 426
Nr użytkownika: 3 430
Dołączył: 21-06-2006

Weź mi Kenig skombinuj tytuł tej gry ;D Przyda sie podczas moich rozwazań nad walką turową z pojazdami :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-06-2007, 10:50
Post #58




SHM-3
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 968
Nr użytkownika: 4 233
Dołączył: 03-03-2007

No napisałem przecież Wyścigi Wykrętów http://gry.wp.pl/core.html?filtr=0,0&x=gra,25,4551,1379 http://www.cyberjoy.pl/artykuly/20863.html naprawde nie ma znaczenia gdzie będzie kamera w turach liczy się tylko to czy będzie to dobrze zrobione i dopracowane, mało to kiedys było świetnych Rpg z widokiem z oczu bohatera a właściwie z oczu drużyny.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-06-2007, 12:09
Post #59




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 63
Nr użytkownika: 103
Dołączył: 06-12-2002

QUOTE
mało to kiedys było świetnych Rpg z widokiem z oczu bohatera a właściwie z oczu drużyny.


i właśnie o to chodzi - kiedyś... beth raczej nie będzie wchodziła w ciemno w coś co może zaskoczyć i spowodować sukces jeżeli ma możliwość wprowadzenia rozwiązań, które ten sukces jej na pewno zagwarantują... niestety, ale "life is hard" i nikt już nie patrzy się na jęczących turomaniaków (którym swoją drogą sam jestem) jeżeli w grę wchodzi kasa... i to dość spora kasa...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-06-2007, 12:36
Post #60




SHM-3
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 968
Nr użytkownika: 4 233
Dołączył: 03-03-2007

Ta kase będzie tylko wtedy gdy gra będzie dobra i gdy ten sytem turowy nie będzie męczarnią dla graczy a jak spieprzą sytem walki to nie wiadomo jaka by była grafika i nie wiadomo ile by było krwi gra nie będzie sie sprzedawać. A teraz się nie robi RPG z widokiem z oczy drużyny bo wyszło to z mody po prostu ale pamiętam ze jeszcze pare lat temu wyszło jakies Wizardy iles tam :D
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

4 Strony < 1 2 3 4 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 13-12-2019, 23:54