Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

2 Strony  1 2 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> "Konkurs pomysłów" na przenośne źródło napięcia, do ajpoda, mp3ki, mp4ki

post 26-01-2009, 15:28
Post #1




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

Potrzebne jest mi źródło napięcia stałego, które poprzez kabelek USB wchodzący do gniazda mini-USB mogłoby zasilać w razie takiej potrzeby dany sprzęt.

(IMG:http://image.ceneo.pl/data/products/1541203/product.jpg)

(te gniazdko znajduje się po lewej stronie na dole - służy nie tylko do wrzucania na sprzęt danych, możemy też przez nie ładować wewnętrzny akumulator - to tak w ramach wyjaśnienia)

Obecnie nie mam głowy by nad tym przysiąść i się zastanowić. A powinno to spełniać wymagania:
- zakres napięcia zgodny ze standardem USB: 5V,
- wydajność zbliżona do założeń standardu USB: 0,5 A,
- być małe czyli mieścić się w kieszeni,
- mieć gniazdo wyjściowe typu "normalne USB" - łatwość podłączenia przez standardowy kabel,
- kwestię ładowania tego można pominąć - i tak jakoś trzeba by to naładować, ale ważniejszym problemem jest naładowanie naszego sprzętu a nie naszej awaryjnej ładowarki :P

Jeśli coś takiego można gdzieś kupić to podajcie linki.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 26-01-2009, 16:09
Post #2




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 584
Nr użytkownika: 590
Dołączył: 12-06-2003

https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=5374
co prawda mini usb a nie "zwykłe usb" i 310mA a nie 500mA

ED: Albo "zrób to sam": http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic525741.html

Ten post był edytowany przez salmon: 26-01-2009, 16:12
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 26-01-2009, 18:07
Post #3




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

F...n grejt!!! :D Zwłaszcza te drugie, choć powstaje pytanie, czy ten MAXio będzie możliwy do nabycia no i dławik - choć mi on wygląda na standardowy - również do kupienia w sklepie?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 26-01-2009, 19:03
Post #4




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Kwestia wyjsciowki mini-USB to nie problem, to trzeba tylko wiedziec, ktore styki sa od ladowania, miec kawalek kabla z koncowka mini-USB i pobawic sie lutownica ;)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 26-01-2009, 19:40
Post #5




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 331
Nr użytkownika: 2 409
Dołączył: 20-07-2005

Chodzi Ci o podłączane do normalnego gniazkda?
Znajdziesz coś takiego w każdym media markcie. Są nawet ładowarki do zapalniczki samochodowej.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 26-01-2009, 20:00
Post #6




Zasłuszony
Group Icon
Grupa: Legenda
Postów: 1 889
Nr użytkownika: 33
Dołączył: 04-11-2002

Squonk, poszukaj wśród ładowarek do komórek czy innego badziewia (ja mam do Zen'a jedno i drugie do telefonu lubej).

Hir ju goł (wyszukiwane hasło: ładowarka USB):
- http://www.artip.pl/sklep/catalog/product_...?products_id=85
- http://www.agito.pl/akcesoria-do-odtwarzac....612.38199.html

:D
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 26-01-2009, 20:12
Post #7




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 584
Nr użytkownika: 590
Dołączył: 12-06-2003

QUOTE(Wikipedia)
Transmisja elektryczna

Transmisja odbywa się przy wykorzystaniu dwóch przewodów (zielonego Data+ i białego Data-). Magistrala zawiera również linię zasilającą (czerwony (+5VDC) i czarny (masa) przewód) o napięciu 5 V i maksymalnym poborze prądu 0,5 A. W starszych płytach głównych występuje zamiast czterech pięć styków dla każdego gniazda USB; piąty styk należy połączyć z czarnym przewodem GND płytki z gniazdem.

W końcówce USB +5V i GND to dwa zewnętrzne (jednocześnie dłuższe niż wewnętrzne (służące do transmisji danych)) styki.

Sqoniaszczowi chyba chodziło o kieszonkową i mobilną ładowarkę... tak, żeby można było sobie coś podładować np. w lesie, gdzie o gniazdko elektryczne ciężko :)

Ten post był edytowany przez salmon: 26-01-2009, 20:13
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 26-01-2009, 20:12
Post #8




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

QUOTE(Śledź @ 26-01-2009, 19:55)
Chodzi Ci o podłączane do normalnego gniazkda?
*


QUOTE(Doc)
Squonk, poszukaj wśród ładowarek do komórek czy innego badziewia (ja mam do Zen'a jedno i drugie do telefonu lubej).

Mobilność, mobilność i jeszcze raz mobilność!!! 8] Wszystkie te powyższe rzeczy wymagają dostępu do sieci ~230V, a mie chodzi coś co do kieszeni włożę.

Ja takie coś zmontowałem na szybkiego >>> KLIQ KLIK.

Tylko, że akumulator waży z parę kilo, a przetwornicę 12-24V/USB nie do każdego samochodu włożę, jak i jego samego nie zawsze będę miał pod ręką :D A całość jest średnio przenośna ;)

Ale coś mi już świta we łbie.

Ten post był edytowany przez Squonk: 26-01-2009, 20:14
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 26-01-2009, 20:26
Post #9




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 584
Nr użytkownika: 590
Dołączył: 12-06-2003

QUOTE
A całość jest średnio przenośna

W jakąś walizkę to ładnie zamontować i będzie tak samo przenośne jak niegdysiejsze telefony "komórkowe". No i zaletą jest zapewne spora pojemność takiego akumulatora :)

Ten post był edytowany przez salmon: 26-01-2009, 20:27
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 26-01-2009, 21:41
Post #10




Zasłuszony
Group Icon
Grupa: Legenda
Postów: 1 889
Nr użytkownika: 33
Dołączył: 04-11-2002

Bez przesady, wyciągasz z UPS'a akumulator i masz prądu w cholerę.
24V, ile Ah to zależy od modelu.
Ciężkie? Może na początku - ja biegałem z takim czymś i zasilałem sobie z tego ruski noktowizor :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 26-01-2009, 22:29
Post #11




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

Larpowe zboczenia :naughty: Powiedzmy, że ma to być dla studenciaka co robi mieć przy sobie trochę pałeru :P
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 27-01-2009, 10:15
Post #12




Śmierdziant Sham(b)owy
Group Icon
Grupa: OUTPOST
Postów: 1 335
Nr użytkownika: 55
Dołączył: 07-11-2002

Kurna - dynamo se podlacz do roweru - i masz zasilanie do empecza ;)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 27-01-2009, 11:04
Post #13




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

I jeszcze narób histerycznego wrzasku jak KeniG, gdy mu uświadomiłem, że jest pomysł do d...szy :D A wie pan inżynier jaki to prąd (nie wartość ale rodzaj) z dynama zachrzania? 8]
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 27-01-2009, 11:24
Post #14




Śmierdziant Sham(b)owy
Group Icon
Grupa: OUTPOST
Postów: 1 335
Nr użytkownika: 55
Dołączył: 07-11-2002

Odpowiem rownie retorycznie - a co, nie dasz rady sobie z tym poradzic?? :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 27-01-2009, 18:09
Post #15




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

Tylko, że publiczne rzucanie takich pomysłów - bez podania co trzeba zrobić by to zrealizować - jest co najmniej zbrodnią :gunthug:
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 27-01-2009, 21:45
Post #16




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 345
Nr użytkownika: 4 332
Dołączył: 11-04-2007

Ja mam taką reklamówkę-dynamo na korbkę z wymiennymi końcówkami do ładowania telefonów, rewelacja to nie jest i po 10 minutach klnie się na "wynalazcę" ale działa zawsze i wszędzie :)
Jak nie ma podłączanej końcówki to działa jak pseudo latareczka na jedną diodę. Myślałem nawet żeby ją podrasować ale nigdy nie mam czasu...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 27-01-2009, 22:02
Post #17




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

A jakie to ma parametry, i na ile starcza energii przy robieniu "kręciołki"? Bo widziałem takie coś w sklepie "Toys 4 Boys" (czy jakoś tak) i samą ceną to nie zachęcało do kupna.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 27-01-2009, 22:31
Post #18




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 345
Nr użytkownika: 4 332
Dołączył: 11-04-2007

Postaram się zmierzyć pod obciążeniem(jak nie zapomnę), trzymam to w pracy jako ciekawostkę :D pewnie niewiele daje ale parę razy poratowała mnie i koleżanki, jest to gadżet ale na rynku znajdzie się pewnie kilka lepiej wykonanych i działających urządzeń tego typu - latarka na korbkę z ładowarką do telefonu - jest kwesta stabilności napięcia ale urządzenia z wbudowaną baterią li-po mają rozbudowaną stabilizacje zasilania i przed przeładowaniem i nadmiernym rozładowaniem; te 5V to tak umownie - powinno pójść z większą tolerancją - oczywiście mp3 - mp4 nierówna...

Ten post był edytowany przez Tathagata: 27-01-2009, 22:33
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 28-01-2009, 00:28
Post #19




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

Se przypomniałem co kiedyś oglądałem i znalazłem to teraz w sieci >>> Osobista Elektrownia >>> cena 59,00.

No dobra, ale:
- jeśli jest tam jeden akumulator (jak jest w opisie) - to napięcie jakie może to oddać to 1,2V. Z przetwornicą powielającą to może 3 do 3,6 V.
- a skoro tak, to napięcie "uzyskuje" się kosztem większego poboru prądu - czyli całość będzie miała raczej doraźne zastosowanie.

Czyli na wiele (znaczy na długo) to nam się chyba nie przyda. No tak to koncypuję na swój łeb. Chyba że siedzi tam złożona z np. trzech pojedynczych akumulatorów ogniwo - to mamy 3,6 V i wtedy łatwo uzyskamy i napięcie i prąd.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 28-01-2009, 12:47
Post #20




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 345
Nr użytkownika: 4 332
Dołączył: 11-04-2007

QUOTE(Squonk)
A jakie to ma parametry, i na ile starcza energii przy robieniu "kręciołki"? Bo widziałem takie coś w sklepie "Toys 4 Boys" (czy jakoś tak) i samą ceną to nie zachęcało do kupna.

Podam zmierzone parametry:
Zalecana prędkość obrotu(kręcenia) 1,5/s - z instrukcji...
Pod obciążeniem dynamo daje około 5V dochodząc do 6V (czyli napięcie 5-6V)
Prąd zwarcia czyli najwyższy możliwy do oddania(przy który rośnie opór kręcenia) to 200 - 300mA przy wyższych wartościach gwałtownie rośnie opór mechaniczny dynama stąd takie wahania.
Więcej się z tego nie wyciśnie, chyba że zacznie kręcić Pudzian :)
Do podładowania aku chyba się nada ale do bezpośredniego zasilania raczej nie, za duże wahania.
Dokładając stabilizator/przetwornicę możemy uzyskać stabilniejsze parametry kosztem sprawności.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Strony  1 2 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 24-07-2019, 03:30