Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

2 Strony  1 2 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> music project, ...czyli muzyka, tworzenie...

post 31-08-2005, 14:58
Post #1




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 249
Nr użytkownika: 2 467
Dołączył: 09-08-2005

Witam na moim temacie nr 2. Tutaj możecie rozwijać tematy związane z muzyką własnej produkcji. Jeżeli siedzieliście przed jakimś programem służącym do tworzenia muzyki: Pro Tools, Magix Music Maker, Fruity Loops, Buzz Machine, itp. albo macie jakiś instrument, którym umiecie się posługiwać: gitara elektryczna, basowa, perkusja, pałałajka, tamburyno, organy, syntezator, głos, fortepian, pianino, klawisze midi, możecie tutaj się pochwalić swoimi osiągnięciami.

Zapraszam do rozmów
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 07-09-2005, 11:15
Post #2




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

Co do programów muzycznych i ich pochodnych. Szukam wtyczki do Cool Edita zwanej Waves Masters Bundle v3.5. Potrzebne jest mi to w skrócie pisząc do remastringu płyty "Vapor Trails" zespołu Rush :D
A i do innych zastosowań muzycznych też by się pewnei przydało B)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 07-09-2005, 11:21
Post #3




Master of Disaster
Group Icon
Grupa: Przyjaciel Shamo
Postów: 1 393
Nr użytkownika: 431
Dołączył: 13-04-2003

ja jakis czas bawilem sie e-jay special edition, ale nic poza techno dance i takimi shitami nie mozna bylo tam robic...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 07-09-2005, 11:27
Post #4




I-szy Sekretarz SHAMO
Group Icon
Grupa: Założyciel
Postów: 2 972
Nr użytkownika: 1
Dołączył: 01-11-2002

Wszystko w takich programach to jest kwestia zasobności i różnorodności sampli :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 07-09-2005, 11:46
Post #5




Snajper Kontaktowy Ojciec Założyciel fMUDa
Group Icon
Grupa: Fallout Corner
Postów: 1 788
Nr użytkownika: 319
Dołączył: 22-02-2003

eh ja siedze na FruityLoops 3 jakis czas ale jakos jeszcze nic nie poskladalem . Kiedys na e-jayu robilem jakies badziewia . No ale jakos tworzenia podkladow nie mam talentu z wokalemi txt jest juz lepiej .
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 07-09-2005, 14:19
Post #6




Mechanik
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 450
Nr użytkownika: 2 326
Dołączył: 25-06-2005

Ech ludzie co wy z tym Fruity Loops przecież to zabawka jest (ale w miarę łatwo się obsługuje, to fakt). Cubase SX, Jeskola Buzz, a najlepiej Renoise to taki soft że głowę urywa. Polecam gorąco, szczególnie tego ostatniego, ostatnia wersja dorobiła się możliwości nakładanie efektów na każdy track osobno i podobnych "bajerów".

Obsydian: tyle że do czegoś więcej niż brzdąkanie elektroniczne to się używa nie sampli ale VST. Jak się ma np w VST zgrane wszystkie instrumenty z Rolanda MP1 to można się bawić. :)

Ale tak Bogiem a prawdą to ja wolę grać na żywo niż na kompie. :) Więc sobie gram na klawiszach i gitarze.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 09-09-2005, 16:56
Post #7




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 249
Nr użytkownika: 2 467
Dołączył: 09-08-2005

Vic- Magix Music Maker to jest zabawka, Fruity to jeszcze ujdzie. Narazie taki najbardziej profesjonalny to wydaje mi się program Pro Tool. Grupa Nine Inch Nails często uzywa tego programu, pewnie dlatego, że ma dużo funkcji i jest łatwy w obsłudze.

Wydaje mi się, że to nie zależy od "bajerów" albo funkcji. Są programy, które mają wgrane pianino albo jakieś tam inne organy, ale to nie daje tego samego klimatu co dźwięk prosto z instrumentu, czy gitara w komputerze :blink: W większości ludzie uzywają programów do składania sampli i ich odtwarzania, muzyka komputerowa nie ma takiego poziomu technicznego jeszcze.

Wid- nic innego tylko techno i dance? Dlatego, że te rodzaje są najłatwiejsze do zrobienia. Tylko Łup, Łup i jakiś stukanie w klawisze. Oczywiście możesz wykrzyknąć "Put your hands in the air", "Jazda!", czy coś takiego :)

Pamiętam jak w internacie z kolegą dopadliśmy się do Jakuza Buzz Machina pierwsze zdanie ze śmiechem to było: "Patrz, qrde, to wszystko leci z góry na dół". Dziwny niemiecki wytwór freeware, raczej do muzyki elektronicznej, ale obczaić te wszystkie łącza i efekty :wacko:

Edit - Theya
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 09-09-2005, 17:40
Post #8




S.M.A.R.T.I.E.
Group Icon
Grupa: Przyjaciel Shamo
Postów: 1 147
Nr użytkownika: 1 501
Dołączył: 19-06-2004

A ja do muzyki uzywałem zawsze scenowych trackerów :). Fast Tracker2, Pro Tracker itp. Łatwe proste tylko trza było sobie duzo sampli kombinowac ;)
Ale jako ze ze zdolnosciami muzycznymi u mnie niezbyt to i dałem sobie spokój :)
Z programików na PC uwielbiałem Rebirtha :> - nie ma jak emulacje TB 303 i TR 808 :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 09-09-2005, 17:43
Post #9




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

W Cool Edicie też można nieźle "kleić" kawałki. M.in. przerobiłem tak utwór "Closer" Nine Inch Nails, montując go m.in. z dzwiękami z FT. Całość brzmi jak rasowy remiks ^_^
I dlatego znów się zapytam czy ma ktoś może tą wtyczkę: Waves Masters Bundle v3.5. B)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 09-09-2005, 21:17
Post #10




Mechanik
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 450
Nr użytkownika: 2 326
Dołączył: 25-06-2005

Martee: FastTracker 2 z tego co pamiętam był tylko pod dosa (ewentualnie emulowany w Windowsie)? A co do trackerów (tych "czystych") to od czasu FT2, IT i reszty ich cechy skupia fajny program (niestety pod Windows, pod inny system wersji nie widziałem) ModPlug Tracker. Naprawdę fajna sprawa. No zaczał używać nawet VST.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 18-09-2005, 10:08
Post #11




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 249
Nr użytkownika: 2 467
Dołączył: 09-08-2005

Mam pytanie: Chciałbym kupić ZOOM'a do gitary elektycznej. Jakiej firmy jest taki akurat: czyli dobry i niezbyt kosztowny :) . A także klawisze. Vic- ty podobno się znacz na klawiszach.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 18-09-2005, 13:42
Post #12




Mechanik
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 450
Nr użytkownika: 2 326
Dołączył: 25-06-2005

Do tej gitary to napisz konkretnie co chcesz kupić (bo samo ZOOM niewiele mi mówi).
A co do klawiszy to musisz sprecyzować: czy mają być do zabawy absolutnie amatorskiej, czy do grania trochę chociaż poważniejszego (jakieś próby, występy, granie na żywo). Czy ma to być typowy "kibord" z zestawem akompaniamentów i dźwięków (nie polecam, na początek to jest dobre, ale jakość dźwięku i możliwości są dość ograniczone) czy syntezator z funkcjami sekwencera, czy też jeszcze może coś w stylu music production system (jak Yamaha Motif, ale to przekracza raczej możliwości finansowe normalnego młodego człowiek).

A więc sprecyzuj co chcesz i za jaką kwotę, a postaram się coś doradzić. I czy to ma być nowe (tak przypuszczam) czy używane?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 21-09-2005, 19:11
Post #13




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 249
Nr użytkownika: 2 467
Dołączył: 09-08-2005

Sorry za cisze.

Vic- szukam porządnego sprzętu klawiszowego, nie jakiejś tam zabawki z kolorowymi guzikami i kolorowym wyświetlaczem. Syntezator? To już jest maszyna, narazie niezbyt dobra na początek. Potrzebuje taki, żeby można było połączyć z komputerem. Nie klawiatura midi. Sprzęt by coś już komponować.
Ile kasy? Tak żeby było dobrze, ale niedrogo, też pamiętaj, że w funtach zarabiam. No nie wiem, może 600-900 zł.

ZOOM- to taki panel kontrolny albo dźwiękowy do gitary elektrycznej. Coś jak piecyk tylko cyfrowy.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 21-09-2005, 20:06
Post #14




Mechanik
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 450
Nr użytkownika: 2 326
Dołączył: 25-06-2005

W sprawie ZOOMa się nie wypowiem, bo się nie znam.
W sprawie klawiszy: komponować możesz na wszystkich klawiszach, ale najlepiej się to robi (jak i łączy z kompem) na klawiszach z funkcjami sekwencera, a najczęściej takimi klawiszami są właśnie syntezatory. Zwykły "kibord" nie za bardzo się nadaje do komponowania (innego niż brzdąkanie w rytm automatycznego akompaniamanetu)

Dobre na początek byłyby tanie syntezatory, np.:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63963208
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64242573
Ogólnie polecam Rolandy i Yamahy, wystrzegać się Casio, z umiarkowanym zapałem podchodzić do Korgów. Do tych modeli trzeba by było poszukać info w necie jakie one mają możliwości sekwencerów (chyba że zapisywanie sekwencji na kompie by Ci wystarczyło)

Aha, najnowsze i najnowocześniejsze syntezatory właśnie mają kolorowe guziki i wyświetlacze (ale ani mnie ani Ciebie na to nie stać, więc nie mamy się co przejmować :))

Ten post był edytowany przez Vic: 21-09-2005, 20:06
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 21-09-2005, 20:33
Post #15




Drunken Master
Group Icon
Grupa: Przyjaciel Shamo
Postów: 1 614
Nr użytkownika: 266
Dołączył: 27-01-2003

CYTAT (public @ 31-08-2005, 14:13)
Pro Tools,

Moj znajomy prowadzi studio nagran - Blue Cafe nagrywali u niego swoja ostatnia plyte B) - to tak sie pochwale apropos tematu ;]

Watpie zeby ktos na tym forum posiadal oryginal Pro Toolsa - chyba, ze prowadzi wlasne studio nagran - licencja kosztuje, zeby nie sklamac, cos okolo kilkunastu tysiecy zlotych.. - z reszta sam program jest kompletnie bezuzyteczny, bo trzeba dokupic do niego narzadzia+sample za okolo 7 tysiecy zlotych, no i nie wspominam juz o calym sprzecie 'przerabiajacym' muzyke, ktory liczy sie juz na miliony zlotych.. dalej chcecie robic muzyke? ;P

User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-09-2005, 02:31
Post #16




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

Pro Toolsa w wersji "okrojonej" można sobie zassać ze strony jego producenta. Trza się tylko tam zarejestrować B) .

ps. Nie mam pod ręką szczegółów - jak kogoś to zainteresi a sam się tam nie dokopie to nieech da znać :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 22-09-2005, 07:45
Post #17




Mechanik
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 450
Nr użytkownika: 2 326
Dołączył: 25-06-2005

No i jeszcze najlepiej mieć do tego odpowiednie hardware (odpowiednie samplery, Macintosha najlepiej też itd.) z tego co pamiętam.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-09-2005, 01:18
Post #18




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

No więc znalazłem - podaję za Teraz Rockiem numer 3/2005

Otóż w artykule jest opis zewnętrznego interfejsu służaceego do rejestracji dźwięku, z dołączonym do nim Pro Toolsem LE. Całość kosztuje 2190 zł, wymaga oczywiście posiadania komputera - aby do czegoś to dołączyć. Urządzenie potrafi rejestrować dwa kanały.

A kto chce zassać sobie Pro Toolsa w wersji ograniczonej do obróbki tylko 8 ścieżek to może to zrobić (chyba jeszcze) ze strony producenta:http://www.digidesign.com/ptfree/

Rejestracja - darmowa - jest konieczna B)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-09-2005, 12:35
Post #19




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 249
Nr użytkownika: 2 467
Dołączył: 09-08-2005

Vic- dzięki.
To co ja pamiętam, jak zassałem sobie Pro Tools'a to był tylko na Windows 98.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 23-09-2005, 15:47
Post #20




Mechanik
Group Icon
Grupa: GWR-3
Postów: 450
Nr użytkownika: 2 326
Dołączył: 25-06-2005

Spoko, jakby jeszcze jakieś pytania to mogę odpowiedzieć (mój tlen jest w profilu).
A co do Pro Tools - to jednak paltformą docelową i najefektywniejszą jest MacOS.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Strony  1 2 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 07-12-2019, 11:59