Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

2 Strony  1 2 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Kryzys Kubański - Lodowa Krucjata, ...PROBLEM!!!

post 30-10-2007, 20:05
Post #1




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 7
Nr użytkownika: 5 228
Dołączył: 29-10-2007

Mam poważny problem z grą zakupioną z magazynem "Click!" - "Kryzys Kubański - Lodowa Krucjata":
Gra zainstalowana, armia wybrana, nadchodzi pierwsza bitwa... i klops. Czarny ekran, muzyczka leci... i nic się nie dzieje. Nic nie widać. kawałek mapy widac tylko wtedy, jak się wciśnie Alt+Tab żeby spuścić grę na pasek, ale to niczego nie zmienia.
Reinstalacja gry też nie pomogła.
Komp jest nówka (z wiosny):
- AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5600+, 2792 MHz
- 2 GB RAM-u
- grafika NVidia GeForce 7600 GT 256 MB RAM
- dysk 160 giga (3 partycje, na tej z grami jest jeszcze duuuużo miejsca.
Jak wgrywam zapisany stan z rozpoczęcia misji, to cała mapa jest okryta mgłą wojny, nie widać na niej żadnych własnych jednostek i nic nie można zrobić.
Nie wiem czy to wina instalacji czy czegos innego?

Na poziomie strategicznym wszystko chodzi OK, encyklopedia uzbrojenia itd. itp.
Może jakiś problem z płytą, że coś się nie zainstalowało prawidłowo? (mam w wersji na DVD).
Ciekawe, czy najlepszym wyjsciem nie byłby zakup nowego egzemplarza, ewentualnie kupno wersji na 2 CD...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 30-10-2007, 21:46
Post #2




Włóczęga
Group Icon
Grupa: OUTPOST
Postów: 504
Nr użytkownika: 1 779
Dołączył: 01-12-2004

*snip*
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 31-10-2007, 00:20
Post #3




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 7
Nr użytkownika: 5 228
Dołączył: 29-10-2007

QUOTE(Tails @ 30-10-2007, 21:01)
Ja mam wrażenie że masz za "dobrego" kompa na tą grę...
*




No bez takich... Blitzkrieg 2 chodzi mi na tym bez problemów... a to ten sam przedział czasowy. Ale jeszczew zainstaluję i odpalę poprzedniego Kryzysa i zobaczę, czy wszystko działa OK.
Taki np. Rome Total War (gra z 2004 roku) chodzi bez zarzutu; ba, wszelkie mody do Romka wręcz wymagają mocarnego sprzętu.
Kozacy 2 też nie mają w sumie problemów.

BTW: co ewentualnie trzeba by zmienić, zeby kompa "spowolnic" czy cuś?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 31-10-2007, 01:59
Post #4




SHM-3
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 968
Nr użytkownika: 4 233
Dołączył: 03-03-2007

Jak chcesz uruchomić bardzo starą gre taką z lat 80 albo 90 (początek 90 ) to ściągasz DosBoxa i on ci emuluje dosa i wolnego starego kompa. A gra może nie działa bo masz zainstalowanego Servis Packa 2.

Ten post był edytowany przez KeniG: 31-10-2007, 02:10
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 31-10-2007, 02:11
Post #5




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

No bez jaj ludzie :D

QUOTE
Rozsądne wymagania sprzętowe:
Pentium III 700MHz, 256MB RAM, 32MB akcelerator 3D, 2 GB HDD .

Mi to wygląda na jakieś świrowanie pawiana u karty graficznej. Z systemem wszystko w porządku?

QUOTE(Darth Stalin)
co ewentualnie trzeba by zmienić, zeby kompa "spowolnic" czy cuś?

To nie gra pod DOS'a - tu spowolnienie procka nic nie da :lol:
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 31-10-2007, 02:28
Post #6




SHM-3
Group Icon
Grupa: GWR-4
Postów: 994
Nr użytkownika: 1 816
Dołączył: 22-12-2004

Może złapał Vistę?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 31-10-2007, 10:34
Post #7




Włóczęga
Group Icon
Grupa: OUTPOST
Postów: 504
Nr użytkownika: 1 779
Dołączył: 01-12-2004

*snip*
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 31-10-2007, 23:37
Post #8




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 7
Nr użytkownika: 5 228
Dołączył: 29-10-2007

Z systemem wszystko OK... ale pojawił się kolejny problem - zainstalowałem pierwszego KK, odpaliłem, wszedłem w sejwa bitwy... i ból:
kursor zasuwa po mapie jak dziki, znaczy się przesuw jest tak błyskawiczny, ze trzeba używac strzałek. Do tego jak klikam na pojazd i wydaję rozkaz ruchu, to samo ruszenie trwa całą wieczność, czołg rusza się niemal poklatkowo... po czym w pewnym momencie gra zwisa i klops. Trzeba Alt+Ctrl+Del żeby wyjśc do Windy... :(

Żeby było śmieszniej, gościu z pomocy technicznej Clicka powiedział mi dzisiaj w rozmowie telefonicznej, że on co prawda jest tylko od spraw uszkodzonych płyt itp., ale jak on uruchamiał KK:LK, to mu ładnie chodziła bez problemów.

No i mam zagwozdkę: czy rzeczywiście mój system/sprzęt/co tam jeszcze jest tak wypasiony, żeby "zarżnąć" grę mająca raptem ile - 4 lata?
Rome: Total War chodzi bez problemów, co więcej, silniejszy procesor był konieczny do obsługi skryptów itp...

Szlag by trafił - ma ktoś jakiś pomysł?

Kurde - takie fajne gierki, chyba jedyne, w których można sobie pograć Sowietami rozwalającymi Amerykanów :D , a tu kicha... :(
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2007, 00:28
Post #9




SHM-3
Group Icon
Grupa: GWR-4
Postów: 994
Nr użytkownika: 1 816
Dołączył: 22-12-2004

Ponawiam pytanie, czy masz Windows Vista :D ?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2007, 00:40
Post #10




SHM-3
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 968
Nr użytkownika: 4 233
Dołączył: 03-03-2007

Jest jeszcze wspaniałe Orginal War kampania sowiecka jest genialna!

Ten post był edytowany przez KeniG: 01-11-2007, 00:44
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2007, 00:51
Post #11




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

Właśnie - na jakim systemie odpalasz tą grę? 8]
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2007, 12:11
Post #12




Beer Lover
Group Icon
Grupa: Przyjaciel Shamo
Postów: 387
Nr użytkownika: 34
Dołączył: 04-11-2002

wcale bym sie nie zdziwil jesli sie okaze ze to wina amd. mozecie mnie ukamienowac ale juz nie takie jaja byly z tymi prockami...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2007, 13:57
Post #13




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

Eee... A co mają procki AMD do gier? To nie rok 1997 kiedy można było mieć wątpliwości do tego czy owego (pamięta ktoś procki z firmy Cyrix?? ;) )

Owszem - to dwurdzeniówka i cholera wie jak to by sie mogło zachować w przypadku jakiejś starej gierki pod DOS. Ale tu mówimy o nowej grze - obsługującej Windowsa XP ale i zapewne też W98.

Jeśli zaś jest ona odpalana pod Vistą - to cholera wie co tam sie może dziać :D Pytanie tylko - pod jakim system jest ona odpalana przez Stalina? ;)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2007, 19:21
Post #14




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 7
Nr użytkownika: 5 228
Dołączył: 29-10-2007

Mam kulturalnego WinXP Service Pack 2, a o żadnej Viście czy innym syfilisie nie myślę :D
Poprzednio miałem przez 2 lata Win2000 i na nim KK pierwszy chodził bardzo milutko, podobnie jak Blitz1. Musiałem wymienić, bo dla odpalenia modów do Rome: Total War nie starczało już mocy...

BTW: cóż to jest to "Original War"? Kto to wydał, kiedy i gdzie to można kupić? :)
Bo jest takie cuś jak "World War III: Black Gold" (nie grałem) i "Real War" (też nie grałem).
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2007, 21:00
Post #15




SHM-3
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 968
Nr użytkownika: 4 233
Dołączył: 03-03-2007

OW wyszło kupe lat temu teraz co najwyżej możesz kupić używaną ale polecam wspaniała gra z super fabułą i bardzo ładną grafiką 2D no i jest mega grywalna i posiada elementy RPG a czlowiek przeżywa śmierć każdego żołnierza i dba aby nikt nie zginoł. To jedna z moich ulubionych gier bardzo wiele razy ją przechodziłem http://original-war.net/index.php?act=articles&id=18

A co do problemu myśle że to wina SP2 - po prostu sporo gier nie działa dobrze gdy masz go zainstalowanego - gdzieś na necie jest ich lista - może spróbój odpalić grę w trrybie zgodności? Choć nie wiem czy to pomoże.

Ten post był edytowany przez KeniG: 01-11-2007, 21:01
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2007, 22:51
Post #16




Włóczęga
Group Icon
Grupa: OUTPOST
Postów: 504
Nr użytkownika: 1 779
Dołączył: 01-12-2004

*snip*
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2007, 23:20
Post #17




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 7
Nr użytkownika: 5 228
Dołączył: 29-10-2007

Ale to co - mam odinstalować SP2?

Komp jest nówka i miał instalkę XP SP2 na płycie oficjalnej Microsoftu... nawet nie wiem, czy taka akcja jest możliwa... :/
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 01-11-2007, 23:24
Post #18




SHM-3
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 968
Nr użytkownika: 4 233
Dołączył: 03-03-2007

Kreator Zgodności?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 02-11-2007, 09:43
Post #19




SHM-3
Group Icon
Grupa: Legenda
Postów: 871
Nr użytkownika: 14
Dołączył: 03-11-2002

Co za bezsens - ja mam Win XP SP2 angielski (oryginal ofkorz) i nie mam problemow z zadna gra. Problemem moga byc stery do grafiki albo cos z gra (spaczowana jest? - podstawa w dzisiejszych czasach to przed rozpoczeciem gry sciagnac 237gb łatek... ).

PS> Jako ze pracuje w IT to moge sie wypowiedziec w kwestii AMD - oprocz mniejszej wydajnosci w stacjonarkach, to nie ma z nimi problemow.

PPS> Win 2k SP5 absolutnie rulz, xp uzywam z grzecznosci.

PPPS> Moze zainstalowac xp SP3? :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 02-11-2007, 12:50
Post #20




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

No przecza mówiłem, że AMD to spoko procki - to nie rok 1996/97 by mieć jeszcze jakieś - i wówczas nieuzasadnione podejrzenia :D

Buszuję po tych czy innych stronach - nie widzę, że jest w ogóle jakiś patch do tej gry. Wydaje mi się więc, że problem może tkwić w karcie graficznej i jej sterownikach.

Bo kupiłem sobie pierwszą w mojej karierze kartę graficzną z 3D - Radeona 9600. Jako, że używam W98 to pojawił się problem braku sterowników na płycie instalacyjnej. No ale był tam link do strony producenta. OK - pobrałem, zainstalowałem - błędów nie wykazał. Dopiero jak chciałem odpalić sobie jakąś gierę z 3D to wyszło, że dupa blada. Wkurwiłem się bo w końcu 200 zybli za kartę to nie w kij dmuchał.

Pomogło dopiero zainstalowanie starszych wersji sterowników :lol:

Ot i taka mi to nowoczesność ;)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Strony  1 2 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 13-12-2019, 10:45