Portal | Blog | Album | Chat
IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

2 Strony  1 2 > 
Reply to this topicStart new topic

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Edytor G.E.C.K

post 25-11-2008, 15:33
Post #1




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 412
Nr użytkownika: 6 276
Dołączył: 14-02-2008

Proszę państwa, a więc stało się. W grudniu tego roku wychodzi darmowy edytor do gry Fallout 3 zwany G.E.C.K. pozwalający na dowolną modyfikację gry i dodawania do niej nowych elementów takich jak nowe tereny, przygody i skrypty. Wszyscy, którzy dotychczas wstrzymywali się z kupnem tej gry, czekając na pojawienie się edytora, a mimo wszystko gra im się podoba, mogą już powoli zbierać pieniądze na jej kupno na święta.

Więcej informacji możecie przeczytać tutaj:
http://www.bethsoft.com/bgsforums/index.php?showtopic=916357

Ten post był edytowany przez Nathaniel77: 25-11-2008, 18:03
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 25-11-2008, 15:46
Post #2




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 497
Nr użytkownika: 850
Dołączył: 01-09-2003

Uff.... a więc jednak... :D :D :D :D

No, to pozostało tylko zrobić upgrade sprzęta, doczekać edytora i można będzie w spokoju zacząć robić F3 od nowa :lol:
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 25-11-2008, 15:48
Post #3




Zoor
Group Icon
Grupa: Super Moderator
Postów: 1 356
Nr użytkownika: 3 713
Dołączył: 18-09-2006

Hmm... przed wydaniem modyfikacji za $1,99 doczekamy się edytora? Czyżby Beth poszła wreszcie po rozum do głowy?

Nath, daj to w poczekalnię do newsów - trzeba wyeksponować tę nowinę :).
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 25-11-2008, 15:52
Post #4




aka. Kroffa
Group Icon
Grupa: GWR-5
Postów: 643
Nr użytkownika: 46
Dołączył: 05-11-2002

Szkoda, że będzie z nim problem w Polsce, bo Games For Windows Live u nas nie działa.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 25-11-2008, 16:07
Post #5




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 412
Nr użytkownika: 6 276
Dołączył: 14-02-2008

Być może udostępni go Cenega na swojej stronie, a jeśli nie, myślę że będzie dostępny także poza głównym obiegiem i Polacy będą mogli go ściągnąć w inny sposób. ;)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 25-11-2008, 16:20
Post #6




SHM-2
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 544
Nr użytkownika: 5 072
Dołączył: 08-10-2007

Niektórzy wciąż czekają na zamówioną 3 miesiące temu kolekcjonerke -ciekawe ile przyjdzie nam czekać na GECKa
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 25-11-2008, 16:36
Post #7




SHM-3
Group Icon
Grupa: Legenda
Postów: 776
Nr użytkownika: 5
Dołączył: 03-11-2002

QUOTE(kazik_ @ 25-11-2008, 14:54)
Szkoda, że będzie z nim problem w Polsce, bo Games For Windows Live u nas nie działa.
*



Dopytałem się u źródła (Pete Hines) i przez GfW Live dostępne będą tylko dodatki. Edytor będzie można ściągnąć bez GfW.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 25-11-2008, 16:46
Post #8




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

QUOTE(Ulyssaeir @ 25-11-2008, 16:22)
Niektórzy wciąż czekają na zamówioną 3 miesiące temu kolekcjonerke -ciekawe ile przyjdzie nam czekać na GECKa
*




To niech anulują zamówienie i jadą do media markt w szczecinie :D

Świetna sprawa z tym edytorem, aż sam położę na nim łapska i się trochę poduczę :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 26-11-2008, 02:53
Post #9




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 412
Nr użytkownika: 6 276
Dołączył: 14-02-2008

He he, teraz będzie tyle Fallouta, że może wam się wręcz przejeść :D Maaaaasa przygód, landscape'ów itp. A mnie serce i tak wyje do starego rzutu izo.

Edit:
Tak sobie pomyślałem, gdyby jednak komuś by się udało wprowadzić działający rzut izo do F3; (przy jednoczesnym obcięciu tych różnych, niepotrzebnych, graficznych bajerów) i przenieść pełną mechanikę (akurat to już jest prostsze) z poprzednich części, plus bardzo wygodny edytor, z którym naprawdę pracuje się wyśmienicie; nawet najwięksi narzekacze musieliby by przyznać że jest to teraz całkiem niezły Fallout (kto będzie narzekał na niedostatki animacji, gdy z rzutu izo postaci będą tak małe, że tego po prostu nie będzie widać). A gracze w prosty sposób i już bez edytora heksów mogliby robić maaaasę nowych ciekawych historii.
Hmmmm.... :P

Ten post był edytowany przez Nathaniel77: 26-11-2008, 11:58
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 27-11-2008, 11:35
Post #10




Schronowy Inżynier
Group Icon
Grupa: Trzynasty Schron
Postów: 2 626
Nr użytkownika: 1 923
Dołączył: 01-02-2005

QUOTE(Ulyssaeir @ 25-11-2008, 16:22)
Niektórzy wciąż czekają na zamówioną 3 miesiące temu kolekcjonerke -ciekawe ile przyjdzie nam czekać na GECKa
*


"Bo kto ma coś dostać za darmo to i tak to z czasem dostanie..."

Ej!!!

Przecież owi czekający zapłacili już chyba grę, no nie? ;) "Fajnie", że nie tylko koła plebixa wolno mielą :lol:
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 27-11-2008, 19:53
Post #11




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 209
Nr użytkownika: 8 048
Dołączył: 29-08-2008

Alleluja! :piwko3: :piwko: :piwko2:

Nastepnym razem za tak 'rozwiniety' post bedzie warn - Szponislaw
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 28-11-2008, 17:43
Post #12




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 9
Nr użytkownika: 8 667
Dołączył: 10-11-2008

QUOTE(Nathaniel77 @ 26-11-2008, 02:55)
Tak sobie pomyślałem, gdyby jednak komuś by się udało wprowadzić działający rzut izo do F3; (przy jednoczesnym obcięciu tych różnych, niepotrzebnych, graficznych bajerów) i przenieść pełną mechanikę (akurat to już jest prostsze) z poprzednich części, plus bardzo wygodny edytor, z którym naprawdę pracuje się wyśmienicie; nawet najwięksi narzekacze musieliby by przyznać że jest to teraz całkiem niezły Fallout (kto będzie narzekał na niedostatki animacji, gdy z rzutu izo postaci będą tak małe, że tego po prostu nie będzie widać). A gracze w prosty sposób i już bez edytora heksów mogliby robić maaaasę nowych ciekawych historii.
Hmmmm.... :P
*



To chyba niemozliwe.... to znaczy, trzeba by grzebać w ustawieniach kamery, a biorąc pod uwagę, że zarówno w Oblivionie, jak i w Falloucie 3 jest ona dynamiczna raczej się tego zrobić nie da... przynajmniej z poziomu CSa do Obliviona czegoś takiego się zrobić nie dało.

edit:

aa... i niektórzy często mylą Games for Windows - LIVE z Games for Windows... a to dwie różne rzeczy.

Ten post był edytowany przez Thorongil: 28-11-2008, 17:43
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 28-11-2008, 17:48
Post #13




Wasteland Demon
Group Icon
Grupa: Administrator
Postów: 2 692
Nr użytkownika: 351
Dołączył: 08-03-2003

Rzut izometryczny, to nie tylko zmiana kamery. Rowniez potrzebna bylaby gruntowna zmiana mechaniki interakcji ze swiatem. W FPP postac patrzy tam, gdzie wskazuje wskaznik na srodku ekranu. Tutaj musialby miec on calkiem inna role. Rowniez poruszanie musialoby inaczej wygladac. Nie wyobrazam sobie sterowania postaci w izo za pomoca klawiszy...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 28-11-2008, 17:54
Post #14




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 9
Nr użytkownika: 8 667
Dołączył: 10-11-2008

Jeszcze bardziej niewykonalne jest np. zanikanie niektórych obiektów, co w przypadku izo byłoby raczej koniecznością.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 11-12-2008, 23:41
Post #15




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

Wyszedł już G.E.C.K do F3 Tutaj możecie go pobrać. Miłej zabawy.

G.E.C.K Wiki

Ten post był edytowany przez TMorbid: 11-12-2008, 23:58
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 12-12-2008, 13:21
Post #16




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 16
Nr użytkownika: 8 818
Dołączył: 23-11-2008

Ogolnie Geck jest do zabawy moderskiej by zrobic sobie wlasny lvl questa itp a da sie jakos przy pomocy tego wyciagac modele oraz wsadzac nowe z zewnatrz? Widzialem tez ze juz wczesniej ktos dorabial nowe modele broni itp do fallouta wiec moze moglby ktos mnie nakierowwac na jakis exporter/importer lub cos w tym stylu.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 12-12-2008, 14:06
Post #17




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

O ile wiem, wszystko jest w gecku. Poczytaj w linku który zamieściłem.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 12-12-2008, 15:07
Post #18




SHM-1
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 412
Nr użytkownika: 6 276
Dołączył: 14-02-2008

QUOTE(TMorbid @ 12-12-2008, 14:08)
O ile wiem, wszystko jest w gecku. Poczytaj w linku który zamieściłem.
*


Hmm to byłby niesamowity krok do przodu gdyby tak było, bo w OB potrzebne były do tego inne narzędzia. Tzw. NiffTool. Model z 3ds, importowało się do tego programu, zapisywało jako plik nif i już można było władowac go do gry. Ale szczerze mówiąc nie jest to takie proste. Potrzebna jest jeszcze geometria obiektów, odpowiednie zeskalowanie i dopasowanie do ręki gracza. Jest dobry tutorial na temat tego wszystkiego na Clockwork City, ale nie zamieszczę tu linku, bo to ich praca intelektualna nie moja. Poza tym nie jestem z tą grupą związany by rozporządzać ich materiałami. Poczytaj sobie dział z poradnikami, nie szkodzi, że do Obliviona, jest to bardzo podobne.

No chyba że faktycznie w Geck dodano obsługę eksportu i importu niffów, wtedy problem z głowy. Ja z Geckiem będe mógł się pobawić dopiero w święta więc , póki co posiłkujcie się wyżej wspomnianymi polskimi tutorialami. Jestem pewien że różnicy w obsłudze nie będzie zbyt wiele. Poza tym CS są bardzo intuicyjne i bardzo łatwo coś w nich stworzyć.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 12-12-2008, 15:16
Post #19




SHM-2
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 585
Nr użytkownika: 7 827
Dołączył: 03-08-2008

Hm, ale jeżeli jest to na internecie, na ich stronię która sami zamieścili aby pokazać ludziom jak się to robi, to chyba link odnośnik nie byłby żadnym pogwałceniem ich praw intelektualnych. No chyba że to strona na hasło, a chyba tak nie jest skoro tam wchodziłeś ;) Więc to że więcej osób tam zajrzy chyba tylko ich ucieszy ;)
Bo nikt nie daje poradników internetowych aby ludzie nie mogli ich oglądać :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
post 12-12-2008, 15:37
Post #20




SHM-0
Group Icon
Grupa: Obywatel
Postów: 123
Nr użytkownika: 6 962
Dołączył: 17-04-2008

GECK działa na takich samych zasadach jak CS? Czy znając torturiale do CSa poradzę sobie z GECK'iem?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Strony  1 2 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 16-11-2019, 23:48