Jak plik jest w formacie mp3 lub pokrewnym to nie ma wielkiego problemu wystarczy jakiekolwiek konwerter, gorzej jak plik muzyczny jest zaszyty w jakimś formacie obsługiwanym tylko przez grę. Oczywiście można poszukać w sieci dedykowanego konwertera lub plugina do winampa - ale różnie z tym bywa
Jest też prosty sposób na żywca. Ustawiamy w grze suwaczki żeby było słychać samą muzę(100%) bez efektów samej gry.
Włączamy zapis w jakimś rejestratorze, ustawiamy poziom i czekamy aż się utwór pojawi. Kończymy zapis, przycinamy sam utwór, ewentualnie stosujemy jakaś obróbkę, kompresję - zapisujemy do mp3 i gotowe.
Na przykład muzykę z którejś cześć NFS: Kiling Joke - The Deadh & Resurrection Show - nagrywałem na żywca. Zakładam umiejętność obsługi edytora dźwięku. Mam doświadczenie w obsłudze tego typów programów, profesjonalnych ale na darmowych można osiągnąć to samo np. Audacity czy Acoustica.
Lepsze i płatne programy to np. Sound Forge, Vegas czy CoolEdit.
Tak samo można traktować muzykę z filmów choć akurat z avika łatwo wyciągnąć muzykę.
Ostatnia konwertowałem mp3 do jakiejś komórki obsługującej tylko dziwny format wav(jest tego trochę) miałem tylko plik oryginalny z komórki. Próbowałem przerobić do tego formatu mp3. Udało się ale mam dość zaawansowane narzędzia do konwersji i resamplingu.